Kuva: Fotolia

7 tärkeää virstanpylvästä onnistuneessa parisuhteessa - asiantuntijat kertovat

08.08.2016 20:45 - Iiro Myllymäki

Monet pitävät avioliittoa parisuhteessa äärimmäisenä virstanpylväänä, mutta katse kannattaa kohdistaa myös muihin asioihin.

Huffington Post listasi asiantuntijoiden kertomuksiin pohjautuen seitsemän asiaa, jotka ovat parisuhteen onnistumisen kannalta tärkeimpiä virstanpylväitä. Avioliiton solmiminen on toki tärkeä virstanpylväs, mutta tällä kertaa on hyvä keskittyä muihin parisuhteen laadusta kertoviin tekijöihin.


1. Hyväksyt, ettei kumppanisi ole täydellinen

Parisuhteen alussa on tavallista olla ihastuksen huumassa, jolloin kumppaniaan pitää kaikin tavoin täydellisenä. Jossain kohtaa väistämättömästi tajuaa, ettei kumppani vastaakaan sitä idealisoitua kuvaa, jonka hänestä olet mielessäsi luonut. Kun tämän hyväksyy, on ohittanut tärkeän virstanpylvään kestävän parisuhteen luomisessa, kertoo The Couples Center -terapiakeskuksen perustaja Gal Szekely.

- Tärkeä virstanpylväs parisuhteessa on se, että oppii olemaan suhteessa oikean ihmisen kanssa ja että tottuu todellisuuteen eikä fantasiaan, Szekely sanoo.


2. Selviätte kriisistä yhdessä

Kun elämä heittelee jommankumman tai molemmat parisuhteen osapuolet vaikeisiin aikoihin, mitataan parisuhteen kestävyys toden teolla. Avioliitto- ja perheterapeutti Carin Goldstein sanoo, että kykeneminen vakauttamaan toinen toistaan hankalina aikoina kertoo, että olette todella sopivia toisillenne.


3. Tajuat, että parisuhde ei ole aina tasapuolinen


Usein ajattelemme, että parisuhteessa huolenpidon ja vastuun tulee jakautua tasaisesti. Näin ei kuitenkaan ole, jos esimerkiksi toinen parisuhteen osapuoli sairastuu tai menettää työnsä.

- Kun olet pitänyt huolta toisesta tai antanut toisen pitää huolta sinusta, se on todellista läheisyyttä. Silloin tiedätte, että toimitte tiiminä elämässä, sanoo terapeutti Heather Gray.

4. Pystytte nauramaan seksin aikana


Seksi ei aina ole seksikästä, vaan siihen liittyy väistämättä myös noloja ja kömpelöitä piirteitä. Kun näihin pystyy suhtautumaan huumorilla, on parisuhteen läheisyys luontevimmalla mahdollisella tasolla.

- Kun pystytte kumppaninne kanssa puhumaan seksistä, olemaan avoimia tarpeistanne ja fantasioistanne ja jopa nauramaan sille, mitä seksin aikana tapahtuu, pystytte kehittämään intiimielämäänne, Szekely kertoo.


5. Pyydätte vilpittömästi anteeksi toisiltanne


Jossain kohtaa parisuhteessa väistämättä tulee loukanneeksi toista. Tärkeintä on, miten tästä tilanteesta toivutaan. Omien virheiden myöntäminen ja vilpitön anteeksipyyntö ovat välttämättömiä parisuhteen jatkumiselle riitojen yli. Gray sanoo, että kun toinen ilmaisee loukkaantumisensa, toisen on otettava vastuu tekemisistään ja työskenneltävä saadakseen jälleen toisen osapuolen luottamuksen.


6. Selviätte jostakin isosta tehtävästä yhdessä


Oli kyse sitten yhteisen kodin ostamisesta tai lemmikkikoiran kouluttamisesta, yhteinen asioiden saavuttaminen vahvistaa parisuhdetta.

- Se saavutuksen ja tiimityön tunne, joka seuraa yhteisestä haastavasta kokemuksesta, vahvistaa parin sidettä, sanoo parisuhde- ja perheterapeutti Amy Kipp.


7. Olet nähnyt toisen huonoimmillaan ja silti haluat olla hänen kanssaan


Alkuhuumassa on helppo pitää toisesta, mutta kun kumppani on stressaantuneimmillaan ja heikoimmillaan, parisuhteen kestävyys joutuu todelliseen testiin. Kun olet nähnyt kumppanisi huonot puolet ja silti haluat olla hänen kanssaan, kyse on todellisesta rakkaudesta.

- Se, miten kumppanisi kohtelee sinua huonoimpina hetkinään, on tärkeämpää kuin se, miten hän kohtelee sinua kun hän yrittää tehdä hyvän ensivaikutelman, Gray sanoo.

Lue myös: Oma aika, riidat ja salaisuudet - Yllättävät asiat, jotka parantavat suhdetta

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat