Kuva: Fotolia

Milloin päänsärky kielii jostakin vakavammasta? Nämä oireet tulee jokaisen tunnistaa

29.03.2017 16:45 - Senni Loikala

Joskus päänsärky antaa syytä epäillä jotakin vakavampaa, jolloin nopea hoitoon hakeutuminen on erittäin tärkeää.

Kaikki kärsivät päänsärystä välillä, eikä suurimmassa osassa tapauksia ole syytä huoleen. Joissain tapauksissa päänsärky voi kuitenkin olla oire jostain vakavammasta, minkä takia hälytysmerkkien tunnistaminen on tärkeää.

Ensihoidon lääkäri ja amerikkalaisen yliopiston professori Mark Morocco kuvailee Men’s Health -lehdelle, milloin päänsärystä kannattaa huolestua ja milloin sen takia tulee hakeutua viipymättä hoitoon.

Kova päänsärky, joka tulee räjähtäen

Jos tunnet ensin olosi normaaliksi, mutta erittäin kova päänsärky iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta, tulee sinun soittaa hätänumeroon tai lähteä saman tien jonkun kyydissä sairaalaan.

- Tämä päänsärky tulee yhtä äkisti, kuin napauttaisit valot katkaisimesta päälle tai kuin joku iskisi sinua vasaralla, Morocco kuvailee.

Ominaista tämäntyyppiselle vaaralliselle päänsärylle on, ettei se katoa muutamassa minuutissa. Älä missään nimessä yritä helpottaa oloasi särkylääkkeillä, vaan hakeudu pikimmiten hoitoon.

- Särky ei lähde pois nopeasti, mutta älä tee sitä virhettä, että ottaisit reilusti särkylääkettä ja menisit nukkumaan.

Äkisti iskenyt päänsärky, joka ei katoa nopeasti, voi olla merkki esimerkiksi jopa hengenvaarallisesta verenvuodosta aivoissa. Välitön avun hakeminen on äärimmäisen tärkeää näissä tapauksissa, jotta hoito ehditään aloittamaan riittävän ajoissa.

Päänsäryn voimakkuudessa selvä muutos

Jos pystyt sanomaan, ettet ole kokenut vastaavaa päänsärkyä aiemmin, kannattaa sinun aikailematta tarkastuttaa tilanne lääkärissä. Muutos päänsäryn voimakkuudessa voi olla varoitusmerkki esimerkiksi valtimon pullistumasta tai jostakin muusta nopeaa hoitoa vaativasta sairaudesta.

- Yksi tapa arvioida päänsärkyä on ajatella sitä lauluna. Onko nykyinen päänsärkysi sama laulu, jonka olet kuullut ennenkin, mutta volyymi on vain käännetty paljon kovemmalle?

Jos vastaat myöntävästi, voi se Moroccon mukaan olla hälyttävää. Hakeudu tällöin nopeasti hoitoon.

Päänsärky ei ole ainoa oireesi

Moroccon mukaan on huolestuttavaa, jos sinulla on voimakkaan päänsäryn lisäksi kuumetta.

- Tämä voi ennakoida aivoissa olevaa tulehdusta, kuten aivokalvontulehdusta, hän sanoo.

Myös aivokuume on lääkärin mukaan mahdollinen, jos kärsit päänsäryn lisäksi kuumeesta.

Mikäli kärsit kovasta päänsärystä ja huomaat sen lisäksi selviä muutoksia käytöksessäsi tai henkisessä kapasiteetissasi - et pysty muistamaan esimerkiksi omia lapsiasi -, tulee sinun soittaa heti hätänumeroon ja hakeutua hoitoon.

Särky on silmiesi takana tai niiden ympärillä

Joissain tapauksissa päänsärky ja silmäsärky yhdessä voivat olla merkki esimerkiksi akuutista glaukoomasta tai silmänpaineiden vakavasta muutoksesta. Ilman hoitoa nämä voivat johtaa jopa sokeutumiseen.

- Jos päänsärkyysi liittyy silmäsärkyä ja erityisesti, jos näössäsi tapahtuu muutoksia, on kyse hätätilanteesta, Morocco selventää.

Lääkärin mukaan äkillinen muutos valaistuksessa voi laukaista oireet esimerkiksi elokuvateatterissa.

- Olemme nähneet paljon tapauksia, joissa henkilö on mennyt elokuviin ja kun valot menevät pois päältä ja pupillit laajentuvat, tämä paineen muutos laukaisee päänsäryn ja muita oireita.

Lue myös: Päänsäryn saa pois helposti - kokeile lääkärin suosittelemaa keinoa

Lue myös: Päänsärystä eroon 15 sekunnissa - katso helppo venytysohje

Lue myös: Iskikö jännityspäänsärky? 3 tehokasta vinkkiä kivunpoistoon

Lähde: Men’s Health

Kilpailut

Uusimmat