Kuva: Shutterstock

Houkutteleeko "vaginaeritehajuste" enemmän kosijoita? TikTok-trendiin mahdollinen vastaus vanhoista tutkimuksista

31.07.2022 18:15 - Riia Frost

Osa uskoo vabbingin tekevän naisesta viehättävämmän, jolloin hajuste houkuttelee enemmän kosijoita henkilön luokse.

Viime aikoina TikTok-sovelluksen yhdeksi trendiksi ovat nousseet "vabbing"-videot, joissa reagoidaan itse ilmiöön tai testataan sitä itse. Vabbing-termi tulee englanninkielen sanoista ”vagina” ja ”dabbing” ja trendissä naiset käyttävät vaginaeritteitä tilapäisenä hajusteenaan houkutellakseen kosijoita. Eritteet kerätään sormella suoraan vaginasta ja levitetään pieninä määrinä sellaisenaan esimerkiksi kaulalle, korvien taakse ja ranteisiin.

Joissakin vabbing-videoissa TikTok-käyttäjät kuvaavat, kuinka he tai jotkut muut reagoivat heidän vaginaeritehajusteeseensa. Jotkut jopa testaavat teoriaa käytännössä, jonka jälkeen he kertovat videolla, houkutteliko hajuste oikeasti miehiä heidän luokseen.

Trendi perustuu ideaan, jonka mukaan vaginaeritteet vapauttavat feromoneja tai kemiallisia muutoksia, jotka saavat aikaan hormonaalisia vasteita miehissä. Tällöin mahdolliset seksikumppanit saavat hajun potentiaalisesta parittelukumppanista ja alkavat lähestyä puoleensavetävää henkilöä. 

Vaikka itse vabbingille ei ole toistaiseksi mitään tieteellisiä tutkimuksia, on aikaisemmin tutkittu feromonien vaikutusta seksuaaliseen kiinnostukseen. Tutkimuksia on tehty enimmäkseen eläimille, mutta pieni osa myös ihmisille. Nämä tutkimukset listattiin Rolling Stone -julkaisuun ja ne saattavat vastata mysteeriseen kysymykseen ”saavatko naiset seksiä tai kosintoja helpommin, mikäli he käyttävät vaginaeritteitään hajusteena?”

Vabbing versus todellisuus

Vabbing ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa maailmanluokan trendi. Vabbing oli viimeksi jokseenkin muodissa vuonna 2019, kun seksologi Shan Boodram kirjoitti aiheesta hänen kirjassaan The Game Of Desire: 5 Surprising Secrets To Dating With Dominance - And Getting What You Want. On kuitenkin epäselvää, onko vabbing-trendi alkanut nimenomaan Boodramin kirjasta, saati miksi se on noussut uudelleen ilmiöksi entistä trendikkäämpänä.

Jotkut ovat innostuneet käyttämään hajusteenaan omia vaginanesteitään. (kuva: Shutterstock)

Kirjaansa varten Boodram oli pyytänyt useita naisia testaamaan myyttistä teoriaa baarissa ja kirjailija testasi sitä myös itsekin. Tutkimustensa jälkeen Boodram totesi teorian toimivaksi.

”Vaginaeritteet, erityisesti ovulaation aikaiset, voivat toimia eräänlaisena ’rakkausrohtona’, kun haluat antaa itsellesi itsevarmuusbuustin”, Boodram väitti.

”Jos vaginan kemikaaleja käyttää hajusteena, se houkuttelee kenet tahansa, jolla on kiinnostusta naisiin tai vaginoihin”, Boodram lisäsi.

Myös monet muut seksologit ja kirjailijat ovat todenneet vabbingin toimivaksi ainakin omalla kohdallaan. Feromonien vaikutuksesta pariutumiseen on kuitenkin tehty ihan tieteellisiäkin tutkimuksia. Yksi hyvä esimerkki on kuuluisa ruotsalainen tutkimus ”Hikinen T-paita”, joka on vuodelta 1995.

Kyseisessä tutkimuksessa biologinen tutkija Claus Wedekind antoi naispuolisille yliopisto-opiskelijoille miesten hikisiä t-paitoja haisteltaviksi ja pyysi heitä kertomaan, minkä vaatteen hajusta he pitivät eniten. Suurin osa naisista vastasi pitävänsä eniten niistä, joissa oli eri MHC-geeniprofiili kuin heillä itsellään. MHC-geeniprofiilin on sanottu määrittävän geneettisen yhteensopivuuden mahdollisen kumppanin kanssa.

Monet tutkijat ovat kuitenkin olleet hyvin kriittisiä Wedekindin tutkimuksen suhteen. Esimerkiksi vuonna 2012 eräs toinen tiederyhmä teki vastaavanlaisia tutkimuksia, joissa todettiin, ettei ole tarpeeksi varmoja todisteita ilmiön vahvistamiseksi.

"Vaikka on tutkimuksia, jotka tukevat tätä ilmiötä, ne tulokset ovat heikkoja, koska ne eivät olleet valvottuja. Toiset ovat ehdottaneet, että ihmisen hajuviestintä pystyy havaitsemaan vain tiettyjä feromoneja, joilla saattaa olla tietty rooli käyttäytymis- ja lisääntymisbiologiassa", tutkimusraportissa lukee.

Kannattaako siis vabbingia harrastaa?

Vaikka vabbing ei tutkimusten perusteella ole varsinaisesti haitaksi kenellekään, sen toimivuuden tueksi on vain vähän todisteita. Trendille ei siis toistaiseksi ole oikeastaan minkäänlaista todenmukaista pohjaa.

Voiko siitä kuitenkaan olla haittaa kumppanin metsästyksessä? Ei varsinaisesti, mutta ei kannata välttämättä kailottaa treffeillä, että käytät kaupallisten hajuvesien sijaan vaginaeritettäsi.

Mikäli sinua kiinnostaa kokeilla vabbingia, Healthline-julkaisu painottaa sinua huomioimaan siinä hygienian tärkeys. Varmista siis käsiesi puhtaus, jotta et vie vaginaasi mitään haitallisia bakteereja. Lisäksi kannattaa huomioida, että mikäli vaginasi haju ei ole kovin mieluinen, sen eritteet eivät saata sillä hetkellä sopia hajusteeksi. Tällaisissa tapauksissa kannattaa siis varata aika lääkärille ennen kuin ryhdyt pullottamaan vaginaeritteitäsi.

Hygienia on erittäin tärkeää vabbingissä. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Miten puhelu tulisi lopettaa puhelinseksin jälkeen? Vinkit tajunnanräjäyttävään seksikokemukseen

Lue myös: Seksi sujumaan helteistä huolimatta - asiantuntija kertoo, miten harrastaa seksiä kesähelteillä

Lähteet: Rolling Stone, Healthline

Kilpailut

Uusimmat