Kuva: Shutterstock

Psykologian tohtori kertoo, milloin "ghostaaminen" on hyväksyttävää - listasi kolme tilannetta

12.03.2019 18:45 - Niki Miettinen

Toisen elämästä katoaminen haamumaisesti on joissain tilanteissa jopa suotavaa.

Psychology Today -lehdessä julkaistiin psykologian tohtorin Jennice Vilhauerin kertomat kolme tilannetta, joissa nykymaailman töykeä parisuhteiden lopetustapa "ghostaaminen" on enemmän kuin suotavaa.

Termiä ghostaaminen käytetään, kun ihmissuhteissa toinen osapuoli vain katoaa haamun tavoin kuin tuhka tuuleen, eikä siihen henkilöön enää saada yhteyttä millään tavalla. Termistä on tullut tunnettu käytäntö Tinder-treffisovelluksen myötä, jossa on yleistä, että ihmiset lopettavat treffailun tällä tavalla. 

Termi on tunnetumpi kuin esimerkiksi sukellusveneily, johon ghostaaminen osittain kuuluu mukaan. Sukellusveneilijä kuitenkin palaa katoamisen jälkeen takaisin jätetyn elämään kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Voit lukea siitä lisää täältä.

Ghostaamista yleensä esiintyy seurustelun alkuvaiheissa, kun toiseen aletaan vasta tutustua ja huomataankin, ettei asiaa haluta viedä pidemmälle. Tuolloin kannattaa kuitenkin kertoa toiselle osapuolelle syyt miksi tapailu loppuu, eikä vain toivoa toisen ymmärtävän ilman mitään selitystä.

Vilhauerin mukaan seurustelussa on vain kolme erilaista tilannetta, joissa toisen ghostaaminen on enemmän kuin suotavaa.

1. Hyväksikäyttö, pahoinpitely tai kaltoin kohtelu

Tilanteissa joissa toinen osapuoli saa olon tuntemaan turvattomaksi tai siinä on väkivaltaa jossain muodossa, fyysisessä tai henkisessä, silloin kannattaa kadota toisen elämästä ilman selityksiä. Väkivaltaisissa suhteissa on erotilanne voi tohtorin mukaan olla todella vaarallinen, kun väkivaltainen osapuoli raivostuu ja tekee mahdollisesti jotain arvaamatonta.

2. Rajojen rikkominen

Psykologin mukaan on hyväksyttävää kadota toisen elämästä ilman selityksiä, kun kumppani on rikkonut parisuhteen yhteisiä rajoja. Tällaisten tilanteiden varoitusmerkeiksi Vilhauer kertoi esimerkkeinä sen, jos kumppani ottaa yhteyttä puolisonsa entisiin seurustelukumppaneihin tai varastelee toisen tavaroita. Nämä ovat varoitusmerkkejä, joihin tohtorin mukaan kannattaa suhtautua vakavasti.

Tälläisessa tilanteessa olo voi tuntua uhatulta ja turvattomalta, kun toinen osapuoli ei välitä kumppaninsa tunteista. Tuolloin pitää pyrkiä löytämään oma turvallisuudentunne uudestaan, johon Vilhauerin mukaan voi auttaa ghostaaminen.

Tilanteissa, joissa on toiselle kerrottu useaan kertaan, ettei suhdetta haluta jatkaa, mutta toinen silti yrittää eikä ymmärrä lopettaa, niin silloin yhteyksien katkaisemista ei kannata edes ajatella ghostaamisena.

3. Valehtelu ja manipulointi

Valehteleva kumppani yrittää tohtorin mukaan aina manipuloida toista osapuolta jollain tavalla. Kumppani joka jää kiinni valehtelusta on osoittanut, ettei toisen osapuolen tunteilla ole hänelle mitään merkitystä. Tuolloin Vilhauerin mukaan ei tarvitse selitellä valehtelijalle, miksi suhde loppuu.

Lue myös: Passiivinen "ghostaaminen" yleistyy - huonoin tapa tulla jätetyksi?

Lue myös: Zombiettaminen on monelle tuttu deittailuilmiö - onko käynyt myös sinulle?

Lue myös: Kannattaako deittailua enää jatkaa? Lue varmat merkit, jotka kannustavat siirtymään eteenpäin

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat