Kuva: Fotolia

Seksi on monelle kivuliasta - lue, miten korjaat tilanteen

03.07.2017 17:00 - Tiina Svensk

Monelle kivusta puhuminen voi tuottaa jopa häpeän tunnetta, vaikka tilannetta ei tarvitsisi häpeillä.

Seksin harrastamisen yksin tai toisen kanssa tulee aina olla nautinnollista ja kivutonta. Valittevasti monet naiset kuitenkin tuntevat kipuja etenkin yhdynnän aikana, mikä saattaa vaikuttaa haluihin ja muuhun läheisyyteen suhteessa merkittävästi.

Elite Daily uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan joka kymmenes nainen kokee seksin kivuliaaksi kokemukseksi. Tutkimukseen osallistui yhteensä 7000 naista. Etenkin 55-64-vuotiaat naiset kokevat kipuja seksin aikana, mutta merkittävä osa alle 34-vuotiaista naisista kertoi myös kärsivänsä kivuista.

Miksi sitten yhdyntä tuntuu kivuliaalta? Etenkin nuoren naisen on hyvä tietää, ettei kipuja kannata hävetä - ja että niille voi tehdä jotain:

Etsi syy kivulle

Oletko tuntenut kipua yhdynnän aikana, mutta se tuntuu aina hieman erilaiselta? Ei kannata huolestua, neuvoo lääkäri Lauren Streicher. Hänen mukaansa tärkeintä on vain selvittää kivun aiheuttaja. Voit aluksi yrittää määrittää kivun syytä itse, mutta myös lääkäri voi auttaa sinua syyn selvittämisessä.

Mieti, milloin kivun tuntemukset alkoivat? Onko seksi koskaan kivutonta, ja oletko aloittanut hiljattain säännöllistä lääkitystä? Todennäköisesti myös lääkäri tulee kysymään samat kysymykset, jotta saatte kartoitettua lähtötilanteesi yhdessä.

Joskus syyt voivat löytyä esimerkiksi uuden ehkäisyn aloittamisesta, mutta toisinaan syy vaatii tarkempaa tutkimusta. Onkin erittäin tärkeää, että kipujen ilmetessä säännöllisesti niistä uskaltaa puhua ammattitaitoisen auttajan kanssa.

Käytä liukuvoidetta

Toisinaan kivut voivat johtua kuivuudesta, jolloin hyvä liukuvoide voi ratkaista pulman hyvinkin nopeasti. Vaikka seksi ei olisikaan kivuliasta, voi liukuvoiteen käyttäminen lisätä mielihyvän tunnetta molemmille osapuolille yhdynnän aikana.

Jos emättimen limakalvot ovat kuivat, kannattaa tilannetta alkaa hoitamaan. Kun huolehdit omasta terveydestäsi ja myös intiimialueidesi hyvinvoinnista, voit myös paremmin. 

Huolehdi myös mielestä

Kivulias seksi on myös mielelle raskas taakka: uskalla siis tuntea kaikki tuntemukset, joita kokemukset sinussa herättävät. Joskus olo voi olla jopa lohduton, sillä saattaa tuntua, ettei seksi tule koskaan olemaan kivutonta.

Jos olet suhteessa, on tärkeää, että voit puhua aiheesta myös kumppanillesi avoimesti. Keskustelkaa asiasta ja jos koet tarpeelliseksi, voit puhua aiheesta myös ulkopuoliselle ammattilaiselle. On tärkeää, että oivallat, ettei kokemus vähennä myöskään sinun arvoasi millään tapaa - ja että ongelmaan on todennäköisesti aina ratkaisu.

Lue myös: Miten pitkään seksi keskimäärin kestää? Tutkimus selvitti

Lue myös: Miten tärkeää seksi naisille on? Tutkimus selvitti

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat