Kuva: Shutterstock

Suomalaispaahtimon tekoälykahvi nousi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi - ensimmäinen laatuaan

29.04.2024 08:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Kaffa Roasteryn ja tekoälytalo Elevin AI-Conic tekoälykahvi on herättänyt laajaa kiinnostusta kansainvälisesti ja sitä on jo tilattu kymmeneen eri maahan.

Helsinkiläinen artesaanipaahtimo Kaffa Roastery ja tekoäly-yritys Elev on tuonut markkinoille tekoälyn kehittämän kahvin. Uutuuskahvista on uutisoinut maailmalla muun muassa Independent-julkaisu. Tämän kokeilun toivotaan helpottavan työtaakkaa alalla, joka on perinteinen käsityöammatti.

Yritysten kahvikokeilun tavoitteena oli kehittää uusi kahvi, joka vastaa mahdollisimman hyvin kahvista nauttivien ihmisten makutoiveita ja tarjoaa jotain uutta näille ihmisille.

"Annoimme tekoälylle kuvaukset kaikista kahvityypeistämme ja niiden mauista ja ohjeistimme sitä luomaan uuden jännittävän sekoituksen", Kaffa Roasteryn perustaja Svante Hampf sanoi esitellessään "AI-conicia" Helsinki Coffee Festivaalissa.

Hampf  myönsi olevansa yllättynyt siitä, että tekoäly päätti poikkeuksellisesti tehdä sekoituksen neljästä erityyppisestä kahvipavusta tavallisen kahden tai kolmen sijaan. Tekoäly keksi valitun sekoituksensa Brasiliasta, Kolumbiasta, Etiopiasta ja Guatemalasta. Lisäksi se loi kahvipakkauksen etiketin ja yksityiskohtauksen makukuvauksen, jonka mukaan kahvi on tasapainoinen sekoitus makeutta ja kypsiä hedelmiä.

Ensimmäisen testipaahtamisen ja sokkotestauksen jälkeen Kaffan kahviasiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, että teknologia-avusteinen sekoitus oli täydellinen, eikä ihmisen tekemiä hienosäätöjä tarvittu.

Elevin mukaan AI-Conic -sekoitus on konkreettinen esimerkki siitä, miten tekoäly voi tuoda uusia näkökulmia kokeneille ammattilaisille ja tarjota siten kahvin ystäville uusia makuelämyksiä.

Lue myös: Kuinka kahvi kannattaa valmistaa? Asiantuntija antaa vinkin

Lue myös: Kahvia ei kannata juoda heti herättyään - lääkäri kertoo syyn

Lähteet: Independent, AIConic Coffee

Kilpailut

Uusimmat