Kuva: Fotolia

Montako kananmunaa on turvallista syödä päivittäin? Asiantuntija vastaa

11.09.2016 08:15 - Karoliina Kotala

Monen suomalaisen jokapäiväinen eväs on nykyisin kananmuna etenkin kasvavan liikuntabuumin myötä. Mutta missä menee turvallinen raja kananmunien syönnin määrässä?

Kananmuna on monipuolinen eväs. Siitä saa nopeasti loihdittua täyttävän munakkaan ja keittämällä se on mainio lisuke, vaikkapa keittoihin. Vaikka kananmuna onkin todellinen treenaajan eväs, on sen syönnissä kuitenkin hyvä muistaa kohtuus. 

Asiantuntija Keri Gans kertoo, että terveelle ihmisille on täysin turvallista syödä kaksi kananmunaa päivässä, päivittäin. Jokaisen kannattaa silti tarkkailla miltä ruokavalio muuten näyttää ja ettei tyydyttyneitä rasvoja tule saaneeksi liikaa. Jos siis nautit kananmunasi kokkelina, jonka maustat rasvaisella juustolla, vältä päivän muiden aterioiden aikana saamasta liikaa tyydyttyneitä rasvoja. 

Yhdessä kananmunassa on keskimäärin 80 kilokaloria, viisi grammaa rasvaa ja kuusi grammaa proteiinia. Jos edessä on pitkä päivä, maittava omeletti pitää nälän poissa pitkään. Keltuaista ei kannata myöskään hylätä kokonaan, sillä vaikka se pitää sisällään rasvaa, sisältää se myös ravintoaineita, joita valkuainen ei sisällä. 

Vinkki:

Helpolla niksissä testaat, ovatko kananmunasi vielä syömäkelpoisia. Laita kulhoon vettä ja laske kananmuna varovasti veteen. Jos kananmuna kelluu, on aika heittää se roskiin, mutta jos se uppoaa pohjaan, on se vielä syötävä.

Lue myös: Niksi, jonka avulla saat keitetystä kananmunasta kuoren helposti pois

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat