Kuva: Fotolia

Onko herkuttelu paheesi? 7 tehokasta keinoa, joilla pääset nopeasti mieliteosta eroon

19.05.2017 10:15 - Karoliina Kotala

Herkkuhimo iskee toisinaan jokaiseen ja toisinaan himolle kannattaakin antaa periksi. Mutta jos haluat karsia herkuttelua, löytyy siihen tehokkaita keinoja.

Tutkijoiden mukaan herkutteluun liittyvät mielihalut kestävät yleensä vain noin puoli tuntia. Jos siis haluat karsia herkuttelua, älä lankea mielihaluihin heti vaan odota hetki. Alla asiantuntijoiden tehokkaat vinkit herkkuhimoon:

Käy kävelyllä

Herkkuhimo iskee useimmiten silloin, kun olemme väsyneitä ja stressaantuneita. Liikunta nostaa energiatasoja ja mielialaa, jotka taas vähentävät herkutteluhimoja. Erään tutkimuksen mukaan koehenkilöt, jotka kävelivät vain 15 minuuttia, kokivat muista epätodennäköisemmin suklaahimoja.

Hengitä syvään

Seuraavan kerran, kun tekee mieli napostella, kokeile toimivaa hengitystekniikkaa. Hengitä syvään neljä kertaa rauhallisesti, pidä sitten henkeä laskien seitsemään ja hengitä ilmakeuhkoista ulos hitaasti niin, että lasket samalla mielessäsi kahdeksaan. Toista tekniikka neljä kertaa. Kyseinen keino lievittää stressiä ja antaa kaivatun paussin, jotka puolestaan vähentävät himoa kallistua naposteluun.

Ota järkevä makupala

Jos viime ruoasta on yli muutama tunti, voi olla, että verensokeritasosi alkavat laskea ja se taas johtaa helposti herkutteluun ja huonoihin valintoihin. Palauta hyvä olo terveellisillä naposteltavilla, kuten omenalla tai päärynällä ja pähkinöillä. Sen jälkeen huomaat, ettei herkkuhammasta enää niin kolotakaan.

Hörppää vettä

Kun herkkuja tekee mieli, juo ensin lasi vettä. Keho saattaa usein sekoittaa janon nälkään.

Koske korvaa

Tietyt akupisteet korvassa vähentävät ruokahalua ja helpottavat herkkuhimoon. Paina siis hellästi korvan yläosan ruston keskeltä minuutin ajan ja herkkuhimo voi kadota.

Tartu puhelimeen

Aivot pystyvät yleensä keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan, joten herkkuhimon iskiessä tartu vaikkapa puhelimeen ja surffaa somessa.

Siirrä herkku myöhempään

Jos mikään keino ei tunnu auttavan, vaan tiedät jo lipsuvasi, älä tee sitä heti. Anna silloin itsellesi lupa herkkuun vähän myöhemmin. Siirrä herkkuhetki iltaan, niin pysyt todennäköisesti fiksummissa valinnoissa päivän ajan.

Lue myös: Kolottaako herkkuhammasta? 4 maukasta ei-lihottavaa vaihtoehtoa

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat