Kuva: Shutterstock

9 merkkiä paljastaa, että sinä olet parisuhteen myrkyllinen osapuoli - tunnista käytös ajoissa

12.02.2018 22:15 - Senja Rapila

Mikäli tunnistat itsestäsi näitä merkkejä, on aika katsoa peiliin ja tarvittaessa hakea apua käytökseen.

Tuntuuko sinusta siltä, että jokainen parisuhde jossa olet ollut on ollut myrkyllinen? Riippumatta siitä kuinka romanttisesti ja ihanasti suhde on alkanut, on se lopulta muuttunut myrkylliseksi ja kuolettanut suhteenne ennen aikojaan. 

Joskus kuitenkin vika saattaa olla itsessään, vaikka sitä ei välttämättä edes huomaa. Elite Daily -sivusto on listannut merkkejä, joista voit tunnistaa, mikäli oma käytöksesi on myrkkyä parisuhteellesi. Mikäli tunnistat itsestäsi näitä merkkejä, on aika katsoa peiliin ja tarvittaessa hakea apua käytökseen.

1. Sinulla on kontrolliongelmia

Siinä on suuri ero, onko vähän pomottava vai haluaako kontrolloida tilannetta jatkuvasti. Parisuhteessa kontrollointi muuttaa suhteen dynamiikkaa; suhteen tulisi olla tasavertainen, mutta kontrolloiva osapuoli painaa jatkuvasti toisen osapuolen alaspäin. 

2. Haluat asioiden tapahtuvan sinun tahtosi mukaan

Me kaikki haluamme asioiden tapahtuman oman mielemme mukaan, ja onkin tärkeää omata rajoja. Silloin se kuitenkin muuttuu ongelmaksi, jos teet aina kaikkesi saadaksesi oman tahtosi läpi. Saatat jopa turvautua manipulointiin tai käyttäytymisen kontrolloimiseen. 

Jos siis olet sitä mieltä, että suhteessa ei olisi mitään hyvää jos toinen osapuoli saisi päättää asioista, ja ettet haluaisi koskaan olla sellaisen ihmisen kanssa, jonka tekemisiin et voi vaikuttaa, on käytöksesi myrkyllistä.

3. Et kunnioita hänen yksityisyyttään

Me kaikki saatamme aina välillä tuntea houkutusta käydä katsomassa mitä kumppanin sosiaalisessa mediassa tapahtuu, mutta sitten kun ylität terveen rajan, eli alat salaa kaivamaan asioita mitä kumppani haluaa pitää yksityisinä, on sinulla käsissäsi ongelma.

Tämä sisältää esimerkiksi sähköpostien lukemisen ja puhelimen selaamisen ilman lupaa, tai jos vaadit aina ajoittain saada tehdä nämä asiat. Jos teillä on luottamuspulaa, on se suositeltavaa käsitellä jollain muulla tavalla kun salaa kaivelemalla.

4. Haluat muuttaa kumppaniasi

Haluat kumppanisi olevan sellainen henkilö, kenet haluat hänen olevan. Annat hänelle elämänohjeita ja ohjaat häntä valinnoissaan siihen suuntaan, minkä näet itsellesi sopivaksi. Jos kumppanisi ei tee tahtosi mukaan, koituu siitä seurauksia.

Jos sinulla on tarve kontrolloida kumppanisi identiteettiä, tekoja ja ajatuksia, on se myrkyllistä - ei rakkautta.

5. Vain sinun tarpeillasi on väliä

Oletko edes tietoinen kumppanisi haluista ja tarpeista? Et välttämättä, koska sinua ei kiinnosta. Jos huomaat, ettet ota kumppanisi tunteita huomioon missään tilanteessa, etkä suostu joustamaan siitä, on se todella myrkyllistä suhteellenne. 

6. Harrastat emotionaalista manipulointia

Jos huomaat kumppanisi kaipaavan huomiota, läheisyyttä tai tukea, päätät olla antamatta sitä tarkoituksella. Tätä kutsutaan emotionaaliseksi manipuloinniksi, joka on myrkyllistä suhteelle. Parisuhteessa tarkoitus on tukea ja rakastaa toista.

7. Käytät itkua hyväksesi

Jos asiat eivät mene mielestäsi hyvin tai olet häviämässä riitaa, käytätkö itkua valttikorttinasi? Jos vastasit kyllä, on se hyvä tietää, ettei se ole terveellistä. Tämä on suoraa kumppanin manipulointia.

8. Emotionaalinen tai fyysinen pahoinpitely on läsnä

Kun riitelette, voit muuttua hetkessä eri ihmiseksi. Saatat emotionaalisesti tai fyysisesti pahoinpidellä kumppaniasi. Ei ole missään tilanteessa hyväksyttävää lyödä, läpsästä tai tönäistä kumppaniasi.

Sama pätee loukkaaviin sanoihin; jos olet ilkeä ja julma sanoinesi, on se verbaalista pahoinpitelyä. Jos sanojesi tarkoitus on loukata tai kontrolloida, on se myrkyllistä käytöstä. 

9. Kumppanisi on aina varuillaan

Jos kumppanistasi tuntuu siltä, että hän joutuu jatkuvasti varomaan sanojaan ja tekojaan sinun läsnäollessasi, on kierre valmis. Tämä on merkki siitä, että kontrolloit suhdetta täydellisesti. Olet saanut kumppanisi pelkäämään reaktioitasi ja varomaan jatkuvasti tekojaan.

Lähde: Elite Daily

Lue myös: Parisuhteessa olon parhaat ja huonoimmat puolet listattiin - voitko samaistua?

Lue myös: Suomalaisnaiset pohtivat: Saako ensimmäisellä treffikerralla harrastaa seksiä?

Lue myös: Voiko häneen luottaa vai onko hän sarjapettäjä? Varoitusmerkit, joita ei kannata jättää huomiotta

Kilpailut

Uusimmat