Kuva: AOP

Emma Watson ja muut julkkisnaiset vaativat somejäteiltä loppua nettihäirinnälle: "Tunnemme vihaa"

03.07.2021 18:15 - Ella Haura

Yli 200 allekirjoitusta kerännyt vetoomus vaatii käytännön toimia naisten häirinnän kitkemiseksi.

Yli 200 menestynyttä naista ympäri maailman on allekirjoittanut vetoomuksen, joka vaatii käytännön toimia naisten nettihäirinnän lopettamiseksi. Vetoomus on osoitettu sosiaalisen median jättiyhtiöiden, kuten Facebookin, Googlen, TikTokin ja Twitterin toimitusjohtajille. 

Avoin kirje julkaistiin Yhdistyneiden kansakuntien tasa-arvofoorumilla ja sen on allekirjoittanut muun muassa näyttelijät Emma Watson, 31, ja Thandiwe Newton, 48, entinen tennispelaaja Billie Jean King, 77, ja Australian entinen pääministeri Julia Gillard, 59. Gilliard kommentoi BBC:n haastattelussa, miksi kirje kirjoitettiin. 

- Julkisessa työssä olevana naisena sain jatkuvasti sukupuoleeni liittyvää palautetta sosiaalisessa mediassa, jopa pornografista materiaalia. Me allekirjoittaneet tunnemme vihaa ja turhautumista siitä, että naiset joutuvat yhä kohtaamaan tällaista häirintää, Gilliard kertoo BBC:lle.

Kirje pyytää somejättejä priorisoimaan kiireellisesti naisten turvallisuuden omilla alustoillaan. Naisiin kohdistuvien nettihyökkäyksiä torjuvan järjestön perustajan Lucina Di Mecon mukaan yhtiöt ovat aiemmin sanoneet ryhtyvänsä toimiin, mutta mitään konkreettista ei juuri tapahdu.

- Heidän tulisi puuttua haitallisiin algorytmeihin, jotka palkitsevat häirinnän tekijän huonosta käyttäytymisestä. Vastuu turvallisuudesta vyörytetään yhä naisten harteille.

Vetoomus myös viittasi vuonna 2020 tehtyyn tutkimukseen, johon osallistuneista 4000 naisesta 38 prosenttia oli kokenut häirintää netissä. Tutkimukseen osallistui naisia 51 maasta ja eri vähemmistöjen edustajat kokivat häirintää muita enemmän.

Lue myös: Saitko epäilyttävän tekstiviestin? Kyberturvallisuuskeskus varoittaa suomalaisia haittaohjelmasta

Lue myös: Katsotko Netflixiä kaverisi tunnuksilla? Pian siitä voi tulla loppu

Lue myös: Donald Trumpia ei päästetä enää koskaan Twitteriin - vaikka hänestä tulisi uudestaan presidentti

Lähde: BBC

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat