Kuva: Fotolia

Milloin liikunta kannattaa jättää väliin? Asiantuntija neuvoo

10.06.2016 08:15 - Pauliina Jokinen

Aina liikunta ei paranna olotilaa, vaikka näin voisi kuvitella.

Toisinaan olo voi olla liikunnan jälkeen aiempaakin nuutuneempi ja väsähtänyt. Joskus kyse voi olla liian vähäisestä ravitsemuksesta tai huonosti nukutusta yöstä, mutta välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä, miksi treeni ei toimi.

Balettia ja lihaskuntoharjoitteita yhdistävän suositun trendilaji Barren perustaja Sadie Lincolnin mukaan liikunta ei aina ole ratkaisu vaivoihin.

- Olen varmasti viimeinen ihminen, jonka voisi kuvitella sanovan, ettei liikunta ole vaihtoehto, Lincoln miettii Mind Body Green -julkaisussa.

Lincoln listasi viisi hetkeä, jolloin liikunta kannattaa jättää väliin.

1. Kun et saa pudotettu viittä kiloa

Lincoln kertoo urheilleensa aiemmin pudottaakseen painoaan. Hän seurasi tarkasti kaloreita ja liikuntansa tehoa. Lopulta itsensä äärimmilleen venyttäminen ei tuottanut toivottua tulosta, vaan ajoi kehon aiempaa pahempaan stressitilaan.

- Elimistösi kehittää stressitilanteessa kortisolia ja aivosi lähettävät kehollesi viestejä, joiden mukaan sinun on syötävä enemmän selvitäksesi. Näin saat vain ylimääräisiä kiloja, Lincoln kuvailee.

Kun Lincoln siirsi painonpisteen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, kaikki muuttui. Hän alkoi nauttia liikunnasta enemmän ja stressitasot tippuivat.

- Kilot lähtevät, kun liikunta jättää sinulle energisen ja hyvinvoivan olon, joka auttaa sinua tekemään terveellisiä valintoja koko päivän ajan, Lincoln muistuttaa.

2. Kuuntele, milloin kehosi toivoo sinun rauhoittuvan

- Treenasin aiemmin kovaa, vaikka kehoni kehotti minua hiljentämään vauhtia, Lincoln kertoo.

Kysy itseltäsi aina silloin tällöin, mitä todella tarvitset. Tosinaan se on haastava kuntosalitreeni, mutta välillä rauhallinen kävely sopii paremmin päivään.

- Anna itsellesi lupa myös levätä, Lincoln muistuttaa.

3. Kun menetät tasapainon

Jos elämässäsi on vain yksi vaihde, turbovaihde, menee elämä usein liian lujaa eteenpäin.

Löytääksesi tasapainon, kannattaa kovan liikunnan sijaan suosia rauhallisia harjoituksia kuten joogaa, uintia tai kävelylenkkejä. Lincoln muistuttaa, että on tärkeää kokea sekä kiitollisuutta että haasteita treenin aikana.

4. Kun liikunta jättää olosi uupuneeksi

- Ennen arvotin liikuntaa sen mukaan, kuinka paljon energiaa se kulutti. Nyt arvioin liikuntasuorituksiani sen mukaan, miltä oloni tuntuu jälkeenpäin, Lincoln kertoo.

Jättääkö treenisi olosi vahvaksi ja terveeksi vai voipuneeksi?

5. Kun jo ajatus uuvuttaa

"Ei kipua, ei hyötyä" -ajatus voi hiipiä hiljalleen, kun treenitahti ja -vauhti lisääntyvät. Lopulta ajatus aina vain kovemmista treeneistä saattaa kuitenkin uuvuttaa jo ennen kuin yhtäkään pystypunnerrusta on vielä edes tehty. Silloin on aika pysähtyä ja levätä.

Lue myös: Naisen julkaisema bikinikuva kerää kiitosta netissä - tarina taustalla liikuttaa

Lähde: Mind Body Green

Kilpailut

Uusimmat