Kuva: Fotolia

Älä jätä aamiaistasi väliin - mittavat terveyshaitat

04.02.2017 10:15 - Erica Alaluusua

Tutkimuksien mukaan aamiaisen ohittaminen voi johtaa sydänsairauksiin, liikalihavuuteen ja jopa aivohalvaukseen.

Sydänsairausriskiin ei vaikuta pelkästään ruokavalio, vaan myös ateriarytmi. Kiireinen arki luo pohjaa elintavoille, joissa aterioita ohitetaan ja syödään matkalla, sekä aikaisempaa myöhemmin. Ruokavalio on myös aiempaa vaihtelevampi ja epäsäännöllisempi.

Sydänsairauksien asiantuntijat ovat ottaneet Yhdysvalloissa esiin aamiaisen tärkeyden. Tutkimuksien mukaan aamiaisen jättäminen väliin lisää liikalihavuus-, sydänsairaus- ja diabetesriskiä.

Kolumbian yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan ihmiset söivät epätodennäköisemmin kasoittain kaloreita päivän aikana, jos he nauttivat terveellisen aamiaisen säännöllisesti. Kunnon aamiainen antaa vartalolle enemmän aikaa kuluttaa energiaa ennen nukkumista.

Tutkijoiden mukaan aamiaisella tulisi nauttia 15-25 prosenttia päivän energiansaannista, mikä on naiselle 300-500 kaloria, ja miehellä taas 375-625 kaloria. Tarkkaa aamiaismenua tutkijat eivät laatineet, mutta suosittelivat terveellisen aamiaisen sisältävän kalsiumia, kuitua sekä D-vitamiinia.

Pidä huolta ateriarytmistäsi

Kolumbian yliopiston professori Marie-Pierre St-Onge suosittelee tunnesyömisen torjumiseksi kiinnittämään huomiota siihen, mitä syö ja milloin.

- Aterian ajoitus saattaa vaikuttaa terveyteen, johtuen sen vaikutuksesta kehon sisäiseen kelloon. Monet kokevat tunteiden aiheuttavan syömistä silloin kun he eivät ole nälkäisiä, mikä yleensä johtaa syömään ruokia, joissa on paljon kaloreita, mutta alhainen ravintoarvo.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset jotka yleensä jättävät aamiaisen väliin omaavat 27 prosenttia suuremman riskin sydänkohtauksen saamiseen. He myös sairastuvat 18 prosenttia todennäköisemmin aivohalvaukseen.

Muista tutkimuksista ilmeni, että ihmiset jota söivät päivittäin aamiaisen, omasivat epätodennäköisemmin korkean kolesterolin ja verenpaineen.

Napostelu työmatkoilla ja liikkeessä pöydän ääressä aterioinnin sijaan, lisää päivittäistä kalorimäärääsi jopa yli 700 kalorilla, brittiläisen terveysjärjestön mukaan. Suurin syy tälle on, että ihmiset nappaavat kaupasta evääksi croissanteja ja muita snackseja jätettyään aamiaisen väliin.

Paikkansapitävyys

Tutkimukset ovat kuitenkin saaneet vasta-argumentteja. 

Bathin yliopiston professori James Bettsin tutkimuksessa puolet tutkituista saivat syödä 700 kaloria, tai enemmän, sisältävän aamiaisen, kun toisille tarjottiin lounaaseen asti pelkästään vettä.

Tutkimuksen jälkeen hän tuli tulokseen, että aamiaista syömättömät söivät suuremman lounaan, mutteivat tarpeeksi täyttääkseen 700 kalorin vajeen. Betts toteaa tutkimuksessaan epäilevänsä, että aamiaisen syömättä jättävät saattaisivat tosiasissa nauttia päivässä siis vähemmän kaloreita.

Tutkimuksessa ei tosin mainittu mahdollista ilta- tai yösyöpöttelyä, mikä lähtökohtaisesti on yleisempi ongelma kuin liian runsas lounas. Aamiaisen voi siis nauttia suosiolla.

Lue myös: Aamiaista syövät lapset pärjäävä muita paremmin koulussa

Lue myös: Tiedätkö, minkälainen aamupala auttaa hoikistumaan? Asiantuntijat selvittivät

Lue myös: Puuron voi tehdä muustakin kuin kaurasta - 6 erilaista versiota

Lähde Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat