Kuva: Shutterstock

Suomalaisvaimo esitti miehelleen erikoisen kiellon, keskustelu virisi - "Vallan väärinkäyttöä"

10.04.2019 17:45 - Iiro Myllymäki

Vaimo ei halua, että hänen miehensä lähtee kavereidensa kanssa ulkomaanmatkalle.

Mitä tehdä, jos parisuhteessa toinen osapuoli kieltää toista tekemästä jotakin täysin tavanomaista ja viatonta asiaa? Tällaista pohdintaa on herättänyt erään suomalaismiehen kertomus siitä, miten hänen vaimonsa ei päästä häntä viiden miespuolisen ystävän kanssa yhteiselle ulkomaanreissulle.

Kyseinen mies otti yhteyttä Radio Novan Iltapäivä -ohjelmaan ja kertoi, että hän on suunnitellut viikon Espanjan-matkaa yhdessä viiden ystävänsä kanssa. Kaikki kyseisestä kaveriporukasta ovat parisuhteessa, ja muiden miesten puolisoilla ei ole mitään ongelmaa päästää porukkaa lähtemään matkalle. Tämän miehen vaimolla on kuitenkin toinen ääni kellossa

- Naiseni loukkaantui jo siitä, kun otin asian puheeksi. Minulla ei ole pettämistaustaa, enkä ole muutenkaan sekoilijatyyppi. Alkoholia kyllä otan, mutta ei ole lähtenyt niin sanotusti lapasesta, mies kertoo Radio Novalle.

Mies kysyykin Radio Novan Iltapäivän Anssi Honkaselta ja Niina Backmanilta neuvoja siihen, miten tilanteen saisi ratkaistua kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Backmanin mielestä vaimolla on tässä tilanteessa peiliin katsomisen paikka.

- Vaimon pitäisi pystyä vastaamaan siihen, miksi hän ei päästä miestä lähtemään. Sitten mies pystyy varmasti perustelemaan jokaisen naisen esittämän väitteen vääräksi, Backman neuvoo.

Jos tämäkään ei riitä ja vaimo edelleen kieltää miestään lähtemästä reissuun, Backman suosittelee naisen kääntyvän terapian puoleen ja ratkaisevan sen ongelman, mistä tällainen kontrolloinnin tarve kumpuaa.

Anssi Honkanen puolestaan näkee tilanteessa myös miehen olevan osasyyllinen.

- Parisuhteessa syntyy ongelma silloin, kun henkilö alistuu toisen määräysvaltaan. Määräily on yksi ongelma, mutta ei sen toisen tarvitse alistua siihen määräilyyn. Haastan tämän miehen lähtemään tuolle reissulle joka tapauksessa. Jos hän jättää lähtemättä reissuun, tämä ongelma tulee pysymään aina parisuhteessa, Honkanen sanoo.

"Kontrollifriikki"

Aihe viritti paljon keskustelua, ja monet Radio Novan kuuntelijat ottivat yhteyttä ja antoivat omat näkemyksensä asiaan. Monet arvailivat, mikä voi olla vaimon käytöksen takana. Jos yhteinen laatuaika on jäänyt parisuhteessa vähälle, voi vaimo olla mustasukkainen siitä, että mies omistaa aikaansa ja huomiotaan ystäväporukalleen kokonaisen ulkomaanmatkan verran. Jotkut viestiä lähettäneet pohtivat, että jos parilla on rahaongelmia tai yhteisiä lapsia, nämä voivat selittää vaimon jyrkän mielipiteen.

Jotkut ovat nähneet vian olevan vaimossa.

”Kyse on vain ja ainoastaan siitä, että nainen ei usko olevansa riittävä miehelleen. Ja pelkää tämän löytävän toisen”, yksi kirjoittaa.

”Vaimo on kontrollifriikki. Tuo on vain vallan väärinkäyttöä”, uskoo toinen.

Jotkut kuuntelijat intoutuivat kertomaan omia kokemuksiaan matkustelun ja pettämisen yhteyksistä.

”Minun mieheni kulki vuoden reissuhommissa ja oli viisi päivää pois kotoa viikosta. Mies petti minua reissullaan mutta asiat saatiin sovittua ja puhuttua. Siltikin vielä välillä tulee olo, kun hän lähtee reissun päälle tai miesten kanssa illan viettoon, että mitä jos. Olen kuitenkin oppinut isoäidiltäni viisaat sanat, että ketään ei voi omistaa eikä kahlita”, kertoo yksi.

”Kyllä taas huomasi näin sinkkunaisena kuinka kärkkäitä naimisissa olevat miehet ovat pettämään. Kaiken maailman lirkuttelut ja kehumiset, joilla yritetään päästä vällyjen väliin lomalla Lapissa. Ei tehonnut. Missä kunnon vapaat miehet ovat?” ihmettelee toinen.

Kuuntele Radio Novan Iltapäivää maanantaista torstaihin kello 14-18. Voit seurata Radio Novan Iltapäivää Facebookissa tästä linkistä.

Lue myös: 5 ajatusta, jotka voivat paljastaa taipumuksen syrjähyppyyn – katso terapeuttien listaus

Voice.fi ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat