Kuva: Shutterstock

”Kannan yhä henkistä arpea” – Naiset kertovat avoimesti, mitä pettäminen teki parisuhteelle

13.02.2018 21:15 - Emmi Moilanen

Uskottomuus ei aina automaattisesti tarkoita parisuhteen päättymistä. Suhteen pelastaminen vaatii kuitenkin kovaa työtä.

Rakkaus ja parisuhde eivät ole aina pelkästään ruusuilla tanssimista. Parisuhteessa toinen osapuoli voi luulla kaiken olevan hyvin, mutta kumppani ajautuu kaikesta huolimatta pettämään. On myös mahdollista, että suhteen kummallakin osapuolella on ollut syrjähyppyjä.

Prevention kokosi yhteen naisten rehelliset kertomukset siitä, mitä pettäminen tekee parisuhteelle. Lue suomennetut tarinat alta.

Jääräpäisyys auttoi selvittämään asiat

“Tilanne oli brutaali ja aivan hirveä. En osannut odottaa hänen pettävän, sillä elin uskossa, että liitossamme oli kaikki hyvin. Meillä oli seksiä säännöllisesti, kävimme kumpikin töissä ja kasvatimme lapsia yhdessä. Elimme tyypillistä keskiluokkaista elämää.

Jääräpäisyytemme vei meidät tämän tilanteen läpi ilman terapiaa. Ymmärsimme molemmat, että kuuden kuukauden sivusuhde ei saa tuhota 25 vuotta kestänyttä, hyvää avioliittoamme. Sen puolesta todella kannatti taistella.

Aikaa on kulunut kuusi vuotta ja kannan yhä pientä, henkistä arpea mutta olemme nyt avoimempia, rehellisempiä ja sitoutuneempia ymmärtämään, mitä haluamme ja tarvitsemme parisuhteeltamme. Olen oppinut luottamaan mieheeni uudelleen ja hän on oppinut olemaan tarkkaavaisempi sille, mitä minä tarvitsen.” Stacey, 54

Syyllisyys alkoi kalvaa

”Olimme olleet yhdessä kaksi vuotta ja aloin tuntea oloni levottomaksi. Kyse ei ollut siitä, ettenkö olisi enää rakastanut kumppaniani, vaan tunsin olevani ansassa. Olimme nuoria ja tuntui, että olimme asettuneet aloillemme liian varhain. Aloin tapailla toista ihmistä, erästä naista työpaikaltani. Se oli silloin vapauttavaa.

Lopulta syyllisyys alkoi kalvaa minua, murruin ja kerroin kumppanilleni. Sen sijaan, että olisin tullut jätetyksi, hän halusi selvittää asiat. Olemme olleet nyt viisi vuotta naimisissa ja käymme säännöllisesti terapiassa. Vaatii paljon selvitäkseen tällaisesta tilanteesta.” Jessa, 35

Rehellistä keskustelua

”Olemme molemmat pettäneet ja selvinneet tilanteesta. Luulen, että tärkeintä on pysyä rationaalisena ja käydä rehellisesti keskustelua pettämisestä. En kuitenkaan suosittele kysymään kaikkea yksityiskohtaisesti vaan kyseenalaistakaa sen sijaan, miksi ajauduitte pettämään.

Tärkeää on myös se, että ette puhu pelkästään pettämisestä, vaan on tarpeellista käydä läpi myös hyviä aikojanne, jotta muistatte minkä takia taistelette. Muistakaa myös, että seksiä ei tarvitse harrastaa ennen kuin siihen on todella valmis.” Mary, 32

Miehen tavarat kellariin

”Aluksi olin todella rikki tapahtuneesta. Lapseni isä, mies, jonka olen tuntenut ala-asteelta saakka, jätti minut toisen naisen takia. Pääsin yli rajoittamalla yhteydenpitoa häneen ja kaikki yhteydenotot koskivat poikaamme. Siirsin hänen kaikki tavaransa kellariin ja ryhdyin keskittymään itseeni.

Omaan hyvinvointiini keskittyminen ja itsetunnon uudelleen rakentaminen mahdollistivat sen, että pystyin siirtymään elämässäni eteenpäin ja olemaan (hänen kanssaan) jälleen onnellinen.” Bella, 48

Yhteydenpidon katkaiseminen

”Kun sain selville miehen tapailevan jotakuta muuta suhteemme aikana, jätin hänet. Emme puhuneet kuuteen kuukauteen. En vastannut hänen puheluihin, viesteihin tai sähköposteihin. Estin hänet jopa sosiaalisesta mediastani.

Törmäsimme toisiimme yhteisen ystävämme juhlissa. Juttelimme ja ymmärsimme, kuinka paljon molemmat kaipaamme toisiamme. Tällä hetkellä otamme päivän kerrallaan ja tällä hetkellä on kaikki ollut hyvin jo kolmen kuukauden ajan.” Malia, 27

"Tajusin, kuinka pahasti olin mokannut"

"Hänelle selvisi kolmen kuukauden jälkeen, että olin ollut toisen kanssa sängyssä. Mies kertoi minulle, ettei enää koskaan tahdo nähdä minua. Siinä hetkessä tajusin, kuinka pahasti olin mokannut. En halunnut menettää häntä, eikä hänkään lopulta minua.

Vietimme aikaa erillään toisistamme, kävimme terapiassa ja kasvoimme henkisesti. Päätimme antaa suhteelle toisen mahdollisuuden. Muutamaa vuotta myöhemmin päätimme jatkaa eri teitä. Juttu ei vaan toiminut kummankaan kannalta. Kyseinen suhde oli todellinen oppimiskokemus ja olen kiitollinen siitä. Päätimme, että emme pysy ystävinä, sillä se olisi kummallekin liian vaikeaa.” Mia, 31

Vain tyhjä koti odottamassa

”Eksäni jätti minut toisen naisen takia. Mies kirjaimellisesti katosi, vaikka asuimme yhdessä. Eräänä päivänä tulin töistä kotiin ja kaikki hänen tavaransa olivat poissa. Soitin useita kertoja ja viimein hän lähetti viestin, jossa kertoi, ettei halua olla enää kanssani. Löysin uuden kodin, enkä puhunut hänelle kuukauteen. Lopulta otin häneen yhteyttä ja olimme jälleen puheväleissä.

Olemme jälleen yhdessä ja olen kertonut miehelle, mitä tarvitsen parisuhteelta. Hän suostui siihen mitä pyysin ja palasimme yhteen, mutta edessä on vielä pitkä taival terapiassa. Yritän antaa hänelle anteeksi ja toisen mahdollisuuden.” Kris, 28

Lue myös: "Pettäminen tekee avioliitosta kestävämmän"

Lue myös: Miehet kertovat: "Asiat, joita inhoamme naisten Tinder-profiileissa"

Lähde: Prevention

Uusimmat