Kuva: Fotolia

Hien plussat ja miinukset selvitettiin: Tuhoaa bakteereita, saa ihon ärsyyntymään...

12.07.2016 21:15 - Emmi Moilanen

Toisin kuin usein luullaan, hien suolapitoisuus ei ole se tekijä, joka altistaa iho-ongelmille.

Etenkin kesäisin hikoilu voi yltyä normaalia runsaammaksi. Tehokkaan treenin, tai ihan vain hellesäällä ulkona vietetyn päivän jälkeen, otsalla voi kimallella hikipisarat tai saatat tuntea hikivanan valuvan selkääsi pitkin. Usein törmää yleiseen uskomukseen, jonka mukaan hien sisältämät bakteerit altistaisivat iho-ongelmille. Refinery29 selvitti ihotautilääkäreiden avulla, mitä hiki todellisuudessa aiheuttaa ihollemme.

Ihotautilääkäri Neal Schultzin mukaan hikoilu voi olla jopa hyvä asia ihon kannalta.

- Se toimii kosteuttajana. Hiki auttaa puhdistamaan ihohuokosia, viilentää ihoa sekä auttaa tappamaan jopa bakteereja iholta.

Toisin kuin yleensä luullaan, hien suolapitoisuus ei ole se tekijä, joka aiheuttaa ihonongelmia. Ongelmat alkavat silloin, kun et muista huuhdella hikeä iholtasi ajoissa pois ja se ehtii kuivua ihollesi.

- Kesäisin kainalot, takapuoli ja otsa hikoilevat eniten, toteaa lääkäri Elizabeth Tanzi.

"Hiessä ei ole bakteereja"

Suurin hiestä aiheutuva ongelma onkin ihon ärsytys, eivätkä suoranaisesti epäpuhtaudet. Hien jäädessä ihon poimuihin, se saattaa aiheuttaa punoitusta ja ihon ärtyneisyyttä.

- Hikirauhanen voi myös tukkeutua aiheuttaen iho-oireita, kuten pistelevää kuumotusta, Tanzi toteaa.

Turha huoli on myös se, että hiki aiheuttaisi merkittävän pahaa hajua sisältämiensä bakteerien takia.

- Hiessä ei ole bakteereja. Jos hikeä ei huuhdella tai pestä ajoissa pois iholta, se voi aiheuttaa hajua edesauttamalla bakteerien kasvua. Bakteerit nimittäin tarvitsevat kosteutta kasvaakseen, Schultz toteaa ja lisää, että tätä tapahtuu erityisesti kainaloiden sekä nivusten alueella.

Schultz huomauttaa myös, että kesäisin tulee olla tarkkana, ettei runsas hikoilu huuhdo pois aurinkovoidetta, jolloin iho altistuu lisäksi liialliselle UV-säteilylle.

Lähde: Refinery29

Lue myös: Henkesi haisee tai hikoilu loppuu - 5 merkkiä, että et juo riittävästi vettä

Lue myös: Ulkonäkö, hikoilu, epävarmuus - 8 asiaa, joista ei kannata välittää kuntosalilla

Kilpailut

Uusimmat