Kuva: Fotolia

Stressaako? Psykologi paljastaa merkit, joista tunnistat lähestyvän hermoromahduksen

18.03.2017 19:15 - Erica Alaluusua

Psykologi Erin Englen mukaan esimerkiksi muuttuneet ruokailutavat tai uniongelmat voivat olla merkkejä tuloaan tekevästä hermoromahduksesta.

Hermoromahdus on tila, jossa ihminen ei voi toimia normaalisti suuren stressimäärän vuoksi. Romahduksen voi laukaista esimerkiksi vaikea ero tairahaongelmat. Psykologi Erin Engle kertoo, että romahduksen oireet vaihtelevat ihmisten välillä myös runsaasti. 

Jotta hermoromahduksen voisi ehkäistä ja estää, jakoi Engle Health.comille seitsemän tyypillistä merkkiä hermoromahduksesta. Mikäli epäilet hermoromahduksen olevan lähellä, kannattaa sinunkin seurata alle listattuja merkkejä, jotta ehkäiset romahduksen ajoissa.

1. Hengitysvaikeudet

Englen mukaan ahdistuksen klassiset merkit, puristus rintakehällä ja vilkastunut hengitys ovat myös merkkejä hermoromahduksesta. Nopeat, kevyet hengitykset voivat vielä ennestään lisätä stressitilaa. Hengitysharjoitusten, joissa hengitystä pyritään hidastamaan, voivat auttaa. Jos sinulle on kuitenkin tavanomaista saada hengitysvaikeuksia, olisi tärkeää ottaa asia puheeksi myös ammattilaisen kanssa.

2. Ahdistuksen ja masennuksen oireet

Engle kertoo, että ahdistus ja masennus ovat erittäin yleisiä stressireaktioita. Mikäli hermoromahdus on lähellä, voi henkilö olla usein itkuinen. Saattaapa henkilö kärsiä jopa lakkaamattomista itkukohtauksista. Engle kertoo, että jotkut myös kamppailevat epävarmuuden ja heikon itsetunnon kanssa, myös syyllisyyden tunne on vahva.

3. Nukkuminen joko liikaa, tai liian vähän

Muutos nukkumistavoissa on Englen mielestä varoittava merkki. Jotkut nukkuvat jatkuvasti, sillä nukkumisesta tulee pakokeino. Toiset kärsivät unettomuudesta, koska käyvät ylikierroksilla. Unettomat makoilevat usein pedissään pää täynnä ajatuksia, käyden yhä uudelleen eri tilanteita lävitse ilman ratkaisua.

4. Väsymys

Valtava väsymys voi Englen mukaan olla myös merkki maksimaalisesta stressistä. Hän kertoo, että väsymyksen voi huomata myös fyysisenä heikkoutena. Aktiviteetit, joihin on aiemmin kyennyt, voivat tuntua poikkeuksellisen haastavilta. Asiat, jotka aiemmin ovat tuoneet iloa, voivat menettää viehätyksensä. Tähän kuuluu Englen mukaan esimerkiksi seksi, jonka väheneminen yleensä myös viittaa stressiin.

5. Ruokahalun muuttuminen

Engle kertoo, että niin ruokahalun väheneminen kuin ylensyönnin lisääntyminen, kielivät molemmat stressistä. Stressihormoni voi luoda mielihaluja rasvaisiin ja sokeripitoiseen ruokiin. Stressaantuessa motivaatio syödä terveellisesti vähenee myös. Engle toteaa, ettei kykeneväisyys itsestään huolehtimiseen toimi samoin kuin normaalisti, jos hermoromahdus on lähistöllä.

6. Fyysinen kipu

Englen mukaan pää- ja vatsakivut ovat hyviä esimerkkejä stressin aiheuttamista kivuista. Jotkut kärsivät myös ripulista tai ummetuksesta. Englen mukaan ei ole salaisuus, että stressi vaikuttaa vahvasti suoliston toimintaan, sekä ruuansulatukseen muutenkin.

7. Ajatusten jähmeys

Keskittymisvaikeudet, sekö ongelmat luoda selkeitä ajatuksia kertovat Englen mukaan stressistä. Engle kertoo, että kognitiiviset ongelmat, kuten esimerkiksi ongelmanratkaisun haastavuus, unohtelu sekä tarkkaavaisuuden puute voivat kertoa lähestyvästä hermoromahduksesta.

Lue myös: Paloiko pinnasi töissä? 4 tapaa puhdistaa maine romahduksen jälkeen

Lue myös: PMS - eli 16 syytä, miksi itkin ja raivosin tänään

Lue myös: Voivatko sairaudet johtua tukahdetuista tunteista?

Lähde: Health.com

Kilpailut

Uusimmat