Kuva: Fotolia

Jos haluat kasvattaa kunnollisia lapsia, se onnistuu muutamilla keinoilla

05.07.2017 11:15 - Katariina Auvinen

Harvardin yliopiston psykologien mukaan vanhempien olisi syytä opettaa lapsilleen melkein kadoksissa ollut asia jo pienestä pitäen.

Arvostetun Harvardin yliopiston asiantuntijoiden mukaan vanhempien pitäisi lastensa kasvatuksessa panostaa erityisesti empaattisuuteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että useimmat vanhemmat ovat enemmän huolissaan lastensa tulevasta koulutuksesta ja saavutuksistaan kuin siitä, kuinka paljon heidän jälkikasvunsa välittää toisista ihmisistä. 

Asiantuntijoiden mukaan empaattisuus ja toisten huomioiminen on kuitenkin avainasemassa, jos vanhemmat haluavat kasvattaa heidän pilteistään kunnollisia kansalaisia. Lapset eivät ole syntyessään hyviä tai huonoja, vaan kasvatusympäristö vaikuttaa pitkälti siihen, miten he tulevat elämässään pärjäämään. 

Toisten huomioiminen tasapainossa omien arvojensa ajamisen kanssa on tärkeää. Jotta lapsi oppisi ottamaan huomioonkin muut ihmiset, on hänelle tarjottava siihen niin sanotusti harjoitusareena. Päiväkodissa tai leikkikentällä on helppo opetella sitä, että jaetaan leluja muidenkin kanssa. 

Ystävien ja sukulaisten kanssa on lapsenkin helpompaa synnyttää side, mutta kun kyseessä on tuntematon, on vanhempien roolimallina oleminen todella tärkeää. Vanhemmat itse määrittävät rajat sille, miten toisista kuuluu välittää ja auttaa. 

Lue myös: Paula Koivuniemi isyyteen valmistautuvalle Elastiselle: "Vanhemmuus on loppuelämän työ"

Lähde: Indy100

Kilpailut

Uusimmat