Kuva: Shutterstock

Pidä parisuhteen alkuhuuma yllä pidempään - 7 tehokasta täsmäkeinoa

22.03.2018 23:15 - Emmi Moilanen

Pitkässä parisuhteessa uudet ja normaalista arjesta poikkeavat kokemukset auttavat pitämään romantiikkaa yllä.

Pitkän parisuhteen aikana rakkaus arkipäiväistyy ja kumppanusten välillä vallitsee myös syvä ystävyyden tunne. Intohimon kipinän ylläpitäminen vaatii työtä, eikä omaan kumppaniin tulisi useista yhteisistä vuosista huolimatta suhtautua koskaan itsestäänselvyytenä.

Bustle haastatteli parisuhdeasiantuntijoita ja kysyi, mitkä ovat tehokkaimmat keinot alkuhuuman ylläpitämiseksi.

1. Harjoitelkaa kiitollisuutta

- Alkuhuuma parisuhteessa on täynnä jännitystä, vetovoimaa, intiimiyttä ja kunnioitusta, kertoo terapeutti Sarah E. Clark.

Jos haluatte kumppanisi kanssa pitää vatsanpohjassa saakka kutittelevaa alkuhuumaa yllä pidempään, luokaa tapoja ja rutiineja, jotka vahvistavat edellä mainittuja ominaisuuksia suhteessa. Eräs tehokas keino on harjoittaa kiitollisuutta ja pohtia säännöllisesi, minkä takia kunnioitatte kumppanisi kanssa toisianne.

- Keinoilla ei ole niinkään väliä vaan sillä, että teette kiitollisuudesta tavan, Clark toteaa.

Voitte esimerkiksi tehdä konkreettisen listan asioista, joista olette toisillenne kiitollisia. Toisilla pariskunnilla taas toimii paremmin se, että kiitollisuutta herättävistä asioista keskustellaan lyhyesti sängyssä, juuri ennen nukkumaanmenoa.

2. Pitäkää myös vapaata toisistanne

Pitkässä parisuhteessa on normaalia, että ”minä” muuttuu ennen pitkää me-muotoon. Clarkin mukaan erilleen vietetyllä ajalla on merkittäviä vaikutuksia vetovoiman ylläpysymiseen.

- Useat ihmiset eivät kiinnitä riittävästi huomiota omiin henkisiin tai fyysisiin tarpeisiinsa, vaan ovat enemmänkin keskittyneitä parisuhteen hyvinvointiin. Tämä saattaa aiheuttaa viehätyksen hiipumista.

Varmistukaa siis siitä, että molemmat osapuolet viettävät riittävästi myös omaa aikaa harrastusten parissa ilman kumppanin jatkuvaa läsnäoloa.

3. Uusikaa kuherruskuukautenne kerran tai kaksi vuodessa

Pitkässä parisuhteessa kiireet aiheuttavat aika ajoin sen, että suhde ei aina ole prioriteettilistan ensimmäisenä. Mainio keino yhteisen ajan ottamiseen on kuherruskuukauden uudelleen luominen. Ajan ei tarvitse olla kovin pitkä, mutta sitäkin tärkeämpää on, että vetäydytte esimerkiksi viikonlopuksi romanttisiin tunnelmiin kotiin ja keskitytte vain toisiinne. Voitte kokeilla piristää yhteistä aikaanne myös esimerkiksi uudella seksilelulla tai viettelevillä alusvaatteilla.

4. Järjestä kumppanillesi aarteenetsintää

Tämä on helppo keino piristää parisuhdetta kotioloissa. Aloita jättämällä esimerkiksi kylpyhuoneen peiliin lappu, jossa ohjeistat kumppaniasi seuraavalle etapille ja niin edelleen. Niin kutsutut välietapit voivat sisältää vihjailevia viestejä tai muita asioita, josta tiedät kumppanisi pitävän. Piilota viimeiselle pisteelle aarteeksi esimerkiksi yllätyslaatikko, jossa kumppaniasi odottaa romanttinen tai seksikäs yllätys.

- Tämä on erilainen ja hauska keino herätellä kumppanin haluja leikin varjolla. Sitä paitsi, yllätykset ovat aina hauskoja, avioliittoneuvoja Gail Crowder toteaa.

Arteenetsinnän lisäksi myös totuuden ja tehtävän leikkiminen romanttisilla kysymyksillä toimii silloin, kun kaipaatte vaihtelua esileikkiinne.

5. Muistakaa yhteisten ja uusien kokemuksien tärkeys

Psykologi Danielle Forsheen mukaan uudet ja normaalista arjesta poikkeavat yhteiset kokemukset pitävät parisuhteen uutuudenviehätystä yllä pidempään.

- Tutkimukset ovat osoittaneet, että tällaiset yhdessä koetut asiat tuovat perhoset takaisin kutittelemaan vatsanpohjia.

- Uudet kokemukset aktivoivat palkitsemissysteemiä aivoissa. Samanlainen aivotoiminto tapahtuu romanttisen suhteen aikaisessa vaiheessa, Forshee selittää.

6. Halatkaa ja pusutelkaa ennen nukkumaanmenoa

Life coach Lauren Zander korostaa yhteisten iltarutiinien merkitystä parisuhteessa. Jo pieni hetki pusuttelua ennen unille käymistä riittää vahvistamaan kipinää välillänne. Myös muut kuin fyysiset eleet ovat merkitseviä.

- Olipa päivä ollut millainen hyvänsä, ottakaa muutama minuutti joka ilta sille, että saatte toisenne nauramaan ja tuntemaan henkistä yhteyttä, Zander toteaa.

- Älkää aliarvioiko halailun voimaa. Lusikassa nukkuminen on parempaa kuin lähes mikään muu, hän täsmentää.

7. Rohkaise kumppaniasi saavuttamaan unelmiaan

Tiesitkö, että kumppanin tukeminen auttaa alkuhuumaa säilymään pidempään yllä? Parisuhdevalmentaja Kim Leatherdale kertoo, että oman puolison onnistumiset ja saavutetut tavoitteet voivat asettaa hänet uuteen ja jännittävään valoon silmissäsi.

Lue myös: Ällöttävät asiat, joita jokainen tekee parisuhteessa alkuhuuman päätyttyä - voitko samaistua?

Lue myös: Parisuhteessa olon parhaat ja huonoimmat puolet listattiin - voitko samaistua?

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat