Kuva: Fotolia

Tuntuuko olosi turvonneemmalta kuin eilen? 6 syytä nopeaan painonnousuun

20.07.2016 19:45 - Emmi Moilanen

Joskus saattaa tuntua siltä, kuin olisi yhden yön aikana lihonut useita kiloja. Nopeaan painonvaihteluun vaikuttavat esimerkiksi ruokavalio ja mahdollinen lääkitys.

Paino voi vaihdella päivän aikana jopa muutamia kiloja ja on tavallista, että aamulla sopivalta tuntuneet housut alkavat päivän mittaan puristaa inhottavasti. SELF kokosi yleisimmät syyt turvonneeseen oloon, sekä nopeaan painonvaihteluun.

1. Natrium

Keho voi kerätä nestettä itseensä muutamastakin eri syystä, mutta todennäköisin aiheuttaja turvonneelle ololle on normaalia suurempi nautittu natriumin määrä.

Jos tavallisesti syöt terveellisesti ja puhdasta ravintoa, sekä treenaat myös säännöllisesti, on todennäköistä, että normaalista ruokavaliosta poiketessasi vaikutukset ovat tuntuvia sekä huomattavasti suuremmat, kuin niillä henkilöillä, jotka syövät suolapitoisia ruokia useammin.

- Myös lievä nestehukka voi aiheuttaa nesteiden varastoitumista kehoon, huomauttaa ravitsemusterapeutti Amanda Foti.

Saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta juomalla riittävästi vettä, myös kehosi pitää nesteet tehokkaammin liikkeellä, eikä varastoi esimerkiksi natriumia.

- Nesteestä johtuvan painon vaihtelun pitäisi palautua normaaliksi viimeistään kahden vuorokauden kuluessa, kertoo ravitsemusterapeutti Dana Hunnes ja lisää, että nesteen poistumista kehosta voi edesauttaa esimerkiksi urheilemalla.

2. Suolen toiminta

Päivän aikana painosi voi nousta samassa tahdissa nauttimasi ruuan kanssa jopa kilon tai kaksi. Tilanne tasoittuu taas sen jälkeen, kun olet käynyt tyhjentämässä suolistoasi wc-tilojen puolella. Varmista, että saat ruokavaliossasi tarpeeksi kuituja, huolehdit riittävästä nesteytyksestä sekä pysyt fyysisesti aktiivisena. Nämä keinot edesauttavat suolistosi toimintaa ja vähentävät turvotusta.

3. Punnitset itsesi eri aikaan päivästä

- Voimme painaa 2-3 kiloa enemmän illalla verrattuna esimerkiksi aamupainoon, Hunnes kertoo.

Osa kertyneestä painosta johtuu päivän mittaan käyttämästämme suolan määrästä. Osa puolestaan kertoo siitä, etteivät ruuansulatus ja suolisto ole vielä käsitellyt loppuun päivän aikana nautittuja ruokia ja juomia.

- Punnitus kannattaa suorittaa aamuisin, heti vessassa käynnin jälkeen, Hunnes ohjeistaa.

4. Kuukautiset

Hormonaaliset muutokset juuri ennen kuukautisia voivat olla syyllinen kehoon kertyneeseen nesteeseen ja turvonneeseen oloon. Kuukautisiin yhdistetty painonnousu alkaa yleensä noin viikkoa ennen vuotoa ja helpottaa muutama päivä kuukautisten loppumisen jälkeen.

- Kuukautisiin liittyvä painonvaihtelu on yksilöllistä, mutta yleinen määrä on yhdestä neljään kiloon, kertoo Foti.

5. Hiilihydraatit

Hiilihydraatit ovat tärkeä ravintoaine kehon toiminnan sekä hyvinvoinnin kannalta, mutta liika on kuitenkin liikaa. Jos ruokavaliosi koostuu suurimmaksi osaksi hiilihydraateista ja syöt yli päivittäisen energiankulutuksesi, on erittäin todennäköistä, että tunnet olosi turvonneeksi.

- Jokaista nauttimaasi hiilihydraattigrammaa kohden, jotka keho varastoi glykogeenina, kerää kudoksesi myös 3 grammaa vettä, selventää Foti.

6. Lääkitys

On tavallista, että joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksena mainitaan lihominen.

- Yleensä tämä aiheutuu hormonaalisista muutoksista, jotka puolestaan voivat kasvattaa ruokahalua sekä kalorinkulutusta. Nämä voivat johtaa lihomiseen, Foti kertoo.

Lue myös: Treenaatko isoilla painoilla? Kevyet painot yhtä tehokkaita

Lähde: SELF

Kilpailut

Uusimmat