Kuva: Fotolia

Vuorotyöläisille uutisia: Tutkimus selvitti, miten nukkumalla voi pitää mielen positiivisempana

18.11.2015 14:15 - Pauliina Jokinen

Vuorotyöläisten matalaa mielialaa kartoitettiin tutkimuksella. Katkonaiset yöunet ovat riskinä voida huonosti.

Aamuaurinko paistaa ja vuorotyöläinen avaa silmiään. Sänkyyn hän on kömpinyt iltavuoron jälkeen ja yrittänyt saada unenpäästä kiinni hyvä tovin. Työhuolet ovat painaneet mieltä ja tulleet vielä uniinkin, mutta aamun pelastaa kahvi, rauhassa nautittu aamupala ja lenkki ulkona. Iltapäivällä vuorotyöläinen lähtee taas sorvin ääreen.

Vuorotyöläiset elävät erilaista arkea kuin maanantaista perjantaihin töitään tekevät. Vapaa-aikaa on usein silloin, kun muut ovat töissä ja toisinaan töihin on mentävä, kun muut nauttivat juhlapyhistä, viikonlopuista ja iltamenoista.

Rytmi elämässä hakusessa

Moni vuorotyöläinen kuitenkin nauttii vaihtelusta ja poikkeuksellisesta arjestaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan yksi seikka kuitenkin laskee mielialaa: katkonaiset yöunet. Kun viikko koostuu vaihtelevista työvuoroista, ei rytmiä ehdi muodostua.

Sleep-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa 62 koehenkilöä jaettiin kolmeen ryhmään, joista joista yhdessä osallistujat herätettiin useita kertoja yössä, toisessa rajoitettiin unen pituutta ja kolmannessa osallistujien annettiin nukkua rauhassa. Koe toistettiin kolmena peräkkäisenä yönä.

Katkonaisia yöunia nukkuneet kokivat mielialansa matalammaksi, kuin pidempään yhtäjaksoista unta nukkuneet.

Tulos ei välttämättä yllätä, mutta huomionarvoista oli, etteivät koehenkilöt kokeneet erityisesti negatiivisten tunteiden lisääntyneen, vaan positiivisten tunteiden vähentyneen. Näin vuorotyötä tekevien tulisikin kiinnittää huomiota siihen, että he pyrkivät mahdollistamaan katkeamattoman unen itselleen säännöllisesti.

Tutkijat uskoivatkin katkonaiseen uneen liitettyjen mielialavaikutusten johtuvan todennäköisesti syvän unen vähentymisestä ja normaalien unisyklien häiriintymisestä, joka voi olla yleistä vuorotyötä tekevillä sekä pienten lasten vanhemmilla.


Lue myös: Paras aika juoda kahvi selvitettiin - yllättääkö tulos?

Lähde: Duodecim

Kilpailut

Uusimmat