Kuva: Fotolia

7 tapaa joilla saatat vahingoittaa parisuhdetta huomaamattasi - sorrutko sinä?

20.12.2016 19:15 - Elisa Jalasjoki

Esimerkiksi jatkuva mykkäkoulun pitäminen voi saada kumppanisi uskomaan, ettei hän osaa tehdä kanssasi mitään oikein.

Parisuhteen päättymiseen liittyy usein hyviä ja painaviakin syitä. Aina näin ei kuitenkaan ole, vaan hyväkin suhde saattaa päättyä niin sanotusti ilman kunnollista "syytä". Välillä onkin hyvä pysähtyä miettimään, kaivaako omalla käytöksellään itselleen kuoppaa. 

Independent-lehti kokosi sivuilleen seitsemän erilaista käytöstapaa, jotka tutkitusti vaikuttavat negatiivisesti parisuhteen kestoon. Mikäli tunnistat käyttäytyväsi omassa suhteessasi jollakin allamainituista tavoista, älä panikoidu. Vielä on mahdollista muuttaa käytöstäsi. 

Katso kohdat alta. 

1. Työnnät kumppaniasi pois huomaamattasi 

Esimerkiksi hyvin herkät ihmiset saattavat suojella itseään omilta peloiltaan työntämällä omaa kumppania loitommas lähes huomaamattaan. Toisin sanoen, tällaiset ihmiset aiheuttavat itse lopulta sen, mitä eniten pelkäävät. 

Kokeile kertoa puolisollesi peloistasi. Avoimuudella on yllättävän kauaskantoiset vaikutukset.

2. Piilottelet raha-asioitasi

Vaikka ette jakaisi kumppanisi kanssa yhteistä tiliä, on erittäin tärkeää pystyä puhumaan raha-asioista riitelemättä. Raha-asioista valehtelu on yksi asioista, jotka aiheuttavat eniten riitoja parisuhteissa, amerikkalaistutkimus väittää. 

3. Elät omassa "satumaailmassasi"

Yhä useammat parisuhteet kaatuvat toisen kumppanin epärealistisiin odotuksiin. Nykypäivänä media, elokuvat, sekä muut kanavat antavat oman näkökulmansa täydellisistä parisuhteista. Tämä aiheuttaa pahimmillaan kuitenkin suhteeseen odotuksia ja paineita, joita toinen ei voi toteuttaa. 

4. Ette kokeile uutta

Tuntuuko että yhteiset päivänne toistavat samaa kaavaa? Tuttuihin tapoihin on helppo jämähtää, mutta etenkin pitkässä parisuhteessa on tärkeää kokeilla uusiakin asioita.

5. Mökötät kumppanillesi jatkuvasti

Hiljainen ja kylmä kohtelu tuntuu toisesta osapuolesta aina pahalta. Mököttäminen luo toiselle osapuolelle paineita siitä, että tämä tekee jatkuvasti kohdallasi jotakin väärin. Sen sijaan että lakaisisit erimielisyyden maton alle, kerro avoimesti tunteistasi. 

6. Ylenkatsot kumppaniasi

Mikäli näet oman kumppanisi itseäsi alempiarvoisena, kohtelet häntä väärin. Jokaisen suhteen tulisi olla tasa-arvoinen ja reilu, eikä kummankaan tulisi tuntea oloaan epävarmaksi. 

7. Riitelet kumppanisi kanssa tekstiviesteillä

Erään amerikkalaistutkimuksen mukaan naiset ovat sitä onnellisempia, mitä enemmän he vastaanottavat viestejä kumppaniltaan päivän aikana. Jatkuva viestittely puolestaan sai tutkimuksen mukaan miehet kokemaan olonsa onnettomiksi. 

Jos siis tapoihisi kuuluu riidellä, tai nostaa negatiivisia asioita esiin puhelimen välityksellä, pyri lopettamaan. Vaikeista asioista on helpompi keskustella kasvotusten, minkä lisäksi vältyt mitä luultavimmin väärinkäsityksiltä. 

Lue myös: Luottamus, rehellisyys ja turvallisuus - katso mistä hyvä parisuhde koostuu

Lue myös: 5 asiaa, joista tiedät eron olevan paras vaihtoehto

Lähde: The Independent

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat