Kuva: Fotolia

Ruokaöljyjen ABC: Mikä on paras vaihtoehto?

15.10.2016 09:15 - Karoliina Kotala

Nykypäivänä kauppojen hyllyllä on tarjolla monenlaista ruokaöljyä, joista voi toisinaan olla vaikea valita terveellisintä vaihtoehtoa. Mitkä öljyt kannattaa siis unohtaa ja mihin sijoittaa?

Tarjolla on nykyisin erittäin laaja kirjo ruokaöljyjä, joista jokaisesta eri tutkimukset puhuvat puolestaan. Asiantuntijoiden mukaan terveydelliseltä kannalta järkevintä onkin vaihdella eri öljyjä sen sijaan, että käyttäisi vuodesta toiseen vain yhtä ja ainoaa. 

Muista ruokaöljyä ostaessasi seuraavat ohjeet: 

Mieti käyttötarkoitusta 

Jos tarvitset öljyn, jonka lisät ruokaan jo kokkausvaiheessa, niin valitse tuote, joka kestää kuumentamista korkeissa lämpötiloissa. Jos öljy ei kestä kuumentamista, häviävät siitä lämmön mukana sekä maku että terveydelliset hyödyt. Esimerkiksi avokadoöljy kestää hyvin kuumia lämpötiloja, kun taas ekstra neitsyt oliiviöljy ei kestä kuumentamista. 

Lue purkin ravintosisältö 

Kaikilla öljyillä on melko lailla sama rasva- ja kalorisisältö, yksi teelusikallinen sisältää noin viisi grammaa rasvaa ja 45 kilokaloria. Lue kuitenkin tarkasti millaisia rasvoja öljy sisältää ja vältä paljon tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä öljyjä. Hyviä rasvoja on runsaammin esimerkiksi oliiviöljyssä, rypsiöljyssä, auringonkukkaöljyssä ja avokadoöljyssä. 

Älä silti kokonaan kieltäydy kookosöljystä 

Vaikka kookosöljy sisältääkin runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, ovat ne sellaisessa muodossa, että niiden on todettu olevan itse asiassa hyväksi. Kookosöljy on myös maukas lisä ruoanlaittoon ja se kestää kuumentamista erittäin hyvin. 

Jos et osaa valita, valitse oliiviöljy 

Oliiviöljy on varma valinta, kunhan et ruoanlaitossa käyttäessäsi kuumenna sitä liikaa. Valitse ekstra neitsyt oliiviöljy, joka on laadukkain valinta. 

Valitse tumma pullo 

Mitä tummemmassa pullossa öljy on, sitä paremmin siinä säilyvät hyvät ravintoaineet. Myös lasipullo on muovipulloa parempi vaihtoehto. 

Suosi paikallista 

Oliiviöljy on maailmanlaajuisesti erittäin suosittu öljy ja moni vannookin sen nimeen. Jos käyt esimerkiksi etelä-Euroopassa lomalla tuo itsellesi tuliaisena paikallista öljyä, jonka alkuperä on helppo selvittää. Näin tiedät, että käytetyt ainesosat ovat varmasti hyvälaatuisia eikä öljyä ole esimerkiksi jatkettu halvemmilla ainesosilla. 

Lue myös: Korvavaikkusi voi kertoa paljon terveydestäsi - 5 yllättävää faktaa

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat