Kuva: Toni Lund

Kirkan syntymästä tänään 70 vuotta - "Hän oli vaatimaton ja aina iloinen"

22.09.2020 15:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Kirka teki lähtemättömän vaikutuksen paitsi suomalaisiin musiikinkuluttajiin, myös artistikollegoihinsa.

Legendaarisen laulajan Kirkan syntymästä tulee tänään kuluneeksi 70 vuotta. Rakastettu muusikko menehtyi tammikuussa 2007 ollessaan 56-vuotias.

Kirill ”Kirka” Babitzin kunnostautui sekä iskelmä- että rock-musiikin laulajana ja väkevänä tulkitsijana. Miehen käännösiskelmistä muistetaan muun muassa kappaleet Hetki lyö, Varrella virran ja Leijat. Kirkalle kirjoitetuista kappaleista parhaiten elämään ovat jääneet vuoden 1984 euroviisuedustuskappale Hengaillaan ja vuonna 1988 Syksyn sävel -kilpailun ylivoimaisesti voittanut Surun pyyhit silmistäni. Surun pyyhit silmistäni -nimeä kantava albumi on Suomen kolmanneksi eniten myyty albumi kautta aikojen. Levyä on myyty huimat 214 000 kappaletta.

Eräänlainen suosion huipentuma nähtiin 1990-luvun lopussa, kun Kirka kiersi Suomea osana Mestarit-kokoonpanoa yhdessä Pepe Willbergin, Hectorin ja Pave Maijasen kanssa. Superkokoonpano keikkaili ympäri Suomen jäähalleissa ja konsertit huipentuivat elokuussa 1999 Olympiastadionin-keikkaan. Mestareiden stadionkonsertti oli ensimmäinen kotimaisen yhtyeen konsertti Olympiastadionilla.

Suuri vaikutus

Kirkan vaikutuksen ovat tunnustaneet monet suomalaiset suosikkiartistit. Hittilistojen kärjessä vuodesta toiseen keikkuva Arttu Wiskari on kertonut Iskelmän haastattelussa, että Kirkan musiikkia on ollut tapana kuunnella erityisesti keikkareissuilla.

- Kirka on huipputärkeä ja huippuhyvä artisti, Wiskari on todennut.

Mikko Kuustonen koki Kirkan kanssa suoranaista veljeyttä. Kuustonen on kertonut Iskelmälle, että häntä ja Kirkaa monesti myös sekoitettiin toisiinsa, mikä huvitti kaksikkoa suuresti.

- Hän oli supertaitava laulaja ja aina täysillä tekevä artisti. Oli suuri menetys, että hän lähti niin varhain.

Eini oli aikanaan Kirkan kanssa saman ohjelmatoimiston listoilla, ja tätä kautta oppi tuntemaan miehen.

- Kirka oli työmyyrä, joka ei paljon valittanut, vaan meni ja teki. Hän oli vaatimaton persoona ja aina iloinen, Eini on muistellut Iskelmälle.

Eini (kuva: AOP)

Lue myös: IS: Kirkan kuolinsyy viimein julki - sisko myöntää myös tuntevansa syyllisyyttä

Lue myös: Kirkan hittikappaleesta tehtiin uudenlainen versio - kuuntele

Lähde: Musiikkituottajat IFPI

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Uusimmat