Kuva: Shutterstock

Minna on kärsinyt koko elämänsä ruokariippuvuudesta: "Pelkään syömistä joka päivä"

09.04.2020 22:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Minnan mukaan hän itse lähti lääkitsemään pahaa oloaan syömällä.

Teemu "Pastori" Potapoffin uudessa Addiktit-podcastjaksossa aiheena on tällä kertaa ruokariippuvuus. Potapoffin kanssa asiasta keskustelee Minna, joka on omien sanojensa mukaan kärsinyt ruokariippuvuudesta koko elämänsä.

Minnan mukaan jo hänen lapsuudessaan syöminen oli omalla tavallaan läsnä aina. Perheessä kyllä tarjottiin terveellistä ruokaa, mutta sen vastapainona ruokaa myös käytettiin eräänlaisena palkintona. 

- Vääristynyt suhde ruokaan muodostui jo lapsuudessa. Läpi elämän olen syönyt, kun on ollut stressiä. Ruoka on ollut todella voimakas osa mun elämää aina. Mietin aina mitä syön seuraavaksi tai sitten vaikka palkitsen itseni ruoalla tentin jälkeen. 

- Sitä oppi lapsena siihen, että ihan sama mikä tunne, niin palkinnoksi syödään. Jos käytiin esimerkiksi sairaalassa, niin sieltä lähtiessä mentiin kahvilaan herkuttelemaan, Minna kertoo. 

Minnan mukaan kotona oltiin myös tarkkoja siitä, että ruokaa ei jätetty. Tämä päti niin kotona kuin ravintolassakin.

- Lautanen myös piti aina syödä tyhjäksi, kotona ja ravintolassa. Äitini on pula-ajan kasvatti ja se on hänellä kääntynyt siihen, että elimme yltäkylläisyydessä koko ajan. Sitä ruokaakin oli koko ajan. Toisaalta taas mitään ei saanut heittää pois. Siksi söimme usein monta kertaa enemmän, kuin olisi tarvinnut. 

Syöminen lähti Minnan mukaan lopullisesti käsistä, kun hän huomasi kärsivänsä selittämättömästä, erittäin pahasta olosta. 

- Syöminen lähti käsissä siinä kohtaa, kun oli selittämätön paha olo. Tavallaan se, kun ei pystynyt kontrolloimaan sitä olotilaa, niin ruoka oli ainoa asia, jota pystyi hallitsemaan. Kun oli tarpeeksi paha olo, ruoan syömisestä sai hyvän olon, etenkin siitä epäterveellisestä ruoasta. Vaikka siitä tuli fyysisesti huono olo, se syrjäytti hetkellisesti sen henkisen pahan olon, Minna toteaa. 

Minnan mukaan apu oli hetkellistä, mutta silti kierteen katkaiseminen oli suunnattoman vaikeaa. 

- Ruokariippuvuus on mielestäni enemmän henkistä riippuvuutta. Sitä ei voi lopettaa sillä, että päättää syödä terveellisesti. Itse pystyin siihen muutaman päivän, mutta sitten yksi pienikin juttu saattoi laukaista sen taas.

Muutama vuosi sitten Minna sai diagnoosin, joka on auttanut häntä selviämään myös ruokariippuvuudesta.

- Olen oikeastaan koko elämäni kokenut niin, että olen huonompi kuin kaikki muut. Olen tehnyt paljon töitä, että saisin muutettua sen ajatuksen. Nyt vasta aikuisiällä olen saanut sellaiset työkalut, että olen ruvennut toipumaan. 

- Mulla on todettu epävakaa persoonallisuushäiriö. Joitain vuosia sitten, kun sain diagnoosin, niin sen jälkeen olen vasta kyennyt aloittamaan parantumisen myös ruoka-addiktiosta. 

Vaikka ruoka ei ole enää yhtä suuri mörkö, kuin aikoinaan, vaikuttaa se vahvasti Minnan elämään edelleen.

- Pelkään joka päivä syömistä. Minulla menisi hyvin, jos saisin olla jonkun kanssa, kun syön. Kun syön yksin, syön helposti liikaa. Jos miulla on huono päivä, saatan ostaa kaupasta roskaa. Siksi tämä olisi helpompaa, jos joku vaikka tekisi ostokset puolestani, Minna päättää.

Minnan koko tarinan pääset kuuntelemaan alta. 

Lue myös: Suomalainen Diana on käynyt lukuisissa kauneusoperaatioissa - kertoo nyt, mikä pelotti eniten

Kilpailut

Uusimmat