Kuva: ubisoft

Vahanukkenäyttelyn hirvitykset - Arvostelussa: Assassin's Creed III Remastered (PC)

23.04.2019 18:00 - Henri Laukka

Ubisoft on kunnostautunut remasteroitujen peliensä saralla varsin nihkeällä maineella. Tuorein Assassin's Creed III:n uudelleenlämmittely ei käännä tätä pistekäyrää positiiviseen suuntaan.

Tarinallisesti peli on luonnollisesti plussineen ja miinuksineen täysin identtinen alkuperäisen, vuonna 2012 julkaistun Assassin's Creed III:n kanssa, joten tätä on turha ruotia tässä arvostelussa. Kaikki pelin uudistukset tapahtuvatkin konepellin alla ja peliä mainostetaan Ubisoftin verkkosivuilla “uudeksi tavaksi kokea Assassin's Creed”. Mitä se ei kyllä todellakaan ole. Peliä on kyllä uudistettu niin toiminnallisesti kuin graafisestikin, mutta näistä pelitekniset uudistukset jäävät vähäisiksi, että eroa edeltäjäänsä on vaikea havaita.

Pelin graafiset uudistukset ovat varsin kaksijakoisia. Ensinnäkin täytyy muistaa, että alkuperäinen peli on julkaistu seitsemän vuotta sitten, minkä jälkeen pelien grafiikat ovat luonnollisesti kehittyneet entistä paremmaksi muun muassa uuden konsolisukupolven sekä komponenttien kehittymisen myötä. Tuolloin käytössä olleella pelimoottorilla on siis omat vajavaisuutensa, eikä peliltä edes voi odottaa nykystandardit täyttävää graafista loistoa. Jopa se kuuluisa “paras lumi” näyttää kököltä, mikä toki oli odotettavissa.

(kuva: Ubisoft)

Teknisenä uudistuksena peliin on ympätty uudistettu UI, joka on paljon informatiivisempi ja mukavampi katsella kuin alkuperäinen. Myös hiippailumekanismia on käsittääkseni, ja ainakin myyntipuheiden mukaan paranneltu, mutta en huomannut molempia pelejä vuorotellen testattuani liiemmin eroa vanhempaan peliin. Negatiivisena asiana täytyy mainita, että pelin ruudunpäivitysnopeus on rajoitettu 63:een ruutuun sekunnissa, mikä on varsinkin tehokkaamman tietokoneen ja nopeamman virkistystaajuuden omaavan näytön omistaville iso miinus. Tähän on kuitenkin syynsä, sillä alkuperäinen peli onnistuu hajoittamaan itsensä animaatioiden osalta isommilla framerateilla pelatessa. Tämän bugin syyt lienevät niin syvällä koodissa, että se on liian iso korjattavaksi joten FPS on ollut pakko rajoittaa.

Suurin näkyvä uudistus pelissä on valaistus. Alkuperäisen pelin harmaus on suurelta osin väistynyt, ja taivaalta loimottaa lähes kaiken aikaa oranssi auringonvalo, joka saa ympäröivän maailman näyttämään valoisammalta ja mukavammalta. Luonto on uudistetun valaistuksen myötä kyllä kokenut positiivisen graafisen parannuksen ja puuston läpi siivilöityvä valo on aika ajoin jopa varsin miellyttävää katseltavaa. Alkuperäinen harmaus oli kuitenkin mielestäni jollain lailla jopa aikaa kuvastava tyyli, joka sopi peliin kuin nenä päähän. Siksi uudistuksen tuoma pirteys tekee remasterista jollain tasolla jopa epämiellyttävän.

(Juttu jatkuu pelin alkuperäisen ja remasteroidun version graafisia eroja esittelevän videon jälkeen.)

Valitettavasti siinä missä maailma näyttää hyvältä, niin pelaajan hahmot ja muut ihmiset näyttävät aivan kauheilta. Kuten oheisesta alkupään tehtävässä kuvatusta videosta käy ilmi, valaistus on aivan liian kovaa ja se värjää väistämättä hahmojen kasvoilta kaikki varjojen luomat yksityiskohdat pois, saaden nämä näyttämään vahanukkenäyttelystä varastetuilta hirvityksiltä. Lisäksi hahmojen silmät killittävät kiiltävinä ja ammottavina näiden kasvoista, luoden psykopaatiimaista tuntumaa. Tämä tuskin on ollut tarkoitus. Hahmojen kasvojen tunteettomuus ja vahamaisuus on jopa niin korostunutta, ettei peliä tee mieli tämän vuoksi pelata, vaan työpöydältä klikkaa mieluummin auki alkuperäisen version.

Niille, jotka eivät alkuperäistä omista, on kuitenkin huonoja uutisia. Ubisoft on remasterin julkaistuaan poistanut hissun kissun kaikista digitaalisista verkkokaupoista alkuperäisen version myynnistä, joten remaster on nyt ainoa keino päästä pelaamaan Assassin’s Creed III:a. Poislukien tietysti pelin fyysisenä julkaistu painos, jota pystyy pelaamaan ainakin vanhemmalla konsolisukupolvella.

(Alla pelin avaustehtävästä napatut kuvakaappaukset. Ylemmässä alkuperäinen peli, alemmassa remasteroitu versio.)

Assassin's Creed III (kuva: Ubisoft)

Assassin's Creed III Remastered (kuva: Ubisoft)

Neljänkympin hintalapulla lätkäisty remasterointi ei kuitenkaan mielestäni ole hintansa väärti. Peli vaikuttaa pitkälti rahastus mielessä tehdyltä ja hutiloidulta painokselta, jonka ainoa positiivinen piirre on se, että se julkaistaan nyt myös Nintendo Switchille. Peli sisältää toki kaikki julkaistut DLC:t, mutta henkilökohtaisesti en kestä katsella näin rumaa ja vähemmän arvokkaasti vanhentunutta teosta päätarinaa pidemmälle. Toki tarinan vielä kokemattomat pääsevät nyt rellestämään salamurhaajana uudella konsolisukupolvella pitkin poikin Amerikkaa.

Assassin's Creed III Remastered on julkaistu PC:lle sekä Playstation 4, Xbox One ja Nintendo Switch konsoleille.

Lue myös: Haastava matka japanilaisuuteen - Arvostelussa: Sekiro: Shadows Die Twice (PS4)

Lue myös: Lajinsa paras – Arvostelussa: The Division 2 (PC)

Kilpailut

Uusimmat