Kuva: Fotolia

Kumpi on tärkeysjärjestyksessä ensin - aviopuoliso vai lapset? Ota tärkeä näkökulma huomioon

15.05.2017 13:15 - Anna Hopi

Lapset kokevat olonsa turvalliseksi, kun isä ja äiti huoltavat suhdettaan.

Lapset ja parisuhde - kumpi on tärkeämpi osa elämää? Nykykasvatus korostaa lasten tarpeita, yksilöllisyyttä ja valinnanvapautta. Kuitenkin isä ja äiti ovat perheen kulmakivet, joiden onnellisuudesta riippuu usein myös pikkuihmisen onni. Joskus pariskunnat unohtavat itsensä keskittyessään täysin huolehtimaan jälkikasvustaan.

Ajoittain onkin paikallaan täyttää lasten tarpeet ensin. Kumppanin tulisi kuitenkin tulla pääsääntöisesti ensin tärkeysjärjestyksessä, koska isän ja äidin terve parisuhde on pohjimmiltaan perheen kivijalka. Kun se voi hyvin, voidaan tehdä koko perhettä hyödyttäviä valintoja.

Katso alta perusteet, miksi kumppani tulee ennen omia lapsia.

1. Ennen kuin oli lapsia, teillä oli toisenne.

Ennen lapsia oli kaksi ihmistä - te, parhaat ystävät ja rakastavaiset. Olitte tiimi. Teitte kaikenlaista yhdessä ja nautitte toistenne seurasta. Miksi sen pitäisi muuttua perheenlisäyksen jälkeen? Lasten saamisen jälkeen yhteistä aikaa saa, kun sitä suunnittelee. Joskus yhteisiä hetkiä on vaikea saada järjestymään. Suhde kuitenkin kärsii, jos ehditte juttelemaan yhdessä vain uupuneina päivän päätteeksi, kun silmänne hädin tuskin pysyvät auki. Avioliitto tarvitsee toimiakseen yhteistä aikaa - järjestäkää sitä.

2. Lapset hyötyvät pitkällä tähtäimellä.

Aluksi kumppanin ja oman itsen laittaminen etusijalle tuntuu itsekkäältä. Lapsi on kuitenkin onnellinen nähdessään, että omat vanhemmat rakastavat toisiaan - ja että tätä rakkautta ei tarvitse epäillä. Lapsen ei tarvitse aina saada sitä, mitä hän haluaa. Eheän kodin ilmapiiri on asia, jota hän tarvitsee.

(kuva: Fotolia)

3. Jos laitat aina lapsen keskiöön, luot pahimmassa tapauksessa itsekeskeisen diivan.

Lapsen on vaikea pärjätä oikeassa maailmassa, jos hän saa aina kaiken, eikä opi kestämään pettymyksiä. Omien lasten auttaminen on ihanaa, mutta heidän pitää oppia myös selviytymään itse vaikeuksista. Kaikkea ei voi antaa hopeavadilla eteen kannettuna. Lapsi oppii ottamaan muut huomioon, kun ei ole aina itse keskipiste. Hän oppii myös paremmin kunnioittamaan aikuisia, kun hän näkee, että hekin arvostavat omaa aikaansa.

4. Mitä tapahtuu parisuhteelle, kun lapset kasvavat aikuiseksi ja muuttavat pois kotoa?

Parisuhde on elossa ja voi hyvin edelleen, jos sitä on vuosien varrella hoidettu. Voitte edelleen käydä yhteislomilla, viettää aikaa toistenne kanssa ja käydä treffeillä. Suhteenne on vielä vahvempi, koska kasvatitte yhteiset lapset. Jos olette laittaneet koko elämänne lapset kaiken edelle, olette voineet etääntyä toisistanne ja saattaa olla vaikeaa keksiä syitä pysyä yhdessä.

(kuva: Fotolia)

Lähde: FamilyShare.

Lue myös: Pitääkö naisen todella olla miestä pienikokoisempi parisuhteessa? Bloggaaja herättää keskustelua

Kilpailut

Uusimmat