Kuva: DONTNOD

Elämänmakuinen pakomatka – Arvostelussa: Life is Strange 2 ep. 1 (PS4)

12.10.2018 09:15 - Henri Laukka - Luettu 186 kertaa

DONTNOD Entertainmentin loistavan Life is Strangen jatko-osa on odotustensa mukaisesti charmantti ja hyvällä tarinalla maustettu kokonaisuus.

Episodipohjaisten ja tarinavetoisten pelien voittokulku koki taannoin pahan notkahduksen, kun genren eräänlaisena messiaana pidetty Telltale haettiin yhtäkkiseen konkurssiin. Pelimaailma ihmetteli suuren luokan lisenssipelituottajan äkkinäisten rahavaikeuksien lähdettä, mutta myynnit ovat vähäisyydestäänkin huolimatta myyntejä, eikä itku vajavaisilla markkinoilla auttanut tässäkään tapauksessa. Kaikeksi onneksi Telltalen käynnissä olevan The Walking Deadin lopetuskauden pelastajana astui esiin itse Robert Kirkman, joka tunnetaan alkuperäisten TWD-sarjakuvien luojana. Kaverin Skybound Entertainment -yrityksen tytäryhtiönä toimiva Skybound Games nimittäin lopettelee Telltalen hengentuotoksen.

Genre ei kuitenkaan ole Telltalen poismenosta huolimatta kuollut, kaukana siitä, sillä ranskalainen Life is Strange -videopelistään tunnettu DONTNOD Entertainmentin tuntuu jatkavan määrätietoista porskuttamistaan eräänlaisena Telltalen manttelinperijänä. Life is Strange oli vuonna 2015 tapaus, joka sai syvällä ja tunteisiin vetoavalla tarinallaan tipan monien pelaajien linssiin, kun Maxin ja Chloen tarinan loppusäveliä soitettiin valtavan mollivoittoisena eepoksena.

(kuva: DONTNOD)

Life is Strange 2:n ensitahdit taputeltiin DONTNODin toimesta syyskuussa pelin ensimmäisen jakson, The Roadin, myötä. Heti kärkeen pelistä paistaa läpi se, että tekniseltä toteutukseltaan Life is strange 2 ei eroa esiosastaan oikeastaan millään tavalla. Ulkoasu on samalla tavalla kulmikasta ja sarjakuvamaista nätteilyä, kuin ykkösosassakin ja samanlaiset graafiset ongelmat vaivaavat tälläkin kertaa. Pelimoottorin rajoitukset ovat ilmeisiä, mikä tietysti ei ole pääasia tarinavetoisesta pelistä puhuttaessa, mutta jonkinlainen pettymys pelien samankaltaisuuteen on kuitenkin läsnä. Pelattavuus kahden teoksen välillä eroaa siinä mielessä, että Life is Strangessa 2:ssa ei pääse käyttelemään ensimmäisen osan tapaan yliluonnollisia voimia pelaajan ohjastaessa pelkästään ”jästimäistä” Seania koko jakson ajan. Tämä saattaa tieysti muuttua tuleviin jaksoihin tultaessa.

Ensimmäisen pelin tarinan lopullisuus on nyt virallisesti lopullista, sillä vaikka jaksossa nähdäänkin Life is Strangen Arcadia Bayn maisemia lyhyenä fiilistelynä, niin pelin pääosissa tavataan tyystin uusia tuttavuuksia. Life is Strange 2:n tarina kertoo Seattlen esikaupunkialueella asustelevista Sean (16-vuotta) ja Daniel (9-vuotta) Diazista, jotka joutuvat heti alkumetreillä kokemaan yliluonnollisia elementtejä omaavan tragedian. Poikien isä kuolee rasistisia piirteitä sisältävässä onnettomuudessa, jonka seurauksena nuoremman veljen psyykkiset voimat ilmenevät tuhoisana purkauksena. Poikien elämän mullistus alkaa alkaa Seanin raahatessa veljensä turvaan virkavallalta päämäärättömälle pakoreissulle.

(kuva: DONTNOD)

Elämänmakuisen juonensa ja hahmojensa voimin eteenpäin tarpovan pelin ensimmäinen jakso on juuri sitä: Ensimmäinen jakso. Lopulta alle kolmessa tunnissa läpäistävä teos tuntuu lyhykäisyydessään esiosalta, jossa nähdään ainoastaan pintaraapaisu veljesten välisen suhteen syvyydestä ja jonka päällimmäisenä tarkoituksena on tutustuttaa pelaaja Diazien taustoihin ja teini- sekä esiteini-ikäisten nuorten elämän ongelmakohtiin. Ajankohtaisia ja päivänpolttavia teemoja poliisiväkivallasta rasismiin ja meksikolaistaustaisten poikien syrjintään ja turvattomuuteen koetaan tämän tästä, mikä syventää halua oppia tuntemaan pelin pääosassa kipuilevat nuoret.

Pelaajan tekemät valinnat ovat pelissä myös läsnä, sillä tarinan aikana pelaaja saa päättää muun muassa, että haluaako varastaa ruokaa poikien vaellusmatkan varrelle sattuvalta huoltoasemalta. Valintojen merkitys tulevaisuutta ajatellen on kuitenkin vielä pimennossa, sillä teitpä ensimmäisessä osassa mitä tahansa niin ennen lopputekstejä ollaan joka tapauksessa samassa tilanteessa. Valinnat todennäköisesti kulkeutuvat kuitenkin seuraaviin jaksoihin, mutta tässä vaiheessa asiaa on mahdotonta sanoa varmaksi.

(kuva: DONTNOD)

Life is Strange 2:n ensimmäisen jakson pahin kompastuskivi on ehdottomasti sen lyhyt kesto. Jakso kaappaa pelaajan ajatukset ja mielenkiinnon mukaansa, mutta tuntuu loppuvan ennen kuin ehtii alkaakaan. Toki mukaan on ahdettu myös muun muassa keräiltäviä esineitä, joilla voi kustomoida Seanin kantamaa reppua. Lisäksi valinnat ja niiden vaikutusten läpikäyminen lisää jakson uudelleen peluu arvoa, mutta olisi pelin avaukseen mahtunut mielestäni enemmänkin sisältöä. Vajaaseen kolmeen tuntiin on kuitenkin saatu DONTNODin toimesta sisällytettyä useampiakin koukkuja, jotka saavat odottamaan pelin tulevia jaksoja mielenkiinnolla. Life is Strange 2 on odotustensa mukaisesti charmantti ja hyvällä tarinalla maustettu kokonaisuus.

Life is Strange 2:n ensimmäinen jakso julkaistiin PC:lle, PS4:lle sekä Xbox Onelle 27. syyskuuta. Tulevien jaksojen julkaisuaikataulusta ei ole vielä virallista tietoa.

Lue myös: This is Sparta! - Arvostelussa: Assassin's Creed Odyssey (PS4)

Uusimmat