Gasellit uudesta sinkusta: "Kasmir tuo kappaleeseen sitä, mitä emme itse kyenneet"

29.09.2015 18:15 - Senja Rapila

Helsinkiläinen rap-kokoonpano, Gasellit, on vihdoin valmis julkaisemaan kolmannen studioalbuminsa.

Uudelta Gasellien albumilta on saatu vuoden myötä maistiaisia, kun uutta soundia esittelevät Mahtuuko kyytiin ja Älä Muista Pahalla julkaistiin. Nyt Gasellit ovat julkaisseet tulevalta levyltään tuplasinkun, josta löytyy Kasmirin, eli Thomas Kirjosen fiittaama kappale, Vainoharhainen.

- Vainoharhainen-kappaleen biitti oli ensimmäinen, joka tälle levylle tehtiin. Sen kappaleen tausta on periaatteessa tehty jo melkein puolitoista vuotta sitten. Yritettiin tehdä siihen erilaisia kertosäkeitä, mutta oltiin sen kanssa silti aika pitkään lukossa. Tuntui kokoajan siltä, että siitä saa tehtyä todella hyvän kappaleen, mutta ei ehkä niin hyvää, mitä siitä toivoisi tulevan, Thube Hefner, eli Hefe, avaa kappaleen syntymistä The Voicen haastattelussa.

- Kun saatiin Kasmir mukaan, kaikista tuntui tehdessä, että siinä loksahti joku palanen kohdalleen. Kasmir toi tähän biisiin sellaisen ulkoisen elementin, mitä me ei pystytä itse tekemään. Tätä kautta biisin kokonaisuus muuttui ok biisistä todella kovaksi.

- Kasmirin kanssa työskentely oli mahdollisuus viedä kappale vielä pidemmälle, koska vaikka meilläkin on laulutaitoja, ja olen itsekin lauleskellut biiseissä, mutta ei me vaan pystytä tuollaiseen R’n’B -siunaamiseen, mihin Thomas on jotenkin luotu selvästi. Se oli juuri se juttu, mitä me kaivattiin Vainoharhaiseen, että se menee uudelle tasolle. Meillä ei ole aikaisemmin ollut noin äärimelodista ja teknistä laulukertosäettä, Hätä-Miikka naurahtaa.

Parisuhdekipuilua

Kappale kertoo vaikeista suhdekiemuroista, luottamuspulasta ja nimensäkin mukaisesti vainoharhaisuudesta. Kappaleelle on myös eksynyt surumielinen saksofoni taustalle, jolla kappaleeseen on haettu tietynlaista hämyistä tunnelmaa.

- Saksofonivetoiset klubi-biisit ovat yleensä todella pirteitä ja positiivisia. Me mietittiin, että olisikin hauskaa kääntää tämä kokonaan päälaelleen: saksofoni ei olisikaan sellainen ilottelusoitin, vaan lähinnä sellainen haikea ja kaihoisa, Hefe kertoo.

Mikä Betoni-intiaani?

Gasellit julkaisivat Vainoharhainen-sinkun lisäksi myös toisen uuden kappaleen, joka kantaa nimeä Betoni-intiaani. Kappale on saanut inspiraationsa kansantaruista, legendoista ja paikallisista alkuperäisasukkaista, jotka eivät suostu taipumaan ja kasvamaan muun yhteiskunnan muuttuessa.

- Me pidämme erilaisista mytologioista, ja räppiin liittyy aina semmoinen, että luodaan jollain tavalla sellaista fantasiaa ja omaa kertomaa omille kulmille, Hätä-Miikka kertoo.

- Meillä on tullut muutamia samanhenkisiä kappaleita aiemminkin, jotenkin aina palaamme siihen sellaiseen heimoestetiikkaan. Betoni-intiaani viittaa lähinnä siihen sellaiseen lähiö-intiaaniin, joka ei asu tiipiissä vaan vuokraparakeissa. Siinä on sellaista tiettyä mystiikkaa.

Betoni-intiaanit ovat siis lähiöhahmoja, joista kerrotaan niin sanottuja kansantaruja, eli mytologioita.

- Kaikki jotka ovat viettäneet lähiöissä aikaa tietää sen, että siellä on se perusporukka, jotka on ja pysyy siellä. Se on sellainen alkuperäisväestö, joka ei lähde kulumallakaan, toteaa Hefe.

- Ne ovat niitä henkilöitä, joista saatat kuulla tarinoita kulmilla. Saatat kuulla tarinoita jostain äijistä, jotka ovat sytyttäneet metsäpaloja, ja syöneet biisonia. Vaikka tulee uudisasukkaita ja yhdyskunta yrittää ajaa kaikki omiin reservaatteihinsa, niin kyllä pitää olla sellaista tiettyä ylpeyttä omista juuristaan, Hätä-Miikka nauraa.

Uuden Seis-albumin julkaisee Universalin alainen, Johanna Kustannus. Uusi albumi julkaistaan 30. lokakuuta


Lue myös: Roope Salminen & Koirat julkaisi uuden singlen: "Rehellinen flirttibiisi"

Kilpailut

Uusimmat