Kuva: Fotolia

Söitkö paljon juhannusherkkuja? Tehovinkit turvotuksen poistamiseen

26.06.2016 10:45 - Emmi Moilanen

Taistelussa turvotusta vastaan on tärkeää ensimmäisenä selvittää, mitkä ruoka-aineet altistavat sinut pöhötykselle. Usein syyllisiä ovat maitotuotteet tai alkoholi.

Juhlien ja pitkien viikonloppujen aikana tulee välillä syötyä suunniteltua raskaammin sekä herkuteltua sokerisilla jälkiruuilla normaalia enemmän. Arkeen palatessa saattaakin tuntua, että housun nappi kiristää ja vatsan seudulle on kertynyt ylimääräistä pöhötystä, josta haluaisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Daily Mail listasi vinkit, joiden avulla saat turvotuksen laskemaan tehokkaasti.

Vinkki 1: Pidä ruokapäiväkirjaa

Ensimmäinen askel turvotuksen selättämiseen on selvittää, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat turvotusta ja nesteen keräytymistä kehoosi.

- Kun emme kestä jotain tiettyä ruokaa, kehomme tuottaa vasta-aineita kyseistä ruoka-ainetta kohtaan. Tällöin saatamme kärsiä vatsaoireista, kuten turvotuksesta ja krampeista, kertoo ravintoterapeutti Claire Barnes.

Jos jatkamme epäsopivien ruokien syömistä, vatsaamme voi kehittyä tulehdustila, joka aiheuttaa esimerkiksi ripuli-oireita tai ummetusta.

Barnesin mukaan maitotuotteet, vehnä, hiiva, alkoholi ja kananmunat ovat usein syyllisiä turvonneeseen oloon.

Vinkki 2: Tarkkaile ruuansulatustasi

Barnesin mukaan paras ja nopein keino oman ruuansulatuksensa tarkkailuun on kiinnittää huomiota ulosteeseen.

- Jos havaitset sulamattomia osia tuotoksessasi, on se vahva viittaus siihen, että kehosi ei hajota ruokaa kuten pitäisi. Tämä aiheuttaa kaasua ja turvotusta, hän toteaa.

Barnes vinkkaa, että ruokalusikallinen luonnonmukaista omenaviinietikkaa pienessä lasillisessa vettä ennen karvaiden ruokien nauttimista voi olla avuksi ruuansulatukselle. Myös ananas ja mango sisältävät entsyymejä, jotka auttavat ruokaa sulamaan vatsassamme.

Vinkki 3: Rauhoita ruokailuhetket

Turvotuksen taltuttamiseksi on tärkeää oppia myös rentoutumaan. Rauhoita ruoka-ajat pelkästään syömiselle.

- Jos olemme stressaantuneita, kehomme kääntää huomion pois ruuansulatuksesta. Tämä johtaa siihen, että ateria ei sula kunnolla vatsassamme, Barnes kertoo.

Vinkki 4: Vältä prosessoituja ruokia

Prosessoidut ruuat sekä jalostuneet hiilihydraatit, kuten esimerkiksi vaalea leipä ja pastat voivat aiheuttaa epätasapainoa ruuansulatusjärjestelmässä.

Suosi viljoista saatavia kuituja, vihanneksia ja hedelmiä pitääksesi tarpeellisen bakteerien määrää yllä ruuansulatuselimistössäsi.

- Ruokavalio, joka sisältää paljon prosessoitua ruokaa sekä sokeria, edesauttaa haitallisten bakteerien kehittymistä ja kasvua, Barnes selittää.

Vinkki 5: Edistä aineenvaihduntaasi

Säännöllinen suolen toiminta on avainasemassa turvotuksen laskemisessa. Syömällä enemmän kuituja hellit ruuansulatustasi ja edesautat aineenvaihduntasi toimintaa.

Kuitujen saamisen lisäksi tulee huolehtia riittävästä veden juomisesta. Barnesin mukaan vettä olisi hyvä juoda kaksi litraa päivässä, jotta kuidut muuttuvat geelimäiseksi ja näin ollen edistävät aterian liikkumista ruuansulatuselimistön läpi.

Vinkki 6: Treenaa rentouttavasti

Jooga, pilates ja meditointi auttavat rentouttamaan kehoa sekä mieltä. Nämä tekevät hyvää myös ruuansulatuksellemme.

- Venyttely ja kiertävät liikkeet, jotka kohdistuvat vatsan seudulle esimerkiksi joogatessa, voivat erityisesti edistää turvotuksen laskemista, Barnes toteaa.

Lähde: Daily Mail

Lue myös: Voit tehostaa muistiasi ruokavalion avulla

Kilpailut

Uusimmat