Kuva: Shutterstock

Irina joi alkoholia ensimmäisen kerran 12-vuotiaana: "Siinä hetkessä kaikki muuttui"

22.04.2020 17:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Irinan mukaan alkoholi antoi hänelle muun muassa itsetuntoa.

Raitistunut, entinen alkoholisti Irina kertoo tuoreessa Addiktit-podcastsarjan jaksossa oman elämänsä tarinan. Tarinan, jota on lapsuudesta saakka värittänyt alkoholinkäyttö.

Irinan lapsuudenperheessä alkoholi ei ollut ongelma. Sen sijaan läheisyys puuttui. 

- Meillä oli tavallinen ja hyvä perhe. Ei ollut päihderiippuvuutta tai muutakaan. Mutta kun jälkeenpäin on miettinyt omaa lapsuutta, niin on se ollut aika tunteeton. Ei ole halattu tai puhuttu tunteita, Irina muistelee Teemu "Pastori" Potapoffin haastattelussa. 

Vanhempien ero kuitenkin muutti radikaalisti perheen dynamiikkaa. Isin tytöksi tunnustautuva Irina alkoi kapinoida vahvasti ja koetteli äidin asettamia rajoja. Irina myöntääkin käyttäneensä äitiään myös hyväkseen. Hän keksi aina keinon, jolla saa oman tahtonsa läpi. 

"Rakkautta ensisilmäyksellä"

Irinan elämään alkoholi tuli ensimmäisen kerran jo ala-asteella. Se oli hetki, joka muutti kaiken. 

- Kyseessä oli ihan tavallinen koulupäivä. Olin kuudennella luokalla. Kaveri toi meille mehupullossa raakaa viinaa ja siitä otettiin huikka siellä koulun vessassa. Siitä tuli niin hyvä olo. Siinä hetkessä kaikki muuttui. Ajattelin, että tämä on minun juttuni. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Ajattelin, että tätä haluan lisää.

Ensikokeilusta meni hetki ja yllättäen Irina huomasi, että alkoholista oli jo tullut olennainen osa elämää. Arkea elettiin viikonloppuja varten. 

- Arkisin kyllä pelattiin koripalloa koulun pihalla ja muuta sellaista. Mutta kun viikonloppu tuli, niin sitten juotiin. Yläasteella todellakin viikonloput olivat sitä aikaa, jolloin elettiin. Kyllä me saatettiin keskellä viikkoakin pölliä lähikaupasta kaljaa ja juoda ne. Viikonloppuisin se juominen oli kuitenkin hyvin humalahakuista. Silloin myös tehtiin kaikkea tyhmää. 

Irinan mukaan hän joi siksi, että hän tykkäisi itsestään enemmän. Alkoholi teki hänestä itsevarmemman. Hän uskalsi lähestyä poikia ja toimia muutenkin tavalla, jota ei selvinpäin voinut edes kuvitella. Omien sanojensa mukaan hän onkin solminut kaikki suhteensa humalassa.

"En luottanut enää itseeni"

Irinan juominen oli vuosien saatossa myös tauolla. Syynä olivat raskaudet. Niiden aikana Irina ei halunnut juoda ja pysyikin päätöksessään. Synnytysten jälkeen tilanne kuitenkin palasi melko nopeasti ennalleen ja alkoholi alkoi maistua. 

Irina piti kuitenkin kiinni vahvasti siitä, että ei juo lasten edessä. Päätös piti aina vuoteen 2013. Sen jälkeen kaikki muuttui. 

- Vuonna 2014 minulla todettiin keskivaikea masennus. Toisen pojan jälkeen aloin sitten oireilla paljon ja join muksujen kanssa kotona. Koin sen jotenkin niin, että olen rennompi ja mukavampi äiti, kun juon. Hoidin hommani, mutta läsnä en ollut, Irina kertoo.

Joulukuussa 2016 tilanne kärjistyi. Irina lukittautui vessaan ja veti paketillisen Panacodia. 

- Olin ollut uskoton miehelleni. Syyllisyys oli kamala ja join päivittäin. Lopulta jäin kiinni asiasta ja silloin tilanne todella kärjistyi. Silloin päätin, että tapan itseni, sillä en kestä tämän asian kohtaamista. Otin sitten ne napit ja seuraava muistikuva on siitä, kun olen meidän kylpyhuoneessa, ja mies yrittää saada minut oksentamaan. 

Pysäyttävä hetki muutti hetkessä Irinan ajatusmaailman. Sillä hetkellä hän päätti, ettei juo enää koskaan. 

- Viimeinen ajatus siinä tilanteessa oli, että en halua enää koskaan, että lapset joutuvat kokemaan jotain tällaista. Tiesin, että nyt tämä on tässä. Tiesin, että jos nyt juon, voi sattua mitä vain. En luottanut enää itseeni. 

Irina päätti vihdoin hakea apua. Hän kävi läpi Minnesota-hoidon. Hoidon, jonka ansiosta hän elää nykyään hyvää ja onnellista elämää. 

Mutta millainen taival on tähän pisteeseen saakka ollut? Kuuntele Irian koko haastattelu alta.

Lue myös: Suomalainen Diana on käynyt lukuisissa kauneusoperaatioissa - kertoo nyt, mikä pelotti eniten

Lue myös: Minna on kärsinyt koko elämänsä ruokariippuvuudesta: "Pelkään syömistä joka päivä"

Kilpailut

Uusimmat