Kuva: Fotolia

Parisuhteessa on 5 vaihetta - katso, mitä niistä sinä elät parhaillaan

08.02.2017 18:15 - Rea Tallgren

Kuuluisan psykologin mukaan kaikki alkaa rakkauden huumasta ja muuttuu sitten peräti neljään otteeseen suhteen syvetessä.

Jed Diamond on tutkinut ihmisiä ja parisuhteita yli 40 vuoden ajan. Hänen mukaansa suurin osa ihmisistä löytää elämänsä aikana "sen oikean". Silti ongelma on se, ettei moni saa pidettyä suhdetta kasassa sen viiden vaiheen läpi, vaan monella kaikki kaatuu kolmosvaiheessa.

Suomensimme alle, mitkä nuo parisuhteen viisi vaihetta Diamondin mukaan ovat. 

1. Rakastumisen vaihe on ensimmäinen. Tuolloin rakastunut on seitsemännessä taivaassa ja katselee maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi. Kumppanissa ei tuolloin ole vian häivääkään, tai ainakaan niitä vikoja ei itse pysty näkemään. Et kuule skeptisiä ääniä päässäsi, vaikka normaalisti sellaisia kuulisit. 

2. Tässä vaiheessa rakastumisen tunne muuttuu rakkaudeksi. Muutatte mahdollisesti yhteen ja toisen läsnäolo alkaa vaikuttaa valintoihinne niin arkipäiväisissä kuin isommissakin asioissa. Tämä vaihe saa yleensä aikaan paljon iloa ja yhtenäisyydentunnetta. Monesti tässä vaiheessa pariskunnat hankkivat myös lapsia, jotka vahvistavat useimmiten suhdetta. Tässä vaiheessa on helppo tuntea olonsa turvatuksi ja halutuksi. On myös helppo uskoa, että olet löytänyt sen oikean ja että kohtalo on saattanut teidät yhteen. 

3. Kolmosvaiheessa moni alkaa kyllästyä. Tunteet saattavat laimentua ja tuntuu siltä, etteivät ne voi koskaan palata. Kumppani alkaa vaikuttaa tylsältä ja ennalta-arvattavalta ja hänen käytöksensä ärsyttää sinua yhä useammin. Alat tehdä pesäeroa ja saatat jopa alkaa todistella itsellesi, ettei kumppanisi ole sinulle se oikea. 

4. Jos kolmannesta vaiheesta selviää, vapautuu mieli epäilyksistä, ja löydät kumppanisi aivan uudella tasolla. Hän ei ehkä ole sitä, mitä olet luullut hänen olevan. Hän ei ole täydellinen kiiltokuva, vaan oikea ihminen. Sinä kuitenkin hyväksyt, ja ymmärrät heidän puutteensa.

5. Kun huomaat, että te olette voittaneet eripurat ja teitä koetelleet haasteet, yhteytenne tuntuu vahvemmalta ja syvemmältä kuin aikaisemmin. Tässä vaiheessa teille tulee voimakas olo yhdessä, ja koette, että voitte alkaa muuttaa maailmaa yhdessä. Alatte yleensä luoda jotain yhdessä, olkoon se sitten vaikkapa jonkinlainen yhteinen haaste tai haave - ja saatte voimaa toisistanne. Alatte toimia yhdessä tavalla, jolla ette aikaisemmin ole toimineet. Ja voitte myös varmuudella sanoa, että "tämä ihminen on minua varten". 

Lue myös: Onnettomissa parisuhteissa eläviä yhdistää ikävä asia – eihän koske sinua?

Lue myös: Minkä värisiä ruusuja sait? Keltainen viestittää pettämisestä, vaaleanpunainen ihailusta

Lähde: Bright Side

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat