Kuva: Shutterstock

Jaatko kumppanisi kanssa yhteiset raha-asiat? 8 sääntöä, jotka teidän tulisi hallita

08.04.2018 14:15 - Emmi Moilanen

Suunnitelmallisuus on yksi tärkeimmistä seikoista silloin, kun raha-asiat muuttuvat parisuhteen myötä yhteisiksi.

Parisuhteen muuttuessa vakavaksi myös saman katon alle muuttaminen tulee usein ajankohtaiseksi. Monien kohdalla tämä tarkoittaa myös sitä, että taloudenhoito ja raha-asiat muuttuvat yhteisiksi.

Katso alta Elite Dailyn listaus seikoista, jotka jokaisen pariskunnan tulisi hallita ennen kuin jakavat raha-asiansa keskenään.

Säännöt, jotka pariskunnan tulisi ottaa haltuun:

1. Olkaa omista kulutustottumuksistanne rehellisiä toisillenne. Taloussuunnittelija Alison Norrisin mukaan hyvä idea on pitää esimerkiksi kerran kuukaudessa katsaus raha-asioihin, jotta molemmat olette samalla sivulla taloutenne kulutuksesta.

2. Välttäkää riitelyä raha-asioista. Keskittykää sen sijaan yhteisiin tavoitteisiin, joita haluatte esimerkiksi säästämisen suhteen saavuttaa.

3. Tehkää selväksi, mitkä laskut ovat yhteisiä ja jaetaan puoliksi. Keskustelkaa myös siitä, mitkä menot puolestaan ovat kummankin omalla vastuulla.

4. Jakakaa maksettavat laskut reilusti. Norrisin mukaan yleinen ja toimiva tapa laskujen jakamiseen on suhteuttaa maksettava määrä kummankin osapuolen tuloihin.

5. Muistakaa suunnitelmallisuus. Kun olette keskustelleet rahankäytöstä ja jakaneet taloutenne kulut kummankin osapuolen vastuulle, tehkää suunnitelma siitä, millä tavalla haluatte yhteisiä varojanne kuluttaa.

6. Tehkää myös varasuunnitelma yllättävien kulujen varalle. Hyvä keino on esimerkiksi perustaa erillinen tili säästöille, johon voitte turvautua suuren laskun tai muun merkittävän menoerän yllättäessä.

7. Pohtikaa myös etukäteen, kuinka toimitte silloin, jos toinen osapuoli ei pysty maksamaan omaa osuuttaan esimerkiksi vuokrasta. Ihmissuhdeasiantuntija Susan Winterin mukaan ongelmatilanteiden ennakointi takaa sen, että varsinaisessa kriisitilanteessa osaatte toimia järkevästi ja rationaalisesti.

8. Pitäkää jalkanne maanpinnalla. Olkaa realistisia sen suhteen, mihin teillä todella on varaa ja mistä asioista haaveilette pelkästään mukavuuden halun takia.

Lue myös: Minkä ikäisenä kulutat eniten rahaa? Tutkimus selvitti

Lue myös: Säästä rahaa fiksuilla elämäntapamuutoksilla - 11 neuvoa, joiden avulla vahdit kulutustasi

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat