Kuva: Fotolia

PMS - eli 16 syytä, miksi itkin ja raivosin tänään

12.01.2016 21:45 - Rea Tallgren

Rea Haverinen on Voicen uutistoimittaja ja kolumnisti, joka kirjoittaa ihmissuhteista ja -suhteettomuudesta sekä ihmisyydestä ylipäätäänkin. Tällä kertaa hän jakaa vertaistukea tarjoavia kokemuksia PMS-oireista kärsiville. 

PMS on kammottavin sanayhdistelmä, jota tiedän. Kirjainyhdistelmä tulee sanoista Premenstrual syndrome, mutta itse keksikin sille muitakin merkityksiä, kuten PerkeleenMulkunSaatana tai PerkeleMitäSontaa. 

Itselläni oireet ovat siis, kuten edelle olevista sanayhdistelmistä voi päätellä, voimakkaita. Muutaman päivän ajan kuukaudessa tuntuu siltä, kuin aivot olisivat jonkun vieraan ankeuttajan, joka on kiukkuinen kuin takamukseen ammuttu vesipuhveli, turvonnut kuin porsaita imettävä emakko ja joka huutoitkee kuin poikasestaan eksynyt valas. 

16 hermoromahdusta

Pienimuotoisen empiirisen tutkimukseni perusteella voin todeta, etten ole vaivani kanssa yksin. Niinpä päätin vertaistuen nimissä kirjoittaa avoimesti syistä, miksi itkin ja suutuin yhden päivän aikana.

1. Herätessä peitto oli kiertynyt ympärilleni vaikeasti. En itkenyt, mutta mieleni teki. 

2. Suihkussa shampoopullo tippui lattialle. Ei roiskunut, mutta huutokiroilin ja mietin, miksi juuri minun elämäni on näin paskaa. 

3. Koira ei meinannut pissata ulos. Rukoilin pissaamaan samalla, kun hytisin farkuissani lumen keskellä. Vuodatin aamun ensimmäiset kyyneleet ja mietin, miksi aina minä. 

4. Silmämeikki ei onnistunut. En itkenyt, mutta paiskoin kosmetiikat takaisin meikkilaukkuun aggressiivisesti miettien, käykö kenellekään toiselle ikinä näin huono tuuri. 

5. Lähdin töihin. Lunta oli alkanut sataa ja meikit levisivät. Jouduin pidättelemään itseäni, etten olisi lyönyt ketään viatonta asian takia. 

6. Koneen salasana oli vanhentunut töissä. En keksinyt uutta heti. Kenenkään muun elämä ei varmasti ole yhtä saatanan vaikeaa, mietin. 

7. Näin söpön koiravideon netissä. Alkoi itkettää. 

8. Mahaan sattui koko ajan. Tirautin pienet itkut pari kertaa vessassa, koska onhan se nyt epäreilua, kun koko ajan sattuu. 

9. Kotimatkalla raitiovaunu oli myöhässä. Ensin kiroilin, sitten nieleskelin kyyneleitä. 

10. Pelkäsin, ettei poikaystäväni olisi siivonnut kotona. Vitutti hulluna.

11. Poikaystävä oli siivonnut kotona. Liikutuin ja aloin itkeä. 

12. Koira yskäisi. Itketti. Sekin varmaan kuolee kohta, ja jään ikävöimään. 

13. Poikaystävä sanoi, että Monica Bellucci, 51, on kaunis. Alkoi itkettää. Kohta hän varmaan jättää minut, koska olen vasta kolmekymppinen ja vaalea. 

14. Appelsiinimehu oli loppunut. Kävin vessassa tirauttamassa pari kyyneltä. 

15. Näin Facebookissa kuvan ystävän lapsesta. Liikutuin ja alkoi itkettää. 

16. Illalla nukkumaan mennessä poikaystävä muisteli ensimmäisiä treffejämme. Liikutuin alkoi itkettää. 

Lista ei ole kattava, siitä on jätetty pois osa useammin toistuneista syistä. Pahoittelen omalta osaltani kaikkien läheisteni kohtaloa ja arkea PMS-päivieni aikana. Samalla haluaisin myös esittää maailmankaikkeudelle kysymyksen: MIKSI - OI MIKSI - PMS-OIREET ON KEKSITTY????


Seuraa Reaa Instagramissa @reamarlena.

Lue aikaisemmat Suhteettomuusteoria-kolumnit tästä

Lue lisää aiheesta suhteettomuusteoria

Kolumni: Potki kovempaa Pitkä matka perille Ihmiskoe poikaystävällä Katso kaikki

Kilpailut

Uusimmat