Kuva: Fotolia

Tyhjällä vatsalla treenaaminen, kalorien vältteleminen... - laihtumista häiritsevät tavat listattiin

04.06.2016 10:15 - Emmi Moilanen

Nopeasti vaihtuvat laihdutustrendit voivat huomaamattasi hidastaa painon putoamista.

Laihduttaminen on harvoin helppoa ja nopeaa. Women's Health listasi tavat, jotka saattavat huomaamattasi hidastaa hoikistumista.

Treenaat liian usein

Peräkkäiset spinning-tunnit voivat kuulostaa hyvältä idealta, mutta ne voivat lopulta kääntyä sinua vastaan. Liiallinen treenaaminen hidastaa urheilun jälkeistä palautumista ja voi myös kohottaa ruokahaluasi merkittävästi.

Kohtuullinen liikunnan määrä painoaan pudottavalle naiselle on 45:stä minuutista tuntiin, viisi kertaa viikossa.

Noudatat samaa dieettiä kuin ystäväsi

Painoa pudottaessa tulee muistaa, että parhaat tavat laihtua ovat yksilöllisiä. Ruokavalio, joka toimii loistavasti ystävälläsi, ei välttämättä takaa sinulle parhaita mahdollisia tuloksia.

Kannattaa siis unohtaa tiheään vaihtuvat laihdutustrendit ja etsiä tapa, joka toimii juuri sinulla. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että paras dieetti on sellainen, josta oikeasti pidät ja siinä on mahdollista pysyä ilman suuria repsahduksia.

Teet vain aerobista treeniä

Aerobinen treeni, esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla, polttaa kyllä kaloreita, mutta sen rinnalle kannattaa lisätä kuntosalitreenejä tehostamaan rasvan palamista.

- Treenin tulisi käynnistää kehosi polttamaan rasvaa ja voimatreeni on apuna tässä, sanoo terveyskirjailija Holly Perkins.

Sinun ei tarvitse kuitenkaan luopua suosikkiryhmäliikuntatunneistasi kokonaan, vaan voit sisällyttää yhden tai kahden päivän treeneihin myös kuntosaliharjoittelua aerobisen treenin lisäksi.

Välttelet rasvaa sekä hiilihydraatteja

Lopeta liiallinen stressaaminen rasvoista ja hiilihydraateista, sillä molemmat ravintoaineet ovat laihduttajalle tarpeellisia.

- Kuidut esimerkiksi täysjyväpastasta sekä maitotuotteista ja kananmunista saadut rasvat täyttävät vatsaasi erinomaisesti, kertoo terveysruokareseptikirjan kirjoittanut Karen Ansel.

Keskity siis mieluummin maltillisempiin annoskokoihin yksittäisten ravintoaineiden karsimisen sijaan. Näin kilot sulavat nopeammin, kun muistat huolehtia hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinin monipuolisesta saamisesta jokaisella aterialla.

Syöt liian vähän

Naiset usein ajattelevat, että kaloreita täytyy karsia runsaalla kädellä, jotta paino lähtee putoamaan. Liiallinen kaloreiden vähentäminen voi kuitenkin jopa vaikeuttaa hoikistumistasi. Kun et syö tarpeeksi, aineenvaihduntasi saattaa hidastua.

- Jos et tahdo, että painosi pysyy ennallaan, tarvitsee sinun syödä vain 500 kaloria vähemmän päivässä, Perkins kertoo.

Useimmat naiset tarvitsevat vähintään 1200 – 1500 kaloria päivässä saadakseen painonsa tippumaan ilman ylimääräistä näläntunnetta. Tällöin aineenvaihdunnan toiminta pysyy myös normaalina.

Nukut liian vähän

Vaikka selviytyisit päivästäsi kuuden tunnin yöunilla tai jaksat herätä kukonlaulun aikaan treenaamaan, painon pudottaminen hankaloituu huomattavasti, jos et malta huolehtia riittävistä yöunista.

Vuonna 2014 Diabetologian tekemä tutkimus esimerkiksi osoitti, että ainoastaan neljän vuorokauden aikana nukutut neljän ja puolentunnin yöunet riittivät alentamaan kehon insuliiniherkkyyttä sekä kasvattamaan riskiä rasvan varastoitumiseen. Näin ollen sinun kannattaa pitää huolta, että saat riittävästi unta.

Treenaat tyhjällä vatsalla

Jos urheilet laihtuaksesi, kannattaa muistaa, että tarvitset myös ruuasta saatua energiaa, jotta jaksat hikoilla tarpeeksi.

- Useat naiset lähtevät treenaamaan tyhjällä vatsalla, jotta he pystyisivät kuluttamaan enemmän kaloreita, Perkins toteaa.

Optimaalisin aika syödä kunnollinen ateria on kaksi tai kolme tuntia ennen urheilusuoritusta. Voit myös nauttia pienen välipalan noin puolta tuntia ennen treeniä.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Pitkä lento edessä? Vinkit, joiden avulla uni tulee varmimmin

Kilpailut

Uusimmat