Kuva: Fotolia

Syöpäriskisi pienenee helpoilla keinoilla - rajoita näkkileivän syömistä!

23.01.2017 12:45 - Senni Loikala

Uudessa ohjeistuksessa kerrotaan, minkä kaiken syömistä kannattaa harventaa ja miten ruoka kannattaa valmistaa.

Kansanterveyttä Englannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa edistävä The Food Standards Agency (FSA) käynnisti kampanjan, jonka tarkoituksena on varoittaa ihmisiä kemiallisesta yhdisteestä nimeltään akryyliamidi, jota muodostuu monissa ruoissa, kun ne valmistetaan yli 120 asteessa. Kampanjasta uutisoi Independent.

Aiemmista hiirikokeista on selvinnyt, että akryyliamidin korkea taso voi aiheuttaa neurologisia vammoja sekä syöpää. Asiantuntijat uskovat, että yhdiste voi aiheuttaa syöpää myös ihmisillä.

Steve Wearne FSA:lta muistuttaa, ettei ihmisten tarvitse tehdä täydellistä ruokailutottumusremonttia akryyliamidin välttämiseksi. Sen sijaan sille altistumista kannattaa pyrkiä pienentämään.

- Emme väitä, että ihmisten pitäisi huolestua silloin tällöin syödyistä aterioista. Kyse on ennemminkin elämän mittaisen riskin hallinnasta, Wearne sanoo.

- Ihmiset saavat jatkossakin pitää rapeista paistetuista perunoista, mutta he saattavat tahtoa syödä niitä vain harvemmin.

Katso alta lista ruoista, joissa on FSA:n mukaan erityisen paljon akryyliamidia.

Aamiaismurot

Sipsit

Perunatuotteet

Keksit

Voileipäkeksit

Näkkileipä

Ranskalaiset perunat

Katso alta lista yllättävistä ruoka-aineista, jotka myös sisältävät akryyliamidia.

Kahvi

Pitsapohjat

Mustat oliivit

Viljapohjaiset vauvanruoat

Lisäksi myös monista kasviksista löytyy akryyliamidia, jos ne paahdetaan tai paistetaan tummiksi ja rapeiksi. Lue alta lista näistä kasviksista.

Bataatti

Punajuuri

Nauris

Lanttu

Palsternakka

Käytännöllisiä vinkkejä!

Katso alta vielä FSA:n vinkit, joiden avulla pystyt vähentämään akryyliamidin määrää ruoassasi.

1) Kypsennä ruokasi mahdollisimman lyhyessä ajassa. Mitä pidempään kypsennys kestää, sitä enemmän akryyliamidia ehtii muodostua.

2) Kun paistat, paahdat tai grillaat, älä kypsennä ruokaa kovin tummaksi. Mitä vaaleammaksi ruoka jää, sitä parempi, kunhan ruoka on kypsää. Nyrkkisääntönä ruokaa kypsentäessä onkin, että kultainen väri on otollisin. Tämä pätee myös leivän paahtamiseen ja leivontaan.

3) Älä säilytä perunoita jääkaapissa, sillä se voi lisätä akryyliamidin määrää. Säilytä perunat ennemmin pimeässä ja viileässä tilassa. Pyri syömään säilömäsi perunat suhteellisen nopeasti, sillä mitä pidempään säilytät niitä, sitä enemmän niissä on akryyliamidia.

4) Keittäminen, höyryttäminen sekä lämmittäminen mikroaaltouunissa ovat parempia vaihtoehtoja kuin ruoan paistaminen, paahtaminen tai grillaaminen, sillä tällöin akryyliamidia muodostuu vähemmän.

Lue myös: 10 ratkaisevaa merkkiä: Oireet, jotka voivat paljastaa onko sinulla syöpä

Lue myös: Nainen, tunnetko eri syöpien ensioireet? Tarkkaile näitä muutoksia alapäässäsi

Lue myös: Minttu, 37: "Välillä tuntuu uskomattomalta ajatella, että minulla oli syöpä"

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat