Kuva: Fotolia

Rahan lainaaminen voi tuhota ihmissuhteesi – katso, miten välttää sudenkuopat

01.10.2015 20:45 - Senja Rapila

Jos joudut lainaamaan rahaa läheiseltäsi tai läheisellesi, on hyvä tietää nämä asiat.

Uuden PayPalin tekemän tutkimuksen mukaan 35 prosenttia alle 55-vuotiaista amerikkalaiskäyttäjistä kertovat, että takaisin maksamattomat velat ovat vahingoittaneet vähintään yhtä heidän ihmissuhteistaan. Tutkimukseen osallistui yli 1000 henkilöä, ja keskimäärin 400 euroa velkaa tuhosi suurimman osan ystävyys- tai perhesuhteista.

Miksi raha tuhoaa ihmissuhteita?

Rahan lainaaminen voi aiheuttaa stressiä, myös parisuhteessa, jota on pidetty tarpeeksi vahvana kestämään kumppanin velan tuoma paine. Useat ihmiset uskovat, että he pystyvät kontrolloimaan tunteitaan, mutta kun olemme velkaa jollekin, tulemme herkkähipiäisiksi tai vihaisiksi.

Kun ajattelet auttavasi ystävääsi hänen huonon rahatilanteensa kanssa, rahan lainaaminen voi muuttaa suhteenne dynamiikkaa. Kun lainaat rahaa perheenjäseneltäsi tai ystäviltäsi, he usein tuntevat itsensä velvollisiksi – ja oikeutetuiksi – antamaan sinulle jatkossa taloudellisia neuvoja, vaikka ne eivät olisikaan sinun puoleltasi toivottuja.

Vaikka velka maksettaisi takaisin, voi suhde ottaa tässä maksuajassa askeleen uudelle tasolle. Se voi tarkoittaa sitä, että sinulta rahaa lainannut perheenjäsen tai ystävä ei välttämättä halua jatkossa jakaa kanssasi yksityiskohtia elämästään, joka voi viitata heidän rahankäyttöönsä tai taloudelliseen tilanteeseensa.

Lainaamisen ABC

Jos sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa, kun lainata rahaa sitä tarvitsevalle tai lainata rahaa omalta tuttavaltasi, voit minimalisoida lainaamisen aiheuttamia negatiivisia efektejä.

Jos olet lainannut rahaa jollekin, sinun tulee pitää tarkkaa kirjaa siitä, paljon sinulle ollaan velkaa, ja milloin mahdolliset maksut suoritetaan takaisin. Jos olet lainannut rahaa joltain, sinun tulee yrittää tehdä mahdollisimman tarkka takaisinmaksusuunnitelma, ja kertoa välittömästi, mikäli jonkun kuukauden maksu tulee viivästymään.

Mikäli olet lainaamassa rahaa jollekin, ja sinulla on tunne, ettei hän välttämättä tule maksamaan velkojaan takaisin, vaadi häneltä kirjallinen velkasopimus. Tässä kirjallisessa sopimuksessa ilmoitetaan lainattu summa, ja molemmat osapuolet allekirjoittavat takaisinmaksusopimuksen. Näin sinulla on todistus siitä, että hän on lainannut sinulta rahaa, mikäli lainannut osapuoli kiistää asian myöhemmin velanmaksun koittaessa.

Lue myös: Pieni viesti voi pelastaa läheisesi päivän - katso kuvat hellyyttävistä huomionosoituksista

Lähde: US News

Kilpailut

Uusimmat