Kuva: Fotolia

Ongelmia deittailussa? Tiede kertoo, miten teet vaikutuksen

12.07.2016 12:45 - Iiro Myllymäki

Romanttisen illallisen sijaan kannattaa suunnata baariin ensitreffeillä.

Deittailemisessa harva ihminen on täysin mukavuusalueellaan. Uuteen ihmiseen tutustuminen on ymmärrettävästi jännittävää, jopa hermostuttavaa, sillä koskaan ei voi todella tietää, millainen ihminen treffeillä on vastassa. Koska deittailu on omiaan aiheuttamaan stressiä, kannattaa kääntyä asiantuntevien neuvojen puoleen. Monissa tutkimuksissa on selvitetty, miten kannattaa deittailla saavuttaakseen haluamansa lopputuloksen. Tech Insider kokosi tieteen selvittämiä vinkkejä yhteen:


1. Deittaile niin paljon kuin pystyt
Parisuhdepsykologi Peter Pearson kertoo Tech Insiderille, että paras tapa oppia tietämään, mitä kumppanilta haluaa, on deittailla niin paljon kuin pystyy ja sietää. Samalla omat vaatimukset alkavat muotoutua vähä vähältä ja deittailija alkaa oppia, mitä itse eniten toisessa ihmisessä arvostaa. Onko olosi luontevin rauhallisen ja mietiskelevän vai räväkän ja seikkailuhenkisen ihmisen kanssa? Et voi tietää ennen kuin kokeilet.


2. Osoita hauskuutesi kuvilla
Nettideittailun kulta-aikana on tärkeää osata tehdä hyvä ensivaikutelma kuvien perusteella. Tietyillä kikoilla voit kuvissasi osoittaa, että ihmisillä on hauskaa seurassasi. Tämä saa potentiaaliset treffikumppanit kiinnostumaan, ja pian he haluavat itsekin päästä pitämään hauskaa kanssasi. Evidence Based Medicine- lehdessä julkaistun Lontoon Queen Mary -yliopiston analyysin mukaan nettideittiprofiileissa on hyvä olla selfieiden lisäksi ryhmäkuvia. Erityisen tehoava ryhmäkuva on silloin, kun olet itse muiden keskellä ja kosketat vierustoveriasi – mutta kosketuksen tulee olla selvästi kaverillinen. Tutkijoiden mukaan kuvissa on hyvä väläyttää aitoa hymyä. Vältä siis väkinäisiä poseerauksia.


3. Ole läsnä keskusteluissa
Vuonna 2013 American Journali of Sociology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin tuhannelle Stanfordin yliopiston opiskelijalle järjestettyjä pikatreffejä. Naiset arvostivat miehessä sitä, jos hän puhui arvostavaan sävyyn (”Mahtavaa”) tai sympaattisesti (”Se on varmasti rankkaa”). Sekä miehet että naiset raportoivat, että he tunsivat parhaiten yhteyden treffikumppaniin, kun nainen oli keskustelun keskipisteenä.


4. Käytä 70:30-sääntöä
Queen Mary -yliopiston tutkimuksessa otettiin esille 70:30-sääntö nettideittiprofiilissa. Tämä tarkoittaa sitä, että profiilissaan kannattaa omistaa 70 prosenttia itsestään kertomiselle ja 30 prosenttia ihannepartnerinsa kuvailemiseen. Jos puhut vain itsestäsi, siitä saattaa tulla omahyväinen vaikutelma.


5. Älä anna epävarmuuden haitata
Itsevarmuutta pidetään usein seksikkäänä ja viehättävänä ominaisuutena, joten miten epävarmat ihmiset voivat tehdä treffikumppaniinsa vaikutuksen? On hyvä muistaa, että pelkkä epävarmuus ei määritä sinua. Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että hermostuneisuuden takaa voi paljastua esimerkiksi hyvä keskustelutaito, joka viehättää treffikumppania, tai hermostuneisuuteen yhdistyvä miellyttämisen halu voidaan tulkita hyväksi ominaisuudeksi. Jos tapanasi on piilottaa epävarmuutesi vitsailun taakse, sekin on tutkimuksen mukaan suotavaa. Huumori on ymmärrettävästi tärkeä osa deittailua.


6. Ole aktiivinen
Kalifornian Berkeleyn yliopistossa tutkittiin viestittelykäyttäytymistä nettideittailussa. Tutkimuksessa selvisi, että jokainen päivä, joka kuluu ensimmäisen viestin ja siihen vastaamisen välissä, vähentää todennäköisyyttä saada aloitteen tehneeltä uusi vastaus 0,7 prosenttia. Jos siis annat viestittelijän odottaa kuukauden vastaustasi, hän vastaa viestiisi 20 prosenttia epätodennäköisemmin kuin jos olisit antanut heti vastauksesi. Tutkijat huomioivat myös, että ei edes ole sellaista asiaa kuin liian nopea vastaaminen. Älä siis jätä viestikumppaniasi odottamaan.


7. Valitse baari ravintolan sijaan
Kynttiläillallinen ravintolassa toki kuulostaa romanttiselta, mutta entä jos et viihdykään treffikumppanisi seurassa lainkaan? Illalliseen kuluu paljon rahaa ja aikaa, joten kannattaa mieluummin valita vähemmän muodollinen paikka ensitreffeille. Muun muassa Tinderin omistava Match-sivusto tutki käyttäjiään ja sai selville, että hyvät ensitreffit sisältävät juoman tai pari ja kestävät pari tuntia. Alkoholi tunnetusti rentouttaa ja voi vähentää tilanteen jännitystä ja kiusallisuutta. Baaritreffeiltä on myös helpompi liueta paikalta kuin illalliselta, jos treffikumppani ei miellytäkään.

Lue myös: Eikö rakkaus roihahtanut heti? Syyt, joiden takia toiset treffit kannattavat

Lähde: Tech Insider

Kilpailut

Uusimmat