Kuva: Fotolia

Päättyikö parisuhde? Tee yhteisestä kodista muuttamisesta hieman helpompaa

14.08.2016 19:15 - Emmi Moilanen

Vaikka ero olisi ollut vaikea, toisen kunnioitus ja keskusteluyhteyden säilyttäminen vähentävät muuttopäivän mukanaan tuomaa stressiä.

Parisuhteen päättyminen on usein yksi suurimmista ja vaikeimmista elämän aikana kohdattavista asioista. Kun kaksi entistä rakastavaista muuttavat erilleen, asiat voivat muuttua yllättävän mutkikkaiksi.

Elite Daily -sivusto listasi vinkit, jotka tekevät surun keskellä tapahtuvasta muutosta hieman helpompaa.

Aikatauluta muuttosi

Eropäätöksen tehtyänne päättäkää mahdollisimman pian myös siitä, jääkö toinen teistä asumaan yhteiseen asuntoonne sekä kumpi on pois muuttava osapuoli. Tämän jälkeen tee suunnitelma tavaroiden pakkaamisesta ja aikatauluta muuttosi mahdollisimman pian.

Kerro suunnitelmistasi hyvissä ajoin myös entiselle seurustelukumppanillesi, sillä aikataulunne todennäköisesti ovat tästä lähtien erilaiset, eikä muuttaminen tee poikkeusta asiaan. Suunnitelmallisuus takaa myös sen, ettei teidän ole enää välttämätöntä kohdata lopullisena muuttopäivänä toisianne, jos ette niin halua.

Muista syyt, miksi päädyitte eroamaan

Parisuhteen päättymisen hetkellä on normaalia kokea epävarmuuden tunteita ja pohtia, oliko ero todella oikea päätös. Kun näet entisen kumppanisi pakkaavan tavaroitaan pois yhteisestä kodistanne, eron lopullisuus yleensä konkretisoituu. On siis hyvä palauttaa mieleen, minkä takia alun perin päädyitte eroamaan ja muuttamaan erillenne.

Varaudu tekemään kompromisseja

Etenkin jos olette asuneet entisen kumppanisi kanssa pitkään yhdessä, eron hetkellä on hyvä varautua tekemään myös kompromisseja. On todennäköistä, että olette molemmat kiintyneitä esimerkiksi samaan astiastoon, yhteiseen sohvaanne tai mukavaan sänkyyn. Ero ja muuttaminen ovat riittävän stressaavia tilanteita ilman ylimääräistä kiistelyä siitä, mikä tavara kuuluu kenellekin.

Ymmärtäkää sekä malttakaa kuunnella toisianne, jolloin yhteisen elämän päättymisestä tulee edes hieman helpompaa.

Muista kunnioitus

Vaikka ero olisi kohdallanne ollut vaikea, muuttoprosessia helpottaa huomattavasti myös se, että maltatte vielä hetken aikaa kohdella toisianne kypsästi ja aikuismaisesti, sortumatta ilkeilyyn.

Lisäksi on tärkeää muistaa kunnioitus toisen omaisuutta kohtaan, eikä tahallisesti rikkoa mitään. Ystävällisyys maksaa itsensä pian takaisin, sillä tarjoamalla apuasi todennäköisesti vain nopeutat muuttoprosessia.

Ota apua vastaan

Parisuhteen päättyminen on usein elämän yksi vaikeimmista kokemuksista. Jos ero on ollut erityisen vaikea ja joudutte vielä kohtamaan entisen kumppanisi kanssa yhteisellä asunnollanne, voi ystävän mukaan ottaminen olla hyvä ajatus.

Jos exän kanssa välit ovat kiusalliset tai jopa vihamieliset, tutun ja turvallisen henkilön läsnäolo helpottaa huomattavasti vaikeasta tilanteesta selviytymistä.

Älä myöskään yritä selviytyä kaikesta yksin ja pelkää pyytää ystäviltäsi apua, sillä tukiverkoston hyödyntäminen eron sattuessa on ensiarvoisen tärkeää oman jaksamisesi kannalta.

Lähde: Elite Daily

Lue myös: Miksi ero lyhyestäkin suhteesta satuttaa?

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat