Kuva: Mikko Räsänen

Suosittu suomalais-dj soittanut vain yhden keikan selvinpäin - avautuu muusikkopiirien tabuaiheesta

22.10.2019 13:15 - Iiro Myllymäki

Oku Luukkaisen keikkailtana saattaa kulua puoli pulloa Jaloviinaa sekä viiniä ja olutta päälle. Mies tiedostaa, ettei voi jatkaa pitkään samalla linjalla.

Suosittu ysärimusiikkiin erikoistunut dj Oku Luukkainen tiedostaa, miten vahvassa roolissa alkoholi on suomalaismuusikkojen keikkakulttuurissa. Mies kertoo Sadun sunnuntaivieras -podcastissa heittäneensä noin 400 keikkaa, joista ainoastaan yhden hän on soittanut täysin selvinpäin. Tämä keikka oli huvipuisto Särkänniemessä päiväsaikaan.

- Muistan miettineeni siellä bäkkärillä, että täällä ei ole raideria luettu, kun ei ole oluita eikä jallua. Sitten mietin, että hetkinen, kello on kolme iltapäivällä, Luukkainen sanoo Satu Kotosen haastattelussa.

Oku Luukkainen myöntää, että hänen suhteensa alkoholiin on haastava. Hän voi juoda puoli pulloa Jaloviinaa, kaksi lasia viiniä ja neljä olutta ilman, että hän tuntisi olevansa merkittävästi humalassa. Miehelle ei ole poikkeuksellista juoda tuollaista juomamäärää ennen keikkaa.

- Jos tuota toistaa joka viikko perjantaina ja lauantaina ja ehkä myös torstaina neljä kuukautta putkeen, kyllä keho antaa signaaleja, että näin ei voi jatkaa pitkään, Luukkainen sanoo.

Mies sanoo, että hänen keikkasuoriutumiseensa alkoholin nauttiminen ei vaikuta. Myös keikan aikana miehellä saattaa olla lavalla juoma mukana, ja keikan jälkeen menee muutama olut lisää.

Vaiettu aihe

Nykyään rock-tähtienkin odotetaan elävän terveellistä elämää, eivätkä muusikot korosta alkoholinkäyttöään julkisesti. Oku Luukkainen tietää, että kulissien takana alkoholi kuitenkin virtaa, mutta juomamäärät on pitkälti vaiettu aihe.

- Sanoisin karkeasti, että puolenyön jälkeen keikkoja soittavista artisteista 90 prosentilla on keikkaraiderissa alkoholia ja sitä juodaan. Se ei näy kuitenkaan lavalla. Lavalla ei voi enää heilua kännissä eikä sekoilla takahuoneessa housut puolitangossa. Se on karsiutunut pois. Jos mokaa, ei saa enää keikkoja, Luukkainen sanoo.

Vaikka Oku Luukkainen pitää omaa suhdettaan alkoholiin haastavana, hän ei koe alkoholia ongelmaksi. Alkoholismiin hänellä ei ole taipumusta, ja kotona viinakaappi saa täydentyä ilman, että miehelle tulisi houkutusta kiertää korkkia auki.  

- Mutta ei tämä voi tällä tavallakaan jatkua, Luukkainen sanoo viitaten keikkojen yhteydessä tapahtuvaan juomiseen.

Voit kuunnella Oku Luukkaisen koko haastattelun alta.

Lue myös: Oku Luukkainen työskenteli kovaa ja valmistautui burnoutiin - crossfit-valmentajan sanat herättivät

Lue myös: Oku Luukkaisesta tehty kännykkäpeli yllättävän haastava - "Koordinaatiokykyni ei taida riittää"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat