Kuva: Fotolia

15 faktaa, joita et ehkä tiennyt hampaistasi

01.12.2016 11:40 - Katja Nygård

Pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan? Entä missä muodossa marjat ja hedelmät tulisi nauttia? Selvitimme vastaukset näihin ja moneen muuhun hampaita koskevaan kysymykseen.

1. Aamulla suu tuntuu usein kuivalta, koska yöllä sylkeä erittyy vain pienistä sylkirauhasista. Päiväsaikaan sylkeä erittävät myös isot sylkirauhaset.

2. Hampaat kannattaa pestä ennen aamupalaa tai aikaisintaan puoli tuntia sen jälkeen. Yön aikana syljen hampaita suojaava vaikutus on heikentynyt syljen erityksen vähennyttyä. Hammastahnan fluori puskuroi hampaat kestämään aamiaisen, joka usein sisältää hammaskiillettä syövyttävää tuoremehua.

3. Hampaiden pesun jälkeen suuta ei tarvitse huuhtoa. Hammastahnan nielemistä ei suositella, mutta ei ole vaarallista, jos pieni määrä hammastahnaa jää suuhun sen jälkeen, kun hampaat on pesty ja ylimääräinen tahna syljetty pois. Runsas vedellä purskuttelu pesun jälkeen huuhtoo pois tahnan hyvää tekevät vaikutukset, kuten hampaiden vahvistamisen.

4. Happohyökkäyksen saa ksylitolituotteiden lisäksi katkeamaan myös syömällä juustoviipaleen tai pähkinöitä tai juomalla lasin maitoa.

5. Tuotat päivässä jopa litran verran sylkeä. Sylki on suun salainen ase, joka sisältää antibakteerisia ainesosia ja taistelee plakkia vastaan huuhdellen sitä pois hampaiden pinnalta. Sylki helpottaa myös ruuan nielemistä ja nopeuttaa ruuan sulamista.

6. Odottavan äidin huono hammashygienia voi olla vaaraksi sikiön terveydelle. Äidin suun mikrobit kulkeutuvat verenkierron mukana istukan kautta sikiöön aiheuttaen tulehduksen, joka voi laukaista ennenaikaisen syntymän.

7. Verenvuoto ikenistä kertoo yleensä ientulehduksesta. Verenvuotoa ei kannata pelästyä, vaan hellävaraista puhdistusta on hyvä jatkaa verenvuodosta huolimatta. Ientulehduksen paranemisen edellytyksenä on päivittäinen hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus esimerkiksi hammaslangan avulla.

8. Hammaskiille on yksi ihmiskehon vahvimmista osista. Se on jopa vahvempi kuin luut. Kiille kuitenkin vaurioituu helposti esimerkiksi happamia ruokia tai juomia nautittaessa. Kerran menetetty kiille ei uusiudu.

9. Suu tarjoaa kodin noin 500 erilaiselle bakteerityypille.

10. Hampaasi ovat kuin sormenjälkesi: ne ovat ainutkertaiset. Kenelläkään ihmisellä maailmassa ei ole samanlaista hammaskalustoa kuin sinulla. Edes identtisillä kaksosilla hampaat eivät ole samanlaiset.

11. Hedelmien napostelu voi aiheuttaa hampaissa samankaltaisia vaurioita kuin mehujen ja limsojen juonti, koska ne sisältävät runsaasti sokeria ja happoja. Hedelmiä kannattaa syödä muun ruokailun yhteydessä ja huuhdella suu hedelmien syönnin jälkeen. 

12. Raskausaikana hampaat reikiintyvät helpommin kuin muuten, koska odottavan äidin hormonitoiminnassa tapahtuvien muutosten seurauksena syljen pH laskee, eli suu happamoituu. Syljen puskurointikyky palautuu kuitenkin heti synnytyksen jälkeen.

13. Hedelmät ja marjat kannattaa nauttia mieluummin kokonaisina kuin esimerkiksi smoothiena tai soseena. Hedelmien ja marjojen pureskelu lisää syljen eritystä, joka neutraloi niiden happamuutta. Näin ne eivät ole niin haitallisia hampaille.

14. Vihreä tee sisältää hampaille hyödyllistä fluoria. Se myös värjää hampaita vähemmän kuin musta tee.

15. Maustamattoman kivennäisveden sisältämä hiilihappo ei ole haitallista hampaille, mutta jos
siihen lisätään esimerkiksi sitruunan makua, juomasta tulee hapan ja
siten haitallisempi hampaille.

Kilpailut

Uusimmat