Kuva: Laura Kiuru

Anna-Maija Tuokko kertoo, millaisia ongelmia näyttelijäpiireissä on - "Sukupuolittamisesta ei pääse eroon"

11.05.2023 15:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Tuokko kertoo Pimppiheimo-podcastissa, että asiat ovat onneksi menneet paljon parempaan suuntaan.

Pimppiheimo-podcastin uudessa jaksossa vierailee useista tv-sarjoista ja elokuvista tuttu suosikkinäyttelijä Anna-Maija Tuokko, 42. Tuoreessa jaksossa keskustelunaiheeksi nousi muun muassa sukupuolittaminen ja palkkaus näyttelijäpiireissä. Tuokon mukaan alan sisältä löytyy edelleen ongelmakohtia sukupuolittamisen suhteen, eikä siitä ainakaan ihan heti olla pääsemässä eroon.

- Sukupuolittamisesta ei pääse eroon, koska se on ikävä kyllä olemassa. Olen nähnyt kaikennäköistä ja näen edelleen tilanteita missä naiset saavat erilaista palkkaa, Tuokko kertoo rehellisesti.

Ongelmaksi koituu useasti se, että miehet saavat tunnetusta enemmän palkkaa kuin naiset. Vaikka työnkuva ja -määrä olisivat tismalleen samoja, saattavat miehet saada silti naisia suurempaa palkkaa.

- Aina kysyn, että mitä mun ikäiset samassa asemassa olevat kundit saa ja sitten olen pyytänyt vähän enemmän. Ja yleensä olen saanutkin sen.

Tuokko kertoo, että vuonna 2017 startannut Me Too -kampanja on luonut muutosta alan sisällä ja moni asia on onneksi mennyt kohti tasavertaisempaa suuntaa. 

- Olen nähnyt tosi isoa eroa nyt tämän 20 vuoden aikana kun olen ollut tässä ammatissa. Varsinkin tämä Me Too on oikeasti muuttanut tosi paljon meidän alaa ja meidän ala on ollut ensimmäisenä siinä sellaisena huutohärkänä menossa eteenpäin, johtuen tietysti siitä, että esiintyviä ihmisiä kuunnellaan, näyttelijä selittää.

- Sekin on jo iso ero, että näistä asioista puhutaan. 

Tuokko sanoo, että hänen ikäisilleen naisnäyttelijöille on opetettu, että iän karttuessa roolit auttamatta ehtyvät. Nyt asenteet ovat onneksi menossa parempaan suuntaan, mutta työtä on toki vielä paljon edessä.

- Mun ikäisille näyttelijöille on alusta asti nakutettu päähän, että kun olet 40-vuotias, niin sun roolit loppuu ja sitten alkaa se taistelu. Ja silloinhan se on näyttänyt siltä, että se on ollut totta. Nyt se on avautumassa onneksi toiseen suuntaan, Tuokko sanoo.

Näyttelijän mukaan näistä asioista käydään tänä päivänä niin kovaa keskustelua, että esimerkiksi teatterijohtajien on ollut mahdotonta sivuuttaa käynnissä oleva keskustelu.

- Teatterijohtajat eivät voi enää tehdä pelkästään miespääroolilla olevia näytelmiä, mitä tehtiin aiemmin ja kukaan ei sanonut siihen mitään. Nyt se ääni on niin kova, että se ei enää käy ja se ei enää toimi. Ja ehkä ihmisten ajattelu on muuttunut.

Voit kuunnella koko podcastin alta tai Podplaysta.

Anna-Maija Tuokko on näytellyt sarjoissa Poromafia ja Onnela, sekä elokuvissa Skimbagirls ja Mestari Cheng. (kuva: Timo Korhonen / AOP )

Lue myös: Anna-Maija Tuokko tunnistetaan nykyään kadulla - yhdestä syystä julkisuus ei kuitenkaan ahdista häntä

Lue myös: Uutuuskomediassa lähdetään tyttöjen reissulle Lappiin ja juhlitaan yhden kaveruksen viidensiä häitä

Voice.fi, Nova, Iskelmä ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat