Kuva: Fotolia

Vesipulloissa valtava määrä bakteereja: "Yhtä epähygienistä kuin vessanpöntön nuoleminen"

11.08.2016 10:15 - Tiina Svensk

Huolehditko päivittäisestä nesteytyksestä kuljettamalla vesipulloa mukana? Hyvässä tavassa piilee myös haittapuolia.

Me kaikki tiedämme varmasti, kuinka tärkeää veden juominen päivittäin on. Suositellun 1,5-2 litran päiväannoksen saakin siemailtua helposti päivän aikana, kun kuljettaa juomapulloa mukanaan. Nyt uutissivusto Metro kertoo artikkelissaan, ettei tapa olekaan välttämättä niin hyvä, mitä voisi aluksi kuvitella.

Yhtä likainen kuin wc-istuin

Vaikka tiedämekkin käytetyn vesipullon olevan epähygienisempi kuin käyttämättömän, saattaa tuoreen tutkimuksen tulokset järkyttää: tutkimuksen mukaan käytetystä pullosta juominen on yhtä epähygienistä kuin vessanpöntön nuoleminen.

Tutkimus suoritettiin laboratoriossa, minne tutkijat keräsivät urheilijoiden käyttämiä vesipulloja. Pullot olivat olleet käytössä viikon, ja korkeimmillaan niissä oli 900 000 bakteeria yhdellä neliösentillä - mikä on enemmän kuin wc-istuimessa keskimääräisesti on neliösentillä. 

Keskimääräisesti bakteerilukema oli noin 314 000 bakteeria neliösentillä. Suuret lukemat johtuvat siitä, ettemme pese vesipullojamme täyttöjen välissä. Useat saattavat nimittäin olettaa, että pullo pysyy puhtaana - täytämmehän sen vedellä.

Suosi silti kierrätettäviä pulloja

Voiko tutkimuksesta löytyä meille vielä lisää huonoja uutisia? Kyllä, sillä tutkijat saivat selville vesipullojen aiheuttavan myös sairastapauksia. 60 prosenttia pullojen bakteereista oli sellaisia, jotka pystyivät kaatamaan käyttäjänsä sängynpohjalle sairastamaan.

Tuloksista huolimatta uudelleenkäytettävien pullojen käyttämistä suositaan, sillä ne ovat ympäristöystävällinen valinta. Sen vuoksi onkin tärkeää valita pullo, joka on helppo pestä päivittäin. Samalla tapaa kuin vedenjuominen on päivittäinen tapa, kannattaa myös vesipullon puhdistamisesta tehdä osa arkipäivää.

Lue myös: Nauti helteistä täysillä - älä unohda riittävää nesteytystä

Lähde: Metro

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat