Kuva: Radio City

Kolumni: Älä ole fanboy

11.10.2015 16:57 - Henri Laukka

Xbox One on PARAS, koska en edes tiedä miksi! Pleikka nelonen on PARHAAMPI, koska ohjaimessa on ledit! Mitä väliä sillä muka on? Osta ihan mitä lystäät. Pääasia, että pelaat. Liika fanitus on ihan syvältä.

Työkaverini ei ole oikeastaan koskaan ollut pelaaja, ainakaan sanan suurimmassa merkityksessä. Toki Änärit ja Fifat (jopa Rock Bandit ja Guitar Herot) ovat tulleet herran toimesta vähintään testatuiksi, mutta mistään elämäntavasta tai harrastuksesta on hänen kohdallaan turha puhua. Tapansa kullakin ja kasuaalisuus on mielestäni erittäin ok.

Hän suunnitteli taannoin siirtymistä tuoreen sukupolven pelikonsolien pariin ja kysyi minulta mielipidettä, että mikä konsoli kannattaisi hankkia. Puolsin vahvasti pleikkari nelosta, mutta aloin Facebookissa käydyn keskustelun jälkeen miettimään, että miksi ihmeessä asetuin juurikin Sonyn vehkeen puolelle?

Lyhyen mietinnän jälkeen totesin, että syy tähän on loppujen lopuksi yksinkertainen: koska omistan itse kyseisen laitoksen ja olen todennut sen hyväksi. Vanhemman konsolisukupolven aikaan vannoin vahvasti Xbox 360:en nimeen, mutta sekin johtui ainoastaan siitä, että kavereillakin oli vastaavat laitteet. Siksipä sen itsekin hankin. Peliseuran vuoksi.

Totesin itselleni samaan ajatusketjuun myös, että olisin luultavasti hankkinut leiskari kolmosen jos suuremmalla osalla ystävistäni olisi ollut Japanin ihme hallussaan. Preferenssi kulkee omalla kohdallani tätä rataa, enkä oikeastaan fanita kumpaakaan konsolia eksklusiivisesti. Wii:kin on varmaan ihan jees. Jos tykkää Super Mariosta ja Zeldasta. Minä tykkään.

Lueskellessani somessa käydyn keskustelun kommentteja totesin kuitenkin, että ilmeisesti kaikilla ei ole samanlaista ajatusmallia kuin minulla. Toiset vannoivat ehdottomasti, sormet ja varpaat sydämellä Xbox Onen nimeen, toiset taas huusivat hoosiannaa ja oikein vaatimalla vaativat työkaveriani hankkimaan PS4:n. Sitten on niitä hiljaisia, omassa rauhassaan viihtyviä ja ihan tyytyväisiä ihmisiä jotka pelaavat PC:llä tai WiiU:lla. Niistä tyypeistä minä pidän.

”Keskustelussa” kerrotut perustelut Xboxille pystyy oikeastaan kiteyttämään kahteen sanaan: Parempi ohjain. Siis mitä helvettiä? Eihän se nyt pelkästä ohjaimesta voi olla kiinni? Kuulemma voi. Itse en ole huomannut pleikkarin ohjaimessa mitään pelielämystä rikkovan heikkoa, mutta se on kuulemma ihan surkea. Miksikö? Koska Xboxin ohjain on parempi. Just. Jos hakkaisin koko viikonlopun päätä seinään, saisin aikaan enemmän henkistä kehitystä kuin tätä ”loogista” ajattelumallia seuraamalla.

Pleikkarin ohjaimen kohdalla positiiviset puolet olivat kommentoijien mielestä siihen upotettu kaiutin ja ledit. Tai siis se valopalkki mikä on siellä ohjaimen takana. Siellä osassa ohjainta jota et todellakaan tule koskaan pelatessa katselleeksi. Ihan turha oikeastaan koko valo. Syö akkua. Ja sekös se vasta ottaakin päähän kun kurmotat The Last of Us:ssa hirviötä naamaan ja ohjain pimenee. Kuka kesäesa sen valon oikeasti on keksinyt sinne laittaa? Siitä ei ole yksinkertaisesti mitään hyötyä.

Nyt kun tälle radalle lähdettiin, niin se kaiutinkin on ihan pirun ärsyttävä. Getari vitosessa piti laittaa se pois päältä kun pelimaailman puhelimen soidessa se alkoi pitämään ääntä. Häiritsi ihan sikana kruisailla kahtasataa moottoritietä, kun ohjaimesta kuului yhtäkkiä jonkun Jamalin (En muista hahmon nimeä. Se Franklinin kaveri) valitusta. Joo joo, IHAN PASKA SIIS KOKO OHJAIN! No ei nyt oikeastaan. On siinä toimivakin innovaatio, se kosketuslevy. Se on kiva. Ja se ohjain sopii myöskin ainakin minulle hyvin käteen. Ergonomisesti hyvin muotoiltu tekele. Hyvä ohjain se on ja varmasti Xboxin ohjaimestakin löytyy jotain moitittavaa.

Zero Punctuationin näkemys PC Master Racen kehityksestä. PC bestest. 4 evah. (kuva: Zero Punctuation)

Nyt päästäänkin siihen ”ohjaimen paremmuuteen”. En tiedä, että minkälaisia innovatiivisia ominaisuuksia Xbox Onen ohjaimessa on, koska en omista kyseistä laitetta, mutta sen verran mitä olen sellaista pitänyt kädessä, niin kyllä sekin on kivan tuntuinen sormien syleilyssä. Oikeinkin mukava. Muotoiluahan ei ole muutettu juurikaan Xbox 360:n ajoista, niin kuin ei pleikkarillakaan sitten PS1:en, mutta miksipä sitä toimivaa konseptia tarvitsisikaan muuttaa. Virtaviivaistusta on toki tapahtunut, mutta siihenpä se jääkin. Sen mitä ohjaimen arvosteluita lueskelin, niin ilmeisesti negatiiviset asiat ohjaimen suhteen ovat, että olkanäppäimet ovat paljon jäykemmät kuin 360:ssä ja ohjain vaatii toimiakseen sormiparistot.

Tässä tapauksessa siis molempi parempi. Ihan miten itse tykkää. Eikä tulevan pelaajan kannata luottaa tässä, niin kuin ei missään muussakaan, asiassa pelkästään toisen sanaan. Kannattaa testata sitä ohjainta omaan käteen ja päättää sen perusteella, kumpi on parempi. Näillä sanoilla ohjasin myös työkaveriani. Ohjain on toki tärkeä osa konsolia, mutta mielestäni pelivehkeen paremmuutta ei mitata pelkästään sen perusteella. Jos oikeasti menet kauppaan ja valitset vermeet pelkän ohjaimen perusteella, niin olet metsässä ennen kuin puita on edes näkyvissä.

Peräänkuulutankin nyt sitä, että fanboyt voivat pitää turpansa kiinni. Konsolin hankinnassa täytyy olla painavampiakin kriteereitä kuin ohjaimen ”paremmuus”. Konsolin tehot, julkaistujen pelien määrä, eksklusiiviset pelit, 1080 vai 720 resoluutio, nettiominaisuudet, lista on käytännössä loputon ja jokaisella kohdalla on merkitystä konsolin ostajan näkökulmasta. Se, että sinä omistat sen Xboxin tai PS4:n, ei tarkoita, että se on parasta mitä maa päällään kantaa. Ei todellakaan. Jos minun vanhemmiltani kysytään, niin parasta on se heidän TV-tasonsa hyllyllä oleva WiiU. Joka sekin on jonkun mielestä todella syvältä.

Tässäkin asiassa on siis loppujen lopuksi kyse perspektiivistä ja siitä, mitä laitteeltasi haluat. Itse tykkään pelata niin PS4:llä sekä Xboxilla kuin Wiillä ja PC:lläkin. Ja se pelaaminenhan se on pääasia. Minun puolestani työkaverini saa hankkia juuri sen konsolin mistä tykkää. Ostajan tyytyväisyyshän on pääasia, eikä se, että kaveri ostaa just sen saman konsolin mikä sinulla on. Jos asiasta haluaa argumentoida, niin täytyy olla valmis iskemään tiskiin muitakin faktoja kuin sen, että ohjain tuntuu omaan käteen hyvältä.

Niin joo, työkaverini osti muuten sen PS4:n, koska se ohjain tuntui hänen käteensä just passelilta. Pelaillaan!

Kilpailut

Uusimmat