Kuva: Shutterstock

Mikko joutui järkyttävään onnettomuuteen normaalilla työkeikalla - "Ajattelin, että tänne jään"

23.08.2019 12:45 - Milena Raappana

Palomiehenä työskennellyt Mikko oli palaa elävältä.

Lokakuussa 2006 Mikko lähti Tuusulan paloasemalta tavanomaiselle sammutuskeikalle. Kaikki kuitenkin meni sillä kertaa pieleen. 

- Iltapäivällä kolmen aikoihin tuli ilmoitus rakennuspalosta Järvenpäässä. Toinen sammutusyksikkö oli kohteessa ja meille tuli niin sanottu katonaukaisutehtävä eli käytännössä tehdään savuluukku katolle, josta lämpö ja savu pääsevät pois. Siihen maailman aikaan tämä oli normaali taktiikka, Mikko kuvailee. 

Mikko oli ensimmäisenä menossa katolle. Yksi kohtalokas askel kuitenkin romahdutti katon hänen jalkojensa alta. Mies tipahti aukkoon ja löi päänsä, jolloin muun muassa vaaralliselta savukaasulta suojaava naamari lähti hänen kasvoiltaan. Mikko kuitenkin ehti levittää kätensä levälleen katon päälle ja jäi roikkumaan käsiensä varaan aukkoon. 

- Alla ei ollut mitään tukipilareita, joista olisin voinut ponnistaa itseni ylös. Samalla tajusin, että koko katon yläpohja oli ilmiliekeissä. Siinä kun tajusin, etten pääsekkään omin voimin täältä pois ja yritän kutsua kaveria radiopuhelimella, mutta hän ei näe minua, niin olin ihan varma, että tänne minä tulen jäämään. 

Kun vihdoin Mikon työtoveri huomasi tilanteen, hän ei jaksanutkaan nostaa Mikkoa aukosta ylös. 90 kiloinen mies painavat varusteet yllä oli liian raskas taakka. Mikon pelastusoperaatiossa meni muukin asia pieleen aina letkujen katkeamisesta köysisolmuihin. Lämpötila alkoi hipoa 500 astetta eikä siinä vaiheessa palomiehenkään varusteet enää kestä. 

Onneksi toinen pelastuspari oli alkanut sammuttamaan katon yläpohjaa ja lopulta, kun Mikko tipahti reijästä alas, palo oltiin saatu suurimmaksi kuriin. Hän itsekin ihmetteli, miten pääsi omin jaloin kävelemään eikä osaa arvioida, kuinka kauan hän kärventyi reijässä. 

- Kuitenkin tarpeeksi kauan, että tuli kolmannen asteen palovammoja ympäri kehoa, ilmatiepalovamma ja ylä- ja alahengitystiet sekä keuhkot saivat savukaasuista kaikenlaista mömmöä, Mikko kertoo.

Mitä Mikon päässä vilisi tuona onnettomana hetkenä, mitä olisi voinut tehdä toisin ja millainen kuntoutumisprosessi hänellä oli? Näihin saat vastauksen kuuntelemalla koko jakso alta tai RadioPlaysta

Lue myös: Toinen kausi Selviytyjät-podcastia meni juontajan ihon alle: "Kyllä siinä sai nieleskellä kyyneliä"

Lue myös: Nyyti joutui lapsena rankan hyväksikäytön uhriksi: "Palkaksi hän sai raiskata minut"

Kilpailut

Uusimmat