Kuva: Fotolia

Suomalaisasiantuntija: Suomessa erotaan liian helposti ja väärin

06.10.2015 11:15 - Eeva Rajala

Suomessa päädytään usein eroon. Jopa niin usein, että olemme kansainvälisessä vertailussa maailman kärkimaita.

Suomessa päädytään eroon kenties jopa liian helposti. Psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaan mukaan ainakin tilastot ovat tämän asian puolella, sillä Suomessa eroaminen on yleistä minkä mittapuun mukaan tahansa.

- Kansainvälisessä vertailussakin olemme ihan kärkimaita. Toinen asia, mikä siihen viittaa on, että monesti kun ihmisiltä kysytään muutama vuosi eron jälkeen, niin he toteavat, ettei mikään ole muuttunut, Kiianmaan pohtii Voicelle.

Toivottua muutosta ei tullutkaan

Ajatus erosta on ollut se, että elämä muuttuu paremmaksi. Kiianmaan mukaan myöhemmin kuitenkin huomataan, ettei se muuttunutkaan.

Eroon liittyy siis vääriä oletuksia. Myös eroamistapa näyttää olevan huono, sillä ei tapahdu sitä muutosta, mikä on ollut tavoitteena. Kiianmaa huomauttaakin, että näin ajateltu erolla on vaihtoehtoja.

- Ero voisi olla myös sellainen, että erotaan siitä suhteesta, mutta jatketaan saman ihmisen kanssa toisenlaista suhdetta, psykologi selventää.

Erokulttuurissa paljon kehittämisen varaa

Kiianmaa ei kuitenkaan menisi sanomaan kenellekään suoraan, tekeekö hän oikein tai väärin eroamispäätöksensä kanssa. On vaikeaa mennä tuomaroimaan toisen ihmisen elämää tuollaisessa tilanteessa. Psykologin mukaan erokulttuurissa on kuitenkin keskimäärin ajatellen paljon kehittämisen varaa.

- Tämä on siinä mielessä ongelma, että se koskee nimenomaan lapsiperheitä, perheiden lapsia ja sitä kautta paljon myös tulevaisuutta. Ne, jotka eroavat eniten, ovat lapsiperheet, joissa on pieniä lapsia. Lapset ovat osapuolia erossa, ei vain sivustakatsojia, Kiianmaa muistuttaa.

Hänen mielestään yhteiskunnassa pitäisi tehdä enemmän asioita, jotka tukisivat parisuhdetta ja sitä kautta autettaisiin ihmisiä kestävimpiin parisuhteisiin.


Lue myös: Onko kumppanisi pettänyt sinua? Toipuminen voi kestää vuosia

Suosittelemme

Uusimmat