Kuva: Shutterstock

Kuinka riidellä oikealla tavalla? Moni sortuu kiistellessään pahimpaan virheeseen

21.04.2022 15:15 - Riia Frost

Sanat eivät ole ainoa asia, joka voi satuttaa riitatilanteessa.

Alkuhuuma on parisuhteen yksi ihanimmista ajoista, mutta moni tietää, ettei se ole ikuista. Vaikka kumppani olisi kuinka ihana ihminen, on silti täysin normaalia, että erimielisyydet tai toisen tietty ärsyttävä käytös saavat suorastaan kiehumaan raivosta. 

CNN-julkaisussa psykologian professori Jim McNulty kertoo tutkimuksien osoittaneen, että jaarittelu, vihjaileminen tai sarkastisuus eivät yksinkertaisesti toimi riitatilanteissa.

- Yksi tärkeimmistä havainnoista, joita huomasimme tutkimuksissamme oli, että ihmiset hyötyivät enemmän ollessaan suorasanaisia. Kun ihmisillä on eri perspektiivejä, kuten meillä kaikilla, on tärkeää puhua niistä ääneen. Mutta se täytyy tehdä selkeällä ja mahdollisimman rakentavalla tavalla, McNulty toteaa.

Pelkästään suorasanaisuus ei takaa riidan välttymiseltä. Asiantuntijat listasivat kuusi asiaa, mitä tulee välttää riidan aikana eli toisin sanoen ”säännöt kiistelylle”.

Älä välttele riitaa

(kuva: Shutterstock)

McNulty toteaa, että ensimmäinen ja vakava virhe on se, kun ihmiset välttelevät riitelemistä kumppaninsa kanssa. Tämän hän perustelee sillä, että jos välttelee riitelyä, niin karttelee samalla myös puhumista.

Pari- ja seksuaaliterapeutti Caitlin Cantor toteaa myös, ettei konfliktien välttely yksinkertaisesti toimi pidemmällä tähtäimellä. Itse asiassa vuonna 2008 tehty tutkimus osoitti, että ne pariskunnat, jotka tukahduttivat vihansa avioliitossa, menehtyivät todennäköisesti aikaisemmin kuin ne, jotka eivät tehneet niin. Cantor painottaakin, että erimielisyyksien ilmestyessä puhumattomuus ei ole koskaan ratkaisu.

- Jos voitte riidellä ja oppia enemmän toisistanne, niin se on vain hyväksi parisuhteellenne, Cantor toteaa.

Valitse hyvä aika riitelemiselle

(kuva: Shutterstock)

Monet riidat ovat usein tunteenpurkauksia, jotka yleensä alkavat sillä hetkellä, kun kumppani on kasannut omaa mielipahaansa aivan liian kauan. McNultyn mukaan tuolloin tulee yleensä sanottua asioita, joita katuu jälkeenpäin.

Siksi psykologian professori vihjaakin, että heti tuntiessasi ikävän olon tunnetta, kannattaa aikatauluttaa keskusteluaika kumppanisi kanssa. Tämä kuulostaa hankalammalta kuin mitä se on, mutta aikatauluttaminen onnistuu helpommin, kun ei kasaa vihantunnetta liian suureksi. Muistakaa kuitenkin, että keskusteluhetken ajankohta kannattaa sopia ennemmin samalle päivälle kuin kahden viikon päähän.

Analysoi tunteitasi

Kun hyödynnät edellistä vinkkiä, se suo sinulle myös aikaa analysoida omia tunteitasi. Cantor ei kuitenkaan kannusta sinua käsittelemään niitä pelkästään yhdellä istunnolla, vaan pohtimaan tarkkaan tuntemuksiesi perimmäistä syytä. Cantor myös toteaa, että mikäli sinun on vaikeuksia ymmärtää vihaasi tai se on jatkuvaa, niin tuntemukset saattavat johtua jostain täysin ulkopuolisesta syystä.

- Siinä vaiheessa ihmisen täytyy ehkä tehdä itsetutkiskelua tai jopa hakea ammattiapua selvittääkseen, miksi he ovat tyytymättömiä, Cantor sanoo.

Ole hyvä kuuntelija

(kuva: Shutterstock)

Tätä ei voi koskaan korostaa tarpeeksi! Moni luulee riitelyssä olevan pelkästään kyse siitä, miten hyvin osaa kertoa tuntemuksistaan kumppanilleen. Asiantuntijat kuitenkin painottavat olevan myös yhtä tärkeää osata kuunnella. Cantorin mukaan hyvän kuuntelijan ominaisuus on kyky säädellä omia tunteitaan, jotta kuullessaan hieman itselle epämiellyttäviä asioita, ei mene saman tien puolustuslinjalle.

- Menemme yleensä sillä, mitä luulemme kuulevamme ja se yleensä pohjautuu puolustusmekanismiimme, eikä niinkään siihen, mitä kumppanimme oikeasti tarkoittaa sanoillaan, Cantor toteaa.

Cantor vihjaakin, että mikäli ymmärrät kumppanisi sanat väärin, on hyvä pyytää häneltä asiallisesti tarkennusta. Tämän voi tehdä esimerkiksi kertomalla, että "ymmärsin lauseesi näin, oliko se, mitä tarkoitit".

- Tulet yllättymään siitä, miten usein tulet kuulemaan sanat ”ei, vaan tarkoitin tätä”, McNulty lisää.

Vältä sanoja ”sinä”, ”ikinä” tai ”aina”

(kuva: Shutterstock)

Lukuisissa riitatilanteissa on varmasti kuultu lauseet ”sinä olet tätä” tai ”sinä teet aina näin, mikset ikinä voisi olla tällainen”. Tämä on kuitenkin enemmän kritisoivaa kuin rakentavaa keskustelua.

Cantor ehdottaakin käyttämään jatkossa kyseisten sanojen sijaan ”minusta tuntuu” -aloitusta, koska se on huomattavasti rauhallisempi lähestymistapa. ”Sinä”-sanan muuttaminen ”minäksi” ei ole kuitenkaan kovin helppoa suutuspäissään ja se vaatiikin paljon harjoittelemista.

- Aluksi sen täytyy olla todella tarkoituksellista. Rauhoitu siis hetkeksi ja mieti, mitä aiot sanoa, ennen kuin aloitat puhumaan tunteistasi, Cantor vihjaa.

Varo kehonkieltäsi

Sanat eivät ole ainoa asia, joka voi satuttaa riitatilanteessa, vaan myös pelkällä kehonkielellä ja ikävällä äänensävyllä pystyy ilmaisemaan loukkaavia viestejä kumppanille. McNulty paljastaa yhden pahimmista virheistä, johon moni sortuu riitatilanteessa.

- Silmien pyörittely on yksi pahimmista asioista, mitä voit tehdä, koska silloin kerrot epäsuorasti, että toinen henkilö on idiootti, McNulty kertoo.

McNulty toteaa kehonkielen olevan isossa roolissa, kun haluaa osoittaa olevansa aidosti läsnä keskustelussa, ja että on keskittynyt kuuntelemaan toista osapuolta. Siksi asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi keskittyminen omaan rauhalliseen hengitykseen riidan aikana on avaintekijä myös itsensä rauhoittamiseen.

(kuva: Shutterstock)

Lue myös: Viisi yleistä seksiongelmaa, jotka voivat pilata nautinnon - asiantuntijat kertovat ratkaisut

Lue myös: Asiantuntija kertoo "phubbauksen" tuhoavan vaikutuksen: "Se asettaa laitteen suhteen edelle"

Lähteet: CNN

Kilpailut

Uusimmat