Kuva: Fotolia

Korvavaikkusi voi kertoa paljon terveydestäsi - 5 yllättävää faktaa

10.09.2016 13:15 - Karoliina Kotala

Harva tulee ajatelleeksi, että niinkin arkinen ja epämiellyttävä asia kuin korvavaikku voi paljastaa totuuksia terveydentilasta.

Harva kiinnittää juurikaan huomiota korvavaikkuun. Silti sen laatu voi kertoa terveydestämme enemmän kuin uskoisikaan, aivan kuten virtsamme, ulosteemme, sylkemme ja räkämme. Tiesitkö sinä seuraavia faktoja? 

Mitä jos korvavaikku on nestemäistä ja vihertävää? 

Selitys voi olla niinkin yksinkertainen kuin hikoilu. Jos olet esimerkiksi urheillut voi hikoilu saada vaikun muuttumaan juoksevammaksi. Mutta jos hikoilu ei ole vaihtoehto, voi nestemäinen ja vihertävä vaikku kertoa tulehduksesta. 

Onko vaikku tahmeaa vai kuivaa? 

Vaikku on ihmisillä jommankumman laista, tahmeaa tai kuivaa. Tutkimuksissa on selvinnyt, että vaikku voikin kertoa ihmisen geneettisestä perimästä. Esimerkiksi Aasian suunnalla ihmisillä on kuivaa vaikkua, kun taas Euroopan ja Afrikan suunnalla vaikku on märempää ja tahmeampaa. 

Haiseeko vaikku? 

Jos vaikku haisee pahalta, voi se kertoa tulehduksesta tai korvan vahingoittumisesta. Vahingoittunut korva voi oireilla haisevan tai valuvan vaikun lisäksi tasapaino-ongelmilla ja korvan soimisella. 

Mitä jos vaikkua ei ole ollenkaan? 

Jos vaikkua ei tunnu yhtäkkiä olevan ollenkaan, voi kyseessä olla harvinainen tila, jossa vaikku kasaantuu korvan sisälle muodostaen hiljalleen kovan tulpan. Vaiva voi aiheuttaa myös kipua korvassa ja vaatii lääkärin hoitoa. 

Mitä jos vaikku on kokkareista? 

Kokkareinen, kova vaikku ei ole syy huolestua, sillä se kertoo vain ikääntymisestä. Iän myötä vaikku kuivuu ja kovettuu.

Lue myös: Korvat kasvavat aina, silmäripsissä elää punkkeja - 15 yllättävää faktaa kehostasi

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat