Kuva: Shutterstock

Säästä rahaa fiksuilla elämäntapamuutoksilla - 11 neuvoa, joiden avulla vahdit kulutustasi

30.03.2018 14:15 - Senja Rapila

Monella tavalla voit säästää rahaa esimerkiksi lomamatkaa tai omaa asuntoa varten. Pienet säästötkin arjessa auttavat.

Jos olet sitä mieltä, että on aika alkaa säästämään kulutuksessa, on Independent-julkaisun listaamista kahdestatoista vinkistä sinulle apua. Säästäminen onnistuu helposti muutamilla muutoksilla:

1. Opettele, millainen säästäminen on todella hyödyksi. Jos säästät 1000 euroa maksavasta asiasta viisi prosenttia, on säästö paljon vähemmän kuin jos säästät kymmenen euroa maksavasta asiasta viisi prosenttia. 

2. Tee se itse. Opettele itse tekemään asioita, kuten maalausta, ompelua, pyörän huoltoa, kokkausta ja viemärin pienten tukkeumien poistoa. Jos kutsut aina jonkun muun henkilön tekemään nämä "pienimmätkin" asiat puolestasi, voit vuodessa kuluttaa melkoisen summan erilaisiin palveluihin.

3. Älä tee heräteostoksia. Jos huomaat kaupoilla ihanan vaatteen, älä osta sitä heti. Pistä se mieleen tai muistioon ja pohdiskele asiaa myöhemmin. Jos vielä muutaman päivän päästä ajattelet sitä vielä kuumeisesti,  mieti tekeekö ostoksesi sinut onnelliseksi vielä kuukauden tai vuoden päästä.

4. Kun shoppailet, laske matikkaa. Ostatko tämän viidenkymmenen euron arvoisen esineen, jota et todennäköisesti tarvitse oikeasti, vai laitatko sen summan säästöön? Kuinka paljon säästät vuodessa, jos laitat joka kuukausi tai viikko 50 euroa säästöön?

Jos huomaat tekeväsi heräteostoksia helposti, jotka jäävät kaapin pohjalle, laita mieluummin rahat säästöön ja opettele jättämään heräteostokset kauppaan.

5. Älä kuluta vain statuksen vuoksi. Älä vietä enää niin tiiviisti aikaa ystäviesi kanssa, jotka kuluttavat rahaa reippaasti sellaisiin asioihin, mistä sinä et esimerkiksi pidä. Jos sinua pyydetään lähtemään laskettelulomalle, mutta et oikeastaan pidä laskettelusta, älä lähde mukaan. Jos kuitenkin haluaisit lähteä mukaan, voit lähteä lyhyemmälle lomalle tai yöpyä halvemmassa majoituskohteessa kuin ystäväsi.

6. Tarkkaile kulutustasi. Jos unohdat seurata kulutustasi, voit huomata yhtäkkiä kuluttaneesi kaikki säästöt. Laita myös laskuja automaattisesti laskutettavaksi tililtäsi, mukaanlukien vuokran ja muut säännölliset kulut.

7. Valmista ruokaa kotona. Jos pystyt syödä omia eväitä töissä, opettele valmistamaan lounaasi töihin kotona. Voit helposti valmistaa ruuat kahdelle tai kolmellekin päivälle ennakkoon. Tämä on yksi helpommista tavoista säästää rahaa.

8. Ymmärrä se, milloin kannattaa investoida laatutuotteisiin. Älä pihistä isoissa ostoissa, esimerkiksi jos ostoslistalla on uusi, hyvä sänky tai tietokone. 

9. Käytä vain rahoja, jotka sinulla on. Älä kuluta rahaa yli varojesi. 

10. Käytä viiden kysymyksen sääntöä ostoksilla: Tarvitsenko vai haluanko? Tarvitsenko sitä todella? Tulenko käyttämään sitä? Kuinka usein? Onko tämä hintansa arvoinen?

11. Ole onnellinen siitä, mitä sinulla on jo.

Lähde: Independent

Lue myös: Minkä ikäisenä kulutat eniten rahaa? Tutkimus selvitti

Lue myös: MTV: Suomalaiset lottovoittajat kertovat, miten elämä muuttui voiton jälkeen

Lue myös: Säästä rahaa helposti - 8 konkreettisen vinkin avulla onnistut

Kilpailut

Uusimmat