Kuva: Minttu Tikkanen

Anna-Maija Tuokko tunnistetaan nykyään kadulla - yhdestä syystä julkisuus ei kuitenkaan ahdista häntä

05.02.2023 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tuokko suhtautuu luottavaisin mielin töiden riittämiseen jatkossakin.

Viime vuodet ovat olleet näyttelijä Anna-Maija Tuokolle kiireisiä, häntä ei todennäköisesti ole voinut välttyä näkemästä uutuussarjoissa ja -elokuvissa, kuten Onnela, Poromafia, Munkkivuori ja nyt ensi-iltansa saava Skimbagirls.

Tuokko iloitsee, että ovet ammatilliselle kehittymiselle ovat olleet hänelle auki. Ennen suuria kameraroolejaan Tuokko ehti tehdä pitkän uran teatterissa ja kaipasi jo jotakin uutta.

- Siinä oli paljon sattumaa, mutta myöskin halua. Tein 10 vuotta vahvasti teatteria ja koin, että tarvitsen kehittyäkseni muita asioita. Television ja elokuvan tekeminen ovat tuoneet hirveästi enemmän ammattitaitoa mulle, Tuokko pohtii. 

Voit kuunnella haastattelun alta tai Podplaysta.

Vaikka rooleja on riittänyt valikoitavaksi asti, säikähtää Tuokko joka kerta, kun puhelin ei hetkeen soikaan. Hän kertoo hetken ehtivänsä ajatella, että ura tyssää tähän, kunnes optimismi ja luotto tulevaan pian kuitenkin valtaavat hänet.

- Jos alkaa näyttää vähän tyhjemmältä, ajattelen, että nyt se loppui tähän. Aina on tullut jotain. Kyllä mä luotan omaan ammattitaitooni ja myös työllistän itse itseäni. On paljon omia projekteja, joita on tulossa. Mun tekeminen ei ole täysin kiinni siitä, soittaako mulle joku. Olen ihan luottavainen tulevaisuudesta, Tuokko luonnehtii.

Lukuisten televisiosarjojen ja elokuvien jälkeen Tuokko myös tunnistetaan nykyään kadulla. Häntä se ei erityisesti haittaa, sillä ihmisillä on yleensä jotakin positiivista jaettavaa kuten kokemus jonkin teoksen äärellä liikuttumisesta tai viihtymisestä. 

- Olen tehnyt tätä niin kauan, että siihen ei kauheasti edes kiinnitä huomiota. Ihan tietoisestikin olen eriyttänyt itseni mahdollisesta julkisuuskuvastani. Keskityn aina vain tekemiseen. Se, että ihmiset tunnistavat minut, ei haittaa mua yhtään. Musta on ihanaa, että ihmiset tulevat sanomaan mulle milloin mistäkin jutusta. Joskus jokin asia on koskettanut heitä tai jokin on tuonut tosi paljon iloa. Mua ei häiritse, jos joku mua katsoo jossain. Sen kun katsoo, Tuokko nauraa. 

Tuokko uskoo, että julkisuutta on pehmentänyt myös ikä, jossa hän julkisuuteen on tullut. Tuokko oli jo päälle kolmekymppinen, kun suuri yleisö alkoi tunnistaa, eikä hänen enää tarvinnut epäillä arvonsa muodostuvan julkisuuden kautta, miten olisi voinut nuorempana käydä.

- Ainakaan en arvota itseäni tekijänä sen kautta, koska tiedän että olen ammattilaisena olemassa myös ilman sitä, Tuokko pohtii.

Skimbagirls-elokuvassa Tuokon hahmo Emma on menossa naimisiin viidettä kertaa. (kuva: Kaiho Republic.)

Tyttöystävistä kokonaisiksi henkilöiksi

Nyt nähtävään Skimbagirls-rooliin Emmana hän tarttui, koska ei ollut aiemmin tehnyt mitään vastaavaa.

- En ole tällaista leffaa aikaisemmin tehnyt. Tuntuu, että tällaista ei ole hetkeen tehtykään varsinkaan mimmiporukka etulinjassa. Ilolla tartuin tähän haasteeseen, Tuokko kuvailee.

Tuokko iloitsee myös siitä, että pikkuhiljaa naisille tarjotut roolit ovat leventyneet pelkistä tyttöystävistä ja vaimoista kokonaisiksi henkilöiksi. Keskustelu on vienyt tasa-arvoa eteenpäin, mutta työsarkaa riittää silti yhä.

- Ongelma on todellakin ollut näkyvä. Olen tehnyt alku-urani teatterissa siitä syystä, että siellä olen saanut tehdä ihan mielettömiä rooleja. Kun olen hypännyt audiovisuaaliselle puolelle, keskustelu on varmaan vienyt asioita myös eteenpäin. Tuntuu, että tämä kenttä ja tulevaisuus näyttävät tosi hyviltä itselleni. Vielä on tehtävää, mutta eteenpäin mennään, Tuokko toteaa.

Hänestä suurimmat ongelmat piilevät kuitenkin edelleen esimerkiksi tavassa ja määrässä, joilla vähemmistöt tulevat edustetuiksi televisiossa ja valkokankaalla.

- Varsinkin suhteessa vähemmistöihin käydään edelleen tosi isoa keskustelua. Siinä on vielä elokuva-alalla isoja ongelmia, mutta mielestäni koko ajan otetaan askelia eteenpäin, se on upeaa nähdä, Tuokko kertoo. 

Podplaysta tai artikkelin alusta voit kuunnella koko haastattelun, jossa Tuokko kertoo myös, minkä roolin näytteleminen on saanut hänet todella menemään pelkojaan päin. 

Skimbagirls saa ensi-iltansa 10. helmikuuta 2023. 

Lue myös: Uutuuskomediassa lähdetään tyttöjen reissulle Lappiin ja juhlitaan yhden kaveruksen viidensiä häitä

Lue myös: Arvostelu: Kikan tarina on surullinen, mutta Kikka!-elokuva yksi vuoden ehdottomasti parhaita

Lue myös: Arvostelu: Kari Ketosen esikoiselokuva Häät ennen hautajaisia ei ole sitä, mitä odotat, mutta hyvä niin

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat