Kuva: Fotolia

Pariskuntien seksielämää terapoinut asiantuntija: "Stressi on hirveä myrkky"

28.09.2016 13:45 - Anna Hopi

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa nähtävä asiantuntija Elina Tanskanen kehottaa jokaista pohtimaan arvojaan, jotta elämä olisi vähemmän kuormittavaa.

Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen näkee päivittäisessä työssään paljon pariskuntia, joiden suhde on solmussa esimerkiksi elämässä olevan stressin takia. Moni ihminen kokee ongelmalliseksi siirtyä eri rooleista toiseen työelämässä ja kotona.

- Työelämässä ja maailmasa arvostetaan maskuliniseksi miellettyjä ominaisuuksia. Meillä on vähän kovat arvot. Miehissä ja naisissa on toki eroavaisuuksia, olemmehan yksilöitä, mutta yleisesti voi sanoa, että nykyelämässä moni kokee paljon stressiä, mikä on hirveä myrkky. Keskustelu kumppanin kanssa saattaa mennä siihen, että puhutaan "mitä kuuluu?" "minulla on ollut hirveä kiire". Kiire tuntuu normaalilta, että se kuuluu asiaa ja on eräänlainen hyväksytty elementti elämässä, toteaa Tanskanen.

- Meidän arvot ja asenteet, jotka ovat vallalla maailmassa, tuottavat meille tällä hetkellä hirveän määrän ahdistusta. On vähän ikävä näppituntuma, ettei tämä tule itsestään helpottamaan lähiaikoina. Se vaatii asennemuutosta ja sitä, että mietitään, mikä on meille oikeasti tärkeää. Monesti stressi tulee purettua kumppaniin, ollaan välitilassa ja kireässä suoritusmoodissa ja pitäisi laskeutua siihen kotifiilikseen, että "voi ihana kun olet siinä, mussukka". Stressihormonit saattavat jyllätä pitkään.

Stressi tappaa seksielämän

Vaikka moni suorittaakin hyvin paineen alaisena ja pieni stressi voi antaa energiaa, pitkään jatkuessa se haittaa elämää ja ihmissuhteita.

- Nykyään pitäisi hoitaa stressiä, ja parisuhde auttaa siihenkin. Mutta kun on kaksi stressaantunutta yksilöä kotosalla ja he ottavat siitä yhteen, keskustelu menee usein syyttäväksi. Molemmat  voivat lisäksi tarvita eri asioita. Toinen ehkä tarvitsee omaa tilaa, toinen läheisyyttä. Silloin parisuhteesta tulee pahimmillaan yksi stressitekijä lisää. Se on surullinen asia, kertoo seksuaaliterapeutti.

- Jos kotielämä ja työelämä on stressaavaa, tilannetta pitäisi lähteä purkamaan tavalla tai toisella. Stressi ei tee hyvää seksielämälle, sillä se vie tutkitusti halut monelta. On vaikea samalla nautiskella ja rentoutua, kun on paineista ja ahdistaa. Siitä tulee pahimmillaan noidankehä. Kun olet stressissä, etkä ihan läsnä, niin saatat ottaa paineita siitäkin, että kun seksi ei suju. Siitäkin voi tulla ahdistusta aiheuttava tekijä.

Mieti, mikä sinulle on tärkeää

Elina Tanskanen kannustaa pariskuntia ja sinkkuja miettimään omia arvojaan. Arvoja kun ei voi kenellekään antaa ulkopuolelta. Jokainen on syytä pohtia, mikä elämässä on tärkeintä.

- Poliitikot ja pomot puhuvat usein arvoista, minkä moni miettii sitä, miten nuo puheet näkyvät  arjessa. Omia arvojaan voi miettiä siltä kannalta, mikä minulle on tärkeää. Se voi olla herättävä reality check, mihin käytät aikasi ja rahasi. Kukkaro ja kalenteri kertovat paljon. Jos siinä on iso ristiriita, niin silloin asialle kannattaa tehdä jotain. Itselläni on tosi humaanit arvot, uskon rakkauteen ja ihmisyyteen ja hyvään ylipäätään. Yritän miettiä toimiani sen mukaan, miten lisätä hyvää maailmaan, kertoo terapeutti.

Hän myöntää, että joskus arki on niin kuluttavaa, ettei arvopohdiskelulle ole aikaa. Silloin Tanskanen kehoittaa kokeilemaan esimerkiksi mindfullnesia ja tietoista läsnäoloa.

- Mieltä voi treenata. Kun maailma kaatuu päälle, on aina nanosekunti aikaa hengittää syvään. Käymme paljon pariskuntien kanssa vastaanotolla erilaisia tilanteita läpi. Rakastavaisilla voi olal vuorovaikutusongelma, minkä takia pari päätyy keskustellessaan ojasta allikkoon. Puhun heille usein hetken pysähtymisestä. Pieneen hengenvetoon ja itsereflektioon on aina aikaa. Voit miettiä, mitä nyt tapahtuu. Se voi auttaa tekemään toisin, vinkkaa nainen.

Lue myös: Suomalaispsykologi pariskunnille: Pelkkä keskustelu ei riitä - kokeilkaa 30 sekunnin sääntöä!

Kilpailut

Uusimmat